Acasă Cărți dragi Jurnalul Aurorei Serafim – atunci când o carte te găsește pe tine

Jurnalul Aurorei Serafim – atunci când o carte te găsește pe tine

de andreeachiuaru
1 comentariu

Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Drăgușanu este cartea care m-a găsit pe mine. De ce spun asta? Pentru că, deși nu era pe reading list-ul meu, ceva m-a convins să o citesc. O putem numi chiar intuiție, dacă vreți.

Jurnalul Aurorei Serafim a fost inițial publicat în anul 1957. Ulterior, romanul a beneficiat de o reeditare chiar anul acesta, dintr-un efort al familiei. Un efort frumos, de readucere în atenție a cărților autoarei.

Ce mi-a plăcut la Jurnalul Aurorei Serafim?

Jurnalul Aurorei Serafim are farmecul acela al Bucureștiului de altădată. Iar asta se simte în tot: personaje, locuri, acțiuni. Până și pudoarea personajelor are farmecul ei. Iar dacă pe personaje de astăzi ai putea să te superi pentru anumite acțiune, pe personajele jurnalului nu ai cum. Li se iartă totul de dragul vremurilor, al restricțiilor, al tabieturilor.

Dincolo de asta, cartea urmărește două planuri, la fel de bine conturate. Avem, pe de-o parte, cariera Aurorei Serafim ca educatoare și năzbătiile celor mici, însotite de sfaturi ce astăzi ar putea trece chiar drept sfaturi de pareting. Pe de altă parte, avem viața personală a Aurorei Serafim: cu flirturi și amintiri ale unei iubiri apuse de multă vreme, prietenii false și speranța că în final va fi bine.

Cui recomand Jurnalul Aurorei Serafim?

Mi se pare o lectură perfectă pentru toți cei care iubesc literatura română, dar mai ales pe Cella Sergi și Ileana Vulpescu. Dar, la fel de bine, cred că e o lectură potrivită pentru un iubitor de jurnale sau de cărți scrise sub aceasta formă. Eu, recunosc, am avut momente în care am crezut că citesc chiar un jurnal sau o confesiune. 

Iar dacă vi se pare interesantă povestea Sidoniei Drăgușanu și vreți să aflați mai multe despre inițiativa în curs de reeditare a operelor sale, vă invit să răsfoiți site-ul www.sidonia.ro.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Lista mea de cărți citite toamna asta și recomandări | Blog de idei 19 decembrie 2018 - 21:01

[…] Jurnalul Aurorei Serafim este o carte care m-a găsit pe mine, nu o carte pe care am căutat-o eu. Am citit-o la sugestia echipei care a reeditat-o și mă bucur că am făcut-o. Sidonia Drăgușanu a fost una dintre scriitoarele de succes ale perioadei comuniste. Mie stilul de scriere mi-a amintit în mare măsură de cărțile Cellei Serghi. Deși lipsește mare parte din poezia Cellei, are și Sidonia Drăgușanu punctele ei forte, între care și analiza psihologică a personajelor. Mai multe despre carte am scris aici. […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe