Acasă Cărți dragi Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov | Micro recenzie de carte

Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Înainte să-ți povestesc despre Maestrul și Margareta, cea mai bună carte citită de mine de la început de 2020 și până acum, vreau să fac o precizare. Merg tot pe formatul de micro recenzie nu din ignoranță (scriu poate prea puțin despre un mare clasic) ci pentru că mi-e drag să-mi tratez cărțile citite în același fel. La final de articol găsești două link-uri de la două cititoare care au scris mai frumos și mai complex despre cartea asta. Dacă asta cauți, mergi direct în josul paginii. Dacă vrei însă să știi foarte pe scurt părerea mea despre Maestrul și Margareta citește în continuare.

Pe scurt despre istoria mea cu clasicii (ruși)

Dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani, ți-aș fi spus că iubesc literatura clasică. Este literatura care m-a făcut să mă (re)îndrăgostesc de citit în clasa a 11a după o pauză de 2 ani și-un pic. Am avut o perioadă de clasici care s-a stins de la sine când am început să am acces la cărți mai noi (altele decât ce-mi oferea biblioteca). După ce am început să am un blog de carte m-am îndepărtat și mai tare de citit clasici. Recunosc, să scriu despre Maestrul și Margareta e o adevărată provocare. Nu simt că mă pricep la disecat clasici. Mai știu și că Bulgakov sau alții asemenea lui nu sunt pentru oricine. Iar structura mea de micro recenzie poate părea superficială (de aici și disclaimer-ul venit la început de articol).

Mi-am dorit multă vreme să mă reîntorc la clasici, dar în ultimii ani n-am mai avut stare. Literatura clasică nu-ți servește povestea pe tavă. Clasicii ruși au multe personaje și toate cu nume complicate. Nu sunt genul de cărți care să te prindă neapărat de la primele 10-20 de pagini. Însă la început de 2020 s-a lansat un proiect fain pe instagram – @redescoperaunclasic și am știut ca 2020 va fi anul în care mă voi întoarce măcar o dată la câteva luni la citit clasici (sau recitit, după caz).

Bulgakov este între clasicii pe care i-am ratat. I-am citit pe Dostoievski, Tolstoi, Cehov și Nabokov (câte o operă pentru fiecare). Însă la un moment dat m-am oprit. Deși apucasem să-mi cumpăr Maestrul și Margareta într-o ediție de buzunar n-am mai apucat să o citesc.

Despre ce e Maestrul și Margareta?

Știam tare puține când am început să citesc cartea asta. Mai precis faptul că unul dintre personaje este chiar Satana. Și că pe undeva apare o pisică vorbitoare. Mă așteptam la un roman cu tente fantasy. Și, știind clasicii ruși, și la puțină satiră a societății de atunci. Însă ce-am descoperit eu în paginile cărții mi-a depășit toate așteptările.

Acțiunea este destul de încâlcită, ceea ce o face cam greu de povestit într-o recenzie. Avem într-un plan – trecutul –  judecarea lui Iisus de către Pilat din Pont. În celălalt plan – prezentul – Satana ajunge în Rusia anului 1930 și decide să taxeze diferite comportamente distrându-se pe seama lăcomiei, invidiei și prostiei cetățenilor ruși. Partea asta e o adevărată satiră, iar stilul în care e scrisă e plin de umor. Nu o dată m-am trezit zâmbind larg pe măsură ce diferite personaje ajung în Spitalul de Nebuni convinse fiind că l-au întâlnit pe Satana în persoană (și chiar nu greșesc).

Tot în Spitalul de Nebuni facem cunoștință cu Maestrul. E singurul care se află anterior acolo și cumva povestea lui pare să nu aibă sens. Însă lucrurile se lămuresc în a doua parte a romanului când Margareta, iubita lui, este gata să-și vândă sufletul Satanei pentru a-l salva din ghearele nebuniei. Asta conduce la o altă serie de întâmplări, care mai de care mai fantastice. Dacă începutul romanului e mai degrabă o satiră, până să ajungă la jumătate se transformă într-un roman care abundă de elemente fantastice (între care Balul Satanei, transformarea unor femei în vrăjitoare și o misiune de salvare pe timp de noapte care deslușește misterul poveștii Maestrului).

 

View this post on Instagram

 

“Cine ți-a spus că nu există pe lune iubire adevărată, devotată, eternă? Să i se taie mincinosului scârnava-i limbă.”

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Ce mi-a plăcut la carte?

Maestrul și Margareta mi-a dat senzația unui vis pe care îl trăiești, dar pe care nu-l înțelegi în totalitate. Deși sunt convinsă că nu am înțeles toate referințele din carte (mai ales citind recenzia de aici), a fost o carte pe care am trăit-o pagină cu pagină.

Satira la adresa societății a fost și ea delicioasă și, cu toate că la o primă vedere Maestrul și Margareta nu ar părea genul meu de o carte, am savurat-o din scoarță-n scoarță.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Recunosc, când eram pe la pagina 80/500 m-a cam bătut gândul să abandonez. Deși îmi plăcea stilul în care era scrisă parcă ceva nu se lega. Era o carte prea greu de parcurs pentru starea mea actuală. Și apoi, treptat, am început să fac unele conexiuni și să citesc cu sufletul la gură.

Chiar și așa, lucrul care mi s-a părut mai dificil a fost numărul mare de personaje. Adăugăm aici și faptul că numele rusești sunt mai greu de reținut (pentru mine cel puțin). Ca să nu mă pierd în personaje, am mai pus din loc în loc câte-un post-it. Asta mi-a permis să mă bucur mai tare de experiența lecturii fără să stau să-mi amintesc cine-i cine și ce rol avea în poveste.

Ce mai vreau să adaug e că Maestrul și Margareta nu e o carte pentru oricine. Nu e mai grea decât alți clasici ruși și în mod clar nu e o carte greu de înțeles sau de pacurs. Însă dacă comparăm strict cu romanele scrise astăzi poate părea puțin derutantă. Aș zice să-ți dai totuși timp să te prinzi ce e cu personajele. Și nu-ți fie rușine să-ți notezi ce nu poți să reții (prin post-it-uri sau cu pixul pe hârtie).

Am menționat la început de articol două recenzii pe care le-am citit și care mi-au plăcut. Una este scrisă de Dana de la Bookish Style (e mai degrabă simplă și poate fi citită chiar dacă nu ai citit romanul), iar cea de-a două este scrisă de Ema, pe blogul Lecturile Emei (e cea mai complexă și mi-a relevat noi sensuri ale cărții, dar o recomand abia după ce ați citit Maestrul și Margareta).

Cumpără Maestrul și Margareta online

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

La fel ca în cazul multor cărți clasice există multe reeditări. Eu am citit o variantă de la Editura Litera în format de buzunar, dar plănuiesc să-mi iau pentru biblioteca personală fie varianta de la Editura Art, fie varianta de la Humanitas Fiction (după ce ajung într-o librărie și le răsfoiesc pe ambele).

Las link-uri către toate edițiile pe care le-am găsit în stoc:

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe