Acasă Cărți dragi Irezistibil de Adam Alter – în ce măsură poate o carte să-ți schimbe viața?

Irezistibil de Adam Alter – în ce măsură poate o carte să-ți schimbe viața?

de andreeachiuaru
0 comentariu

Irezistibil de Adam Alter a fost una dintre cele mai bune cărți citite de mine în 2018. Dincolo de surpriza plăcută, însă, a rămas o carte de căpătâi pentru mine pentru că a venit la pachet cu niște acțiuni concrete.

În ce măsură poate o carte să-ți schimbe viața?

În măsura în care o lași. Însă vă spun din capul locului că eu nu cred în mari schimbări făcute peste noapte. De aceea nici nu gust lecturile motivaționale care îți spun că tu poți. Să devii mai bun, mai responsabil, mai bogat peste noapte.

Însă sunt anumite cărți, cum e Irezistibil care sunt echivalentul unui duș cu apă rece. Dincolo de faptul că am vorbit non-stop despre carte pe când o citeam, am devorat-o ca pe o carte de non-ficțiune. Cu pauzele de rigoare pe care le făceam ca să mă întreb: „Cum e posibil așa ceva?”

Irezistibil – cea mai bună carte de non-ficțiune din 2018

Irezistibil e mult mai mult decât o carte care ne vorbește despre dependența noastră, uneori prostească, pentru tehnologie. Pentru că merge mult mai departe de atât și ne dă șansa să privim mai întâi imaginea de ansamblu ca apoi să se oprească asupra diferitelor exemple.

N-a fost nevoie să-mi instalez aplicații care să-mi spună de câte ori îmi deblochez telefonul într-o zi. Cred că, într-un fel, n-aș fi avut curajul să fac asta. Pentru că am deja răspunsul: de prea multe ori. Dimineața, în timp ce-mi beau cafeaua. În drum spre birou. În timp ce aștept tramvaiul. În pauza de prânz. Cât aștept răspuns la mail-ul ăla. Și lista poate continua.

Vă întrebați ce e cu titlul articolului și cum mi-am răspuns la întrebare? Eu am lăsat cartea Irezistibil să schimbe ceva în felul în care mă comport. E drept, nu e o schimbare care s-a întâmplat peste noapte. Nu sunt total dezinteresată de tehnologie de când am citit cartea asta. Ba, din contră, poate că acum sunt mai fascinată ca niciodată. Pentru că abia acum am înțeles cum funcționează puterea pe care o are asupra mea. Asupra noastră.

5 schimbări mici pe care le-am făcut de când am citit Irezistibil

Vă spuneam și mai sus că nu cred în schimbări mari. Mi se pare că aș reuși să mă țin de ele doar 2-3 zile și apoi aș renunța. Și tocmai de asta am decis să fac pași mici. Iar cel mai mic și totuși cel mai eficient pas a fost să înlocuiesc. Să înlocuiesc deblocatul telefonului cu o pagină citită. Să-mi „uit” mai des telefonul într-o altă cameră.

1. Am început să citesc dimineața

O să vă spuneți, la fel ca mine, că nu aveți timp. Nici eu nu am. Uneori iau micul dejun acasă, alteori iau ceva de pe drum și mănânc la birou. Sunt departe de obiceiurile pe care mi le-aș dori încă. De altfel, nici nu mi-am setat cine știe ce goal-uri pe moment. Însă ce am început să fac a fost să înlocuiesc cele 20 – 30 de minute petrecute pe telefon dimineața cu 10 – 20 de pagini citite. Și am observat două lucruri: primul, că nu pierd la fel de mult timp la cafeaua de dimineața și ajung mai devreme la birou. Al doilea, că acum reușesc să citesc o carte de 300 – 400 de pagini în mai puțin de o săptămână.

2. Îmi uit tot mai des telefonul într-o altă cameră

Să lucrezi în Digital are avantaje și dezavantaje. Nu avantajele fac obiectul discuției de astăzi, însă, ci principalul dezavantaj: sunt mereu conectată. E extrem de ușor să dai de mine. Pe facebook sau pe instagram. Am o problemă serioasă cu imposibilitatea de a-mi citi notificările. Apoi, mă trezesc că găsesc unghiuri interesante de fotografiat. Sau pur și simplu am chef să stau pe instagram și să văd ce citesc alții în loc să fac eu asta. Așa se face că am decis să-mi „uit” mai des telefonul într-o altă cameră. Mai cu seamă pentru că vara iubesc să citesc în balcon, așa că îmi las telefonul în dormitor și așa mai departe. Mă ajută să mă concentrez mai mult la ceea ce am de făcut. Fie că e vorba despre a citi ceva pentru relaxare, a mă documenta cu privire la ceva ce mă interesează sau a scrie pe blog.

3. Atunci când nu iau prânzul cu colegii, citesc câteva pagini în loc să stau pe telefon

Vă spuneam mai sus că sunt conștientă că sunt aproape tot timpul cu mâna pe telefon. În 60% din timp chiar nu știu concret ce fac. Așa am decis să reduc măcar timpul pe care îl petrec conștient pe Facebook, Instagram sau citind vreun articol. După ce am conștientizat cam în ce momente am sesiuni ceva mai lungi de social media am decis să înlocuiesc asta cu ceva. Am început să citesc în pauza de masă. Nu mult. Cam 10 – 20 de pagini, la fel ca la micul dejun. Însă mă ajută, de pe-o parte, să îmi distrag mintea de la lucru în pauză. Pe de altă parte, mă ajută și să citesc mai mult.

4. Nu-mi scot niciodată telefonul în mijloacele de transport în comun

Nu, nu de frica hoților. Ci de frica timpului pierdut inutil. În plan secundar, treaba asta mă ajută și să fac timpul să treacă mai repede. Da, necesită mai multă concentrare să citești într-un metrou aglomerat decât să stai pe instagram. Însă e genul de concentrare care îmi face bine. Mai ales atunci când citesc înainte să ajung la birou. De asemenea, am remarcat că dimineața sunt ceva mai creativă decât la prânz, să zicem. Așa că, de multe ori, imediat ce ajung la birou îmi rezerv 10 – 15 minute să scriu câteva rânduri despre cartea pe care o citesc în acel moment.

5. M-am dezabonat de la câteva zeci de newslettere care nu mă interesau

Mi-ar plăcea să vă spun că, după ce am citit Irezistibil mi-am dezinstalat din telefon toate aplicațiile care îmi mâncau timp. Însă asta nu ar fi prea eficient în cazul meu. Dacă m-aș deconecta în acest moment de la facebook și instagram, mi-aș asuma să nu mă mai ocup aproape deloc de conturile de acolo și de blog. Da, câte o cură de dezintoxicare e perfectă. Fac asta uneori în weekend. Însă ce am făcut concret a fost să mă dezabonez de la multe newslettere pe care, de multe ori, nu prea le deschideam. Alte dezabonări mi-au permis să nu mai cheltui bani inutil doar pentru că obiectul X e la promoție. Rezultatul? Am cu aproximativ 20 – 30% mai puține notificări. Cât despre mail-ul de la birou, am refuzat să mi-l conectez pe telefon.

 

Găsești cartea la Editura Publica, iar dacă vrei și alte recomandări de cărți de non-ficțiune, aruncă un ochi aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe