Acasă Alegeri (mai) bune 5 lucruri la care am decis să renunț după ce am citit cartea lui Marie Kondo

5 lucruri la care am decis să renunț după ce am citit cartea lui Marie Kondo

de andreeachiuaru
14 comentarii

Am citit Magia Ordinii de Marie Kondo într-un singur weekend. Deși, per total, nu pot spune că a fost o carte care mi-a plăcut, m-a făcut să reconsider serios câteva dintre lucrurile pe care le dețin, dar și niște acțiuni pe care le-am făcut fără să mă gândesc la ele.

Înainte să vă povestesc exact cum m-a influențat cartea lui Marie Kondo, simt nevoia de o observație. Nu sunt de acord cu aruncatul lucrurilor. Există nenumărate posibilități de a le dona sau a le oferi cadou. Nu aș putea arunca în viața mea o carte. La fel și cu hainele. Există prea multe persoane pentru care cartea pe care tu nu o să o citești vreodată sau bluza de care te-ai plictisit pot reprezenta o bucurie.

1. Cărțile pe care nu le voi citi vreodată 

Am dedicat deja un articol acestui subiect. Adică fix un articol despre acele cărți pe care știi bine că nu le vei citi. Din fericire pentru mine, mi-am dat seama de asta înainte să citesc cartea lui Marie Kondo. Nu a ținut neapărat de bucuria pe care nu mi-o aduceau acele cărți. Ci de considerente practice, legate de spațiu.

Deși Marie Kondo susține că 30 este un număr optim de cărți pe care să le deții la un moment dat, cu asta nu am putut să fiu de acord. Însă o idee interesantă tot am găsit în prelegerea ei. Dacă nu ai citit o carte în momentul în care ai achiziționat-o este foarte probabil să uiți de ea pentru totdeauna. Nu mi-e străină noțiunea de listă de citit infinită. Însă, sincer vorbind, dețin multe cărți cumpărate dintr-un impuls, dar pe care nu le-am citit câțiva ani.

Așa am luat următoarea decizie: să pun într-o cutie toate cărțile pe care le primesc, dar care nu-mi trezesc instinctul acela de vreau să citesc cartea asta acum. Cutia va ajunge la următoarea ediție Shop my library. Am făcut un tur de cameră și mi-am dat seama că am pretutindeni teancuri cu titluri pe care vreau să le citesc. Metoda mea de a renunța la ele nu este prioritizarea, ci renunțarea la cărțile pe care, sincer vorbind, va fi foarte puțin probabil să le citesc.

2. Obiectele primite cadou, dar care nu mi se potrivesc

În ultimii ani am strâns zeci de parfumuri, bijuterii și haine pe care este foarte puțin probabil să le folosesc. De ce nu le arunc? Pentru că le-am primit cadou! Mbine, nu m-am gândit niciodată serios la asta până să aflu din cartea lui Marie Kondo că mii de oameni fac la fel ca mine.

Am păstrat și păstrez foarte multe obiecte de teamă că îi voi supăra pe cei care mi le-au dăruit. Și aici intră și cărți, agende, obiecte de decor și chiar ustensile de bucătărie. Repet, nu m-am gândit niciodată conștient la asta. Dar după ce am terminat de citit Magia ordinii mi-am dat seama că am o mașină de tocat, un blender de mare viteză, un set format din două scaune și o masă și foarte multe farfurii pe care nu le folosesc, dar la care nu renunț just because.

Încă nu am găsit o soluție pentru asta, din moment ce nu vreau să arunc lucruri. Nu e vorba de atașament, ci de un sentiment de vină față de persoana care mi-a dăruit obiectul respectiv dublat de sentimentul de vină față de un om care s-ar putea bucura de obiectul în cauză.

Așa se face că balconul garsonierei în care locuim s-a transformat într-un spațiu de depozitare. Departe de a fi în dezordine, pentru că țin totul în cutii. Dar sunt totuși lucruri pe care Marie Kondo le-ar dezaproba vehement.

3. Hainele în stare prea bună ca să le arunc pur și simplu

Eu am crescut într-un sistem foarte clar de însușire a hainelor. Copiii mai mari din familie ofereau întotdeauna hainele pe care nu le mai purtau copiiilor mai mici. Așa se face că hainele fratelui meu au fost pe rând și hainele mele. Și, câțiva ani mai târziu, hainele mele au ajuns haine donate la o familie săracă din satul bunicii.

După ce m-am mutat singură, am început să-i ofer mamei o parte dintre hainele pe care eu nu le mai purtam. Cele pe care le putea purta, desigur. Cât despre hainele de casă sau fără o valoare prea mare, de multe ori le-am pus în plase și le-am lăsat lângă ghena din spatele blocului. Întotdeauna își găseau proprietari, iar eu eram mulțumită că pot să câștig spațiu.

Însă dintotdeauna a existat o problemă în ecuația asta. Cea a hainelor prea bune ca să le „arunci”. Mă refer aici la cămăși, rochii, sacouri și altele care nu se pretează neapărat unor donații „la țară”. Sunt, în același timp, haine pe care nu le poți face cadou, pentru că sunt totuși purtate, chiar dacă nu uzate.

Între timp, am găsit o soluție pentru cele pe care le mut de vreo doi ani dintr-o cutie în alta. În Promenada Mall s-a deschis un magazin gol în care poți duce hainele pe care nu le mai porți. Cei de acolo le curăță și le sortează, ca mai apoi să le doneze. Dacă vreți să vă alăturați și voi, magazinul este deschis până pe 19 mai. Înțeleg că a fost o inițiativă similară și anul trecut, însă eu nu am știut de ea.

4. Cărțile cu autograf sau primite cadou

Imediat ce am închis cartea lui Marie Kondo, m-am ridicat din pat și m-am îndreptat spre raftul unde îmi țin cărțile. Am scos de acolo toate cărțile cu autografe și le-am pus în cutia pentru Shop my library.

De ce nu erau acolo de mai multă vreme? Ei bine, pentru că, recunosc, mă simțeam vinovată. De regulă, sunt cărți primite de la autori. Cărți care au un mesaj personalizat sau o dedicație. Cărți pe care eu le consider cadouri. Însă, pe majoritatea le-am citit și nu m-am bucurat atât de tare pe cât speram. Nu fac parte din acel procent de cărți pe care vreau să le am în casă. Așa că am decis să le dau mai departe.

Încă am emoții cu privire la asta. Mă întreb ce părere vor avea cei care le vor cumpăra. Însă povestea asta chiar e adevărată, iar eu îi mulțumesc lui Marie Kondo pentru ce m-a învățat. Citite sau nu, cărțile care s-au transformat în cadouri sunt egale ca utilitate cu acele obiecte despre care vă povesteam mai sus. Poate m-au bucurat sau poate le-am primit pur și simplu. Dar cert e că nu simt nevoia să le păstrez.

5. Lucrurile pe care s-ar putea să le folosesc într-un viitor incert

Vă amintiți ce vă spuneam despre blenderul de mare viteză din balconul meu? Stă încă în cutia originală pentru că l-am folosit de aproximativ 5 ori. De două ori în timpul campaniei de testare și de trei ori pentru a-mi face, pe rând, o supă și două rețete de smoothie. Rețete pe care le puteam ușor face la un blender mult mai mic, unul care să poată sta în bucătărie.

Am dat un exemplu mare, la propriu și la figurat. Însă am multe alte produse de îngrijire, mostre și agende pe care vreau să le folosesc cândva. La fel ca în cazul produselor cadou, nu mi-am dat niciodată seama cât de multe agende neîncepute am. Real vorbind, îmi pot cumpăra oricând o agendă nouă. Așa că am decis să arunc pur și simplu o mare parte dintre ele. Nu prea știu cui să le fac cadou și nici nu-mi imaginez când le voi folosi.

Ce a însemnat metoda lui Marie Kondo pentru mine

Weekend-ul de după lectura cărții lui Marie Kondo a însemnat pentru mine, nu neapărat în ordinea asta:

  • o curățenie serioasă în birou, prilej cu care am răsturnat tot conținutul sertarelor pe podea
  • aproximativ trei plase pline cu semne de carte, agende și caiete, pixuri, produse cosmetice și ojă etc.
  • 10 cărți cu autograf puse în cutia pentru târg
  • două plase cu haine pe care le voi dona în magazinul din Promenada Mall săptămâna aceasta
  • decizia de a pune blender-ul sus numit la vânzare pe olx
  • achiziționarea unei biblioteci noi în care să-mi reorganizez cărțile pe care vreau să le păstrez

Ce părere aveți voi despre metoda lui Marie Kondo? 

Arată-le și prietenilor:

14 comentarii

5 cărți de non-ficțiune care m-au dezamăgit | Blog de idei 12 august 2019 - 21:31

[…] Dacă totuși vreți să aflați cum m-a influențat pe mine cartea, citiți articolul de aici. […]

răspunde
ialinascrie 19 mai 2019 - 12:43

Intereseanta cartea! Metodele de donatie sunt asisderea si pentru mine. Duc niscaiva hainute la coltul strazii si mai tarziu am trecut intamplator pe acolo si am vazut ca nu mai erau. Asta m-a bucurat mult.

răspunde
Vera 5 mai 2019 - 9:47

Buna, Andreea! Daca ai obiecte in stare buna, pe care nu le mai folosesti, poti sa le donezi magazinului de caritate “La Taica Lazar”. Doamnele de acolo le vand si cu banii obtinuti sprijina programul “Voluntar in spital”. Poti sa verifici pagina lor de facebook sau sa le vizitezi personal, magazinul este aproape de Unirii 🙂

răspunde
andreeachiuaru 5 mai 2019 - 12:06

Mulțumesc tare mult de idee, Vera! O să caut pentru următorul declutter.

răspunde
Mihaela 5 mai 2019 - 7:56

Spuneți: „ lucruri pe care Marie Kondo le-ar dezaproba”… Stimată doamnă, nu e mai bine să hotărâți dv. pentru dv., nu această Marie Kondo sau o altă Marie Kondo?

răspunde
andreeachiuaru 5 mai 2019 - 12:07

Cum articolul a pornit de la carte, cred că e bine să fac și niște precizări legate de ideile pe care eu nu le-am luat din carte. E o formă de a spune, nu dorința mea de a lua ca literă de lege tot ce spune Marie Kondo.

răspunde
Adriana C. 22 aprilie 2019 - 16:34

La Cluj avem un grup pe care schimbam tot felul de produse care nu ne mai trebuie. Se numeste Schimb de purici. 🙂 Este foarte util, scapam de produse care doar ocupa loc, dar pe care altii le considera utile. Azi am dat la schimb un borcan de dulceata si o crema de maini pt un ceas de perete. Vineri am schimbat o crema de fata cu o geanta, iar saptamana trecuta am primit un set de pahare pt care am dat un demachiant. Daca vrei poti si dona, sau face un schimb simbolic, de exemplu s-a dat mobila de sufragerie pt un avocado. 🙂

răspunde
andreeachiuaru 24 aprilie 2019 - 15:47

Ce drăguț! Mi-ar plăcea să existe și în București, dar nu cred că aș avea oricum timp să schimb efectiv produse, deși ideea de reuse e foarte faina.

răspunde
Adler Andreea 22 aprilie 2019 - 11:05

Joi/ vineri am citit si eu cartea aceasta, primul pas sambata am fost in vizita la o prietena si i-am daruit cartea. ( Am primit cartea cred ca de cel putin 2 ani.. si statea cuminte in raft ca poate poate ii vine si ei randul…iaca ca i-a venit, deci candva am sa citesc si restul cartilor care asteapta :))) )
Eu am inceput cu incaltamintea pe care am si dus-o intr-o punga langa ghena ( la noi sunt persoane pe scara sarace care vaneaza diverse) si saptamana aceasta continui cu multe lucruri. ( in general in haine am deja doar strictul necesar si cateva de ocazie, la capitolul creme, lotiuni, oje, medicamente am curatenie periodica cam la 2 luni)
pentru carti am gasit o biblioteca in Giurgiu unde primesc, si saptamana aceasta am rezolvat si aici.

răspunde
andreeachiuaru 24 aprilie 2019 - 15:57

Ce mă bucur că te-a ajutat și pe tine. Eu am pus-o în cutia pentru târg imediat ce am terminat-o, pentru că mi-ar plăcea să mai ajungă la altcineva. La rândul meu, și eu am cumpărat-o de la cineva, pe un grup de schimb de cărți.

răspunde
Laura 22 aprilie 2019 - 10:19

Inainte strangeam si eu tot, pentru ca asa am fost inavata “daca e nevoie vreodata de x lucru”, dar de vreo 2 ani, donez tot ce consider ca nu mi se potriveste si se afla in stare buna. In legatura cu cartea, am inceput-o si eu, dar n-am terminat-o.

răspunde
andreeachiuaru 24 aprilie 2019 - 15:59

Unde donezi? Mi-ar plăcea să fac și eu asta, dar mă lovez și de problema timpului.

răspunde
Marina Costa 22 aprilie 2019 - 8:37

Agende, pixuri si alte chestii de scris ar putea fi donate unor copii saraci care chiar nu au cu ce scrie la scoala.

răspunde
andreeachiuaru 24 aprilie 2019 - 16:01

Sunt de acord cu tine, însă am atât de puțin timp să merg și să le donez la o școală, încât prefer să le sortez și să le pun pe toate într-o plasă, lânngă ghena de gunoi. Deseori obiectele aflate în stare bună sunt luate de acolo de familii cu posibilități mai reduse care stau prin apropiere. Fac la fel și cu hainele „de casă” la care vreau să renunț și cu alte obiecte adunate de prin casă.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe