Acasă Cărți dragi Mica enciclopedie Lykke – mic îndrumar despre cum putem fi mai fericiți zi de zi

Mica enciclopedie Lykke – mic îndrumar despre cum putem fi mai fericiți zi de zi

de andreeachiuaru
7 comentarii

Lykke este cuvântul danez pentru fericire. Ați putea spune că e un trend. Poate aveți dreptate. Chiar și pe mine mă iritau oamenii care vorbeau atât de mult despre termenii ăștia. Hygge și lykke. Sunt mai mult decât două concepte, de fapt. Pentru că Mica enciclopedie Lykke a lui Meik Wiking vine cu o propunere. Aceea de a învăța de la alte popoare cum putem fi mai fericiți în fiecare zi

Cum am descoperit conceptul lykke?

De Crăciun am primit în dar Mica enciclopedie HyggeM-am bucurat atât de tare de starea pe care mi-a creat-o, încât mi-am zis că e cazul să aprofundez subiectul. Așa am descoperit că Meik Wiking a scris și despre lykke. A urmat o scurtă documentare. Imediat după asta, am fost întrebată de prietenii mei de la Libris ce cărți doresc să mai citesc. Am spus fără urmă de ezitare: Mica enciclopedie Lykke.

Care sunt diferențele între lykke și hygge?

Hygge se referă la mici momente de răsfăț de care te poți bucura singur sau alături de cei dragi. O bucățică din ciocolata ta preferată este hygge. La fel de hygge este și o seară cu prietenii, în oraș sau la cineva acasă. Momentele de cuplu sunt hygge. Cititul și cafeaua sunt și ele perfect acoperite de acest concept.

Dar lykke înseamnă starea de fericire și bunăstarea generală. Ne raportăm la lykke atunci când analizăm nivelul de trai dintr-o anumită țară. Cariera pe care am ales-o și cât ne face ea de fericiți. Raportul dintre timpul petrecut cu familia și timpul petrecut muncind. Starea de sănătate din momentul prezent. Dar vă mai las și pe voi să descoperiți în continuare despre ce altceva e vorba.

De ce e util să citești Mica enciclopedie Lykke?

Ce mi-a plăcut mie cel mai tare este felul în care este organizată cartea: o vânătoare de comori. Astfel, autorul ne propune să pornim în căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Și să le aflăm secretul, firește. La fel de interesantă e și diversitatea poveștilor din carte. Uneori e vorba despre popoare sau culturi. Alteori e vorba despre oameni care au învățat să fie fericiți pe cont propriu. Împărțită în studii generale și studii de caz, cartea asta îți oferă o privire de ansamblu asupra a ce poți face pentru a te bucura de o viață mai bună.

Mica enciclopedie Lykke vorbește despre:

  • faptul de a fi împreună și de ce sunt danezii atât de fericiți cu programul lor de lucru care încurajează timpul petrecut cu familia și descurajează muncitul peste program și în weekend.

 

  • bani și de ce ar trebui să ne temperăm consumerismul pentru a fi mai fericiți.

 

  • sănătate și de ce e important ca uneori să mergem la job pe bicicletă în loc să ne îndreptăm spre cea mai apropiată stație de autobuz.

 

  • libertate, înțeleasă și ca posibilitatea de a-ți permite să pui pe hold obligațiile (fie că e vorba de job, studii sau obligații familiale).

 

  • încredere și cât de important este să locuiești într-un oraș în care să te simți în siguranță și să poți avea încredere în cei din jurul tău.

 

  • bunătate și cum ne pot afecta lucrurile bune pe care le facem pentru ceilați propria stare de fericire (da, chiar există studii care dovedesc treaba asta, le găsiți în carte).

 

  • o privire de ansamblu asupra tuturor cele prezentate mai sus și piesa de puzzle lipsă pe care vă invit să o descoperiți singuri.

Recomand cartea? Cu siguranță!

E drept, unele dintre lucrurile prezentate în carte nu țin de noi. Pe altele, în schimb, le putem face fără un prea mare efort. Ideea care aș vrea să vă rămână în urma citirii acestei recenzii e următoarea: cartea asta e o bună sursă de inspirație. Mai mult, s-ar putea să vă determine să luați niște decizii mai bune pentru starea voastră de bine și pentru cei dragi.

 

(P) Vă recomand să comandați cartea lui Meik Wiking de la Libris pentru că va veni însoțită de un minunat semn de carte, care vă va putea ajuta să vă bucurați de un moment de lectură cât se poate de hygge. În plus, dacă comandați cărți din categoria beletristică (și nu numai) de cel puțin 30 de lei, transportul e gratuit, prin curier.

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

7 comentarii

The Year of Living Danishly de Helen Russell | Micro recenzie de carte 23 ianuarie 2021 - 16:52

[…] crush pe cărțile hygge. Pasiunea mea a început cu Mica enciclopedie Hygge și a continuat cu Mica enciclopedie Lykke. Anul acesta am citit o nouă carte tradusă în aceeași colecție de la editura Litera: Atlasul […]

răspunde
Cele mai bune cărți citite în 2018 și de ce îți recomand să le citești și tu 21 iunie 2019 - 0:02

[…] Mica enciclopedie Lykke de Meik Wiking – Un mic îndrumar pentru alegeri mai înțelepte și mai fericite, zi de zi. O recenzie aici […]

răspunde
Fericirea e mai aproape decât crezi - Roxana Penciu 2 ianuarie 2019 - 19:33

[…] Mica enciclopedie Likke – în căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Se citește ușor și îți pot veni […]

răspunde
Black Friday la cărți. 15 titluri bune pe care le găsești reduse în weekend 17 noiembrie 2018 - 13:32

[…] dintre cărțile care surprind esența. Mica enciclopedie Lykke e pentru toți cei care vor să se simtă (puțin mai) inspirați. Sau […]

răspunde
Ioana 16 mai 2018 - 14:32

Si eu visez la cartile astea două, bat apropuri apropiatilor sa ma cadoriseasca :))) N-am auzit pe nimeni care sa nu se fi bucurat foarte tare de ele 🙂

răspunde
andreeachiuaru 19 mai 2018 - 13:52

Chiar mi se pare un must în bibliotecă, să știi. E genul de carte pe care, cu siguranță, o vei mai răsfoi din când în când, chiar și după ce ai citit-o. Și e plină de informație interesantă.

răspunde
Ioan Gartner 20 martie 2018 - 13:38

Sint sigur ca viziunea critica este sincera si probail si corecta pina la un punct. Spun “pina la un punct”, caci ma intreb si doresc sa impart intrebarea mea cu altii, de ce oameni asa de “fericiti” simt nevoia sa bea alcol atit de mult si des. Spun asta fara sa cunosc bine tara, dar din auzite stiu ca alcol se consuma mult si des. S-ar putea ca sfaturile, farmecul si rasunetul cartii nu este chiar asa de “acceptat” de patura a populatiei?

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe