Acasă Cărți dragi Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy | Micro recenzie de carte

Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
3 comentarii

Începe cu ce nu-ți place e genul de carte pe care nu o citesc de obicei pentru că face parte din sfera lecturilor motivaționale. Am zis să fac o excepție totuși, pentru că mi-a plăcut subiectul și m-am gândit că mă va putea ajuta. Mi-a plăcut îdestul de mult, motiv pentru care am scris un articol despre productivitate pornind de la ea. Însă pentru că, în cazul non-ficțiunii, nu e mereu egal între valoarea ideilor din carte și valoarea cărții, m-am gândit să vă povestesc puțin și despre carte în sine.

Despre ce e Începe cu ce nu-ți place?

Cum spuneam mai sus, Începe cu ce nu-ți place este o carte motivațională. E scrisă de autorul american Brian Tracy care a scris multe astfel de cărți. În română, ele sunt traduse la Curtea Veche Publishing.

Brian Tracy vorbește despre productivitate pornind de la ideea că drumul spre succes este să nu te ferești de lucrurile dificile, ba chiar să începi cu ele. În carte el prezintă niște metode de lucru care îți pot crește productivitatea și care te pot ajuta să distingi între lucrurile importante (care au impact asupra carierei tale) și lucrurile mai puțin importante (care sunt doar time-consuming și atât).

Mai multe principii din carte am exemplificat în articolul despre productivitate.

Ce mi-a plăcut?

Începe cu ce nu-ți place a fost genul de carte perfectă pentru începutul de an. Ușor de parcurs, cu idei aplicabile, simpatică. Deși știam cam toate tehnicile prezentate în carte, să le recitesc într-un alt context m-a ajutat să mp gândesc mai bine la obiectivele mele pentru 2020 și la cum le pot îndeplini. Și da, uneori chiar și eu am de început cu ceva ce nu-mi place în mod deosebit.

Ce nu mi-a plăcut?

În engleză cartea se numește Eat that frog. Nu știu care e treaba cu broaștele în engleză și de ce sunt denumite așa (deși am căutat). Am găsit doar un citat al lui Mark Twain care menționa tot broaște. Dacă te întrebi despre ce vorbesc, îți explic imediat. În cartea lui Brian Tracy, task-urile grele, dar cu impact semnificativ sunt denumite broaște. Cu cât un task este mai dificil, cu atât este considerat o broască mai urâtă.

Dacă din nou, nu prea înțelegi despre ce vorbesc, o să prinzi puțin senzația pe care am avut-o de fiecare dată când am mai întâlnit o broască în text. Nu cred să aibă corespondent în română (e ca și cum ai traduce expresiile noastre de tipul „a tăia frunză la câini”), dar traducerea este în continuare foarte ciudată. Dacă aș putea să o recitesc din nou, aș alege varianta în engleză.

Dincolo de asta nu mi-a mai plăcut nici că nu a existat nici un fel de bază științifică. N-am aflat nimic nou propriu-zis. Ba mai mult, multe dintre capitole ar putea fi comasate într-unul. Dar, din punctul meu de vedere, cam așa e cu lecturile de dezvoltare personală. Scopul lor este să te motiveze, nu neapărat să te facă mai deștept.

Cui recomand Începe cu ce nu-ți place?

Depinde foarte mult cui ar trebui să recomand cartea asta. Dacă o recomand cuiva care citește cărți dificile de non-ficțiune, pune accentul pe studii, vrea explicații, Începe cu ce nu-ți place e o carte mult prea simplă. Dacă ar fi să o recomand cuiva care nu citește non-ficțiune și mai vrea și să devină ceva mai productiv, e cartea perfectă. Ca recomandare generală, eu aș da-o mai multor studenți. Știu că mi-ar fi prins bine în facultate, dacă nu ca tehnici, măcar ca motivație.

Găsești cartea în română pe Libris și pe Elefant.

Dacă mă crezi pe cuvânt că traducerea e ciudată, varianta în engleză e la Books Express.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

De ce citim? 7 motive pentru care eu citesc - 99XP 25 februarie 2020 - 8:00

[…] simt neinspirat, mai arunc câte un ochi pe la Andreea, că-mi place ce citește. Am citit și eu Brian Tracy – Începe cu ce nu-ți place și am înțeles care-i șmecheria cu mâncatul de broaște, dar încă nu mi-am făcut timp să […]

răspunde
andreeachiuaru 25 februarie 2020 - 9:57

Mă bucur că te inspiră alegerile mele. La cât mai multe cărți bune! 🙂

răspunde
99xpro 1 februarie 2020 - 21:54

Mi-a placut si mie, Brian Tracy scrie intr-un mod facil de citit si la obiect. Am facut si eu review acestei carti 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe