Acasă My stories Cum să-ți formezi din lectură un obicei – povestea exemplului meu personal

Cum să-ți formezi din lectură un obicei – povestea exemplului meu personal

de andreeachiuaru
0 comentariu

Dacă ar fi să mă descriu în 5 cuvinte, cu siguranță „cititoare” ar fi unul dintre ele. Ca să nu mai vorbesc de faptul că, de fiecare dată când cineva mă întreabă ce pasiuni am, cititul e primul care îmi vine în minte.

Ai putea să crezi că am citit dintotdeauna, însă nu e deloc așa.

Cum am început eu să citesc

S-a întâmplat în copilărie. Pe atunci am descoperit câteva povești pe care le port și acum în gând. Biblioteca mă fascina. Împrumutam multe cărți de la bibliotecă. Foloseam bănuții strânși din economii ca să-mi cumpăr cărți.

Îmi amintesc despre multe cărți din perioada aceea. Între ele, se numără și Vrăjitorul din Oz, Crăiasa Zăpezii, Buratino și Cheița Fermecată, Hansel și Gretel și Aventurile lui Huckelberry Finn.

Apoi s-a întâmplat ceva.

De ce nu am mai citit de la un punct încolo

Poate vă întrebați dacă pofta de lectură poate dispărea subit. Nu cred. Dar poate fi pusă oricând pe locul doi. La mine s-a întâmplat să nu fiu înconjurată de foarte mulți oameni care citeau.

Da, iubeam cărțile, dar din moment ce nu aveam tovarăși de lectură, devenea dificil să vorbesc cu prietenii din școală despre asta. E drept, noi n-am avut niciodată o bibliotecă a școlii foarte bine aprovizionată. E doar unul dintre motivele pentru care-mi place campania prin care se vor dota câteva biblioteci școlare.

Apoi, punctul de cotitură a fost chiar clasa a noua. Dacă în generală mai citeam măcar 10 – 15 cărți pe an, în liceu, pasiunea mea a fost sufocată de lecturile obligatorii.

Întotdeauna am urât să fac ceva pentru că trebuia. Lectura unui roman a devenit, prin clasa a noua, subiect de testare scrisă, nu plăcere.

Cum m-am reîntors la cărți

Etapa asta a durat cam doi ani. Doi ani în care nu am citit absolut deloc. Pare de necrezut, având în vedere că acum citesc peste 50 de cărți într-un an.

Am început timid, cu lecturi ușoare. Apoi am început să citesc clasici. Și mi-am dat seama cât de mult îmi plăcea. Așa că am revenit la obiceiul de a citi o carte la 2-3 zile. În continuare nu aveam cu cine să vorbesc despre asta, dar deja nu mai conta.

Cum să-ți formezi din lectură un obicei

E dificil, știu. Să treci de la nicio carte citită la 50 de cărți nu e tocmai cel mai simplu lucru din lume. Dar iubesc să încurajez oamenii să-și facă timp pentru lectură.

Stabilește-ți un interval de timp în care să citești de fiecare dată

Ca orice alt obicei, lectura se deprinde practicând. 😊 E o glumă, firește. Dar serios vorbind, cred că ajută tare mult să identifici un interval de timp și să-l „oprești” fix pentru lectură. Poate fi un interval în care oricum nu faci nimic, ca de exemplu călătoria cu metroul spre birou, din fiecare dimineață. Sau poți stabili cu tine însuți să citești întotdeauna înainte de culcare. 10 minute. Nici nu e nevoie de mai mult.

Fii realist de fiecare dată când îți setezi obiective

E grozav să vrei să citești din primul an 100 de cărți. Dar dacă nu ai exercițiul acesta, s-ar putea să-ți vină greu. Așa că te sfătuiesc să rămâi cu picioarele pe pământ și să-ți stabilești un obiectiv pe care poți să-l îndeplinești. Propune-ți, pentru început, să citești în fiecare seară 5 minute înainte să stingi lumina și să te bagi în pat.

Alege cărțile cu grijă

Se publică mai mult ca oricând și asta e grozav. Avem de unde alege, asta e sigur. Însă uneori devine derutant să-ți faci o listă imensă. Apoi, nu toate cărțile sunt potrivite pentru toată lumea. Sfatul meu e să fii mereu cu un ochi pe recomandări. Iar dacă dai peste o carte nepotrivită, să ai curajul să o abandonezi fără să te simți vinovat.

 

Am scris povestea relației mele cu lectura inspirată de campania #KinderFileDePoveste, care vorbește chiar despre cum ne îndrăgostim de cărți, de ce e important să le iubim din copilărie și cât de mult contează lectura în familie. Îmi place că sunt branduri care au curaj să vină cu altfel de inițiative și cred că noi toți merităm biblioteci școlare mai bune

Arată-le și prietenilor:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe