Acasă Cărți dragi Iubește și fii iubit(ă) – o lectură necesară pentru o relație de cuplu sănătoasă

Iubește și fii iubit(ă) – o lectură necesară pentru o relație de cuplu sănătoasă

de andreeachiuaru
4 comentarii

Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai mi-a picat în mână la final de vară, absolut întâmplător. Spun întâmplător pentru că eu nu sunt neapărat fană a cărților de psihologie. Și nici psihologia cuplului nu face excepție.

Domnica Petrovai este psihoterapeut cognitiv-comportamental cu o expertiză vastă în psihologia de cuplu și consiliere familială. Însă nu pregătirea ei m-a făcut pe mine să trec Iubești și fii iubit(ă) pe lista de citit, ci răsfoirea ei în Librarium TNB, înaintea unei întâlniri programate acolo. Am citit câteva fragmente și mi-am zis că e o carte de care am nevoie. Nu ceva ce aș citi în mod normal, însă cu siguranță ceva ce m-ar ajuta. O săptămână mai târziu am luat-o de la Cartepedia.

Cartea care mi-a redeschis apetitul pentru disercarea sentimentelor

Mulți ani am fost și eu preocupată de relații și am încercat să dau sfaturi pe blog pentru suflet. Vă spuneam în articolul despre renunțare că, în ultimii ani, mi-am cam negat afinitatea pentru această zonă de interes. Și n-aș exagera deloc dacă aș spune că Iubește și fii iubit(ă) mi-a redeschis apetitul pentru disecarea sentimentelor.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la cartea Domnicăi Petrovai este că face extrem de multe referințe la formația noastră culturală și felul în care acest lucru ne marchează relațiile. Nu m-am gândit niciodată serios la asta, însă în exemplele din carte am regăsit multe dintre replicile pe care le-am auzit și eu de la femeile din familia mea. Stereotipuri legate de necesitarea neîncrederii în bărbați sau ideea că treburile casei sunt doar ale femeii, iar bărbatul ajută doar dacă își dorește și ar trebui extra apreciat pentru asta. Sunt doar niște exemple.

Relația de cuplu văzută că o călătorie

Ce face de fapt Domnica Petrovai în Iubește și fii iubit(ă) este să ofere toată argumentația necesară unei relații bazate pe o gândire sănătoasă. Cu alte cuvinte, autoarea susține că probleme din cuplu se rezolvă tot în cuplu și insistă asupra răului pe care ni-l facem conștient când apelăm la oameni din exterior.

Ce m-a uimit poate și mai mult a fost faptul că eu mereu am crezut că relația mea este una cât se poate de sănătoasă și onestă. Mi-am dat seama de greșelile pe care le-am făcut. Și de cele pe care le fac încă.

După ce am citit cartea asta i-am spus unei prietene că nu mai vreau să vorbesc vreodată despre relația mea. Citind mi-am dat seama că în mod inconștient tindem să le vorbim celor din jur din perspectiva noastră și să le creem imagini distorsionate. Pentru că ideea centrală a cărții este aceea că o relația sănătoasă între doi oameni se construiește. Trebuie să lupți pentru a avea ceea ce îți dorești.

O lectură necesară pentru o relație de cuplu sănătoasă

În plus, de-a lungul lecturii mi-am notat nu doar citate, dar și titluri de cărți și filme pe care le-am trecut pe lista de citit/de văzut. Iubește și fii iubit(ă) reușește să nu fie o carte plictisitoare și e atât de ușor de parcurs tocmai pentru că este atât de plină de exemple.

Chiar dacă pe final mi s-a părut puțin repetitivă și asta a „costat-o” una dintre cele 5 steluțe pe care aveam de gând să i le ofer ca rating, consider că Iubește și fii iubit(ă) este o lectură necesară pentru toți cei care vor să învețe să-și construiască relații sănătoase și să le păstreze în felul acesta.

În orice caz, nu recomand Iubește și fii iubit(ă) în adolescență, chiar dacă pare o carte interesantă. Mi s-a părut o lectură dificilă din anumite puncte de vedere și simt că eu am reușit să o parcurg și să o las să facă o diferență în modul meu de gândire tocmai pentru că am o relație de aproape 5 ani, care a trecut prin numeroase etape. Cu toată afinitatea mea pentru relații despre care vă povesteam mai sus, nu cred că aș fi înțeles-o pe deplin la 19 sau 20 de ani. Însă mă bucur că mi-a ieșit în cale acum, simt că e una dintre acele cărți care mi-au modelat felul de a privi lucrurile (alături de Orbi)

Câteva fragmente din Iubește și fii iubit(ă)

Schimbarea partenerului nu te schimbă brusc și pe tine. (…) De tine n-ai unde să fugi. Poți să te îndepărtezi de tine prin muncă, copii, relații de scurtă durată, depresie, abandon, dar durerea rămâne acolo până alegi să te alegi pe tine. Până alegi să ai grijă de tine.

 

Când ești disponibil pentru o altă relație? Când furia, durerea, fantezia reîmpăcării, tristețea s-au risipit. Când îți poți întâlni fostul partener cu detașare. 

 

Înveți multe despre tine din modul în care te desparți de cineva. 

 

O relație este un organism viu care evoluează. Inevitabil ne transformăm alături de partener. Avem nevoie de timp, de experiențe de viață comune ca să-l cunoaștem și să ne cunoască. Interesant este că, la începutul relației, este vorba mai mult despre proiecțiile noastre, despre noi mai mult decât despre celălalt. (…) Pentru a înțelege mai bine relația avem nevoie să-i înțelegem și etapele: cum evoluează ea, de la momentele de îndrăgostire la cele de criză, de ruptură, apoi de recâștigare a încrederii, a siguranței. 

 

Nu există soluții rapide. Viața de cuplu este o călătorie, cum bine se spune. În primul rând a ta cu tine, și apoi cu celălalt. Un efort comun pentru tot restul vieții noastre.

 

P.S: dacă achiziționați cartea de pe Cartepedia, primiți cadou și un voucher de revenire în valoare de 10 lei (de folosit la următoarea comandă)

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

9 cărți recomandate de autori români pentru zilele de stat acasă 6 aprilie 2020 - 10:06

[…] despre Iubește și fii iubit(ă) am scris și eu aici […]

răspunde
Ioana 7 decembrie 2018 - 12:25

Eu am luat-o pt mine, dar am facut-o cadou cuiva si vreau s-o dau si de Craciun altcuiva (ambele persoane relativ recent iesite din niste relatii toxice, eu m-am gandit mult la ele in timp ce citeam, ma gandeam ca le va ajuta sa inteleaga anumite chestii), tocmai pt ca mi se pare o carte atat de actuala si de potrivita cumva tuturor. Volumul meu nu l-am terminat nici pana in ziua de azi, pentru ca nu m-am putut grabi cu ea. E o carte la care merge un capitol odata, apoi o perioada de rumegare, si tot asa 🙂

răspunde
Ioana 7 decembrie 2018 - 12:25

dar am facut-o SI cadou cuiva**

răspunde
andreeachiuaru 9 decembrie 2018 - 15:59

Să știi că te înțeleg perfect. Eu am luat-o în august, înainte de vacanța la mare și apoi mi-am dat seama că nu e o carte de vacanță. Am citit-o în perioada septembrie – octombrie, ca să pot să o diger cum se cuvine și să reflectez mai mult la cele citite. E o idee bună asta cu să o faci cadou.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe