Acasă Alte idei Mici victorii personale din 2019 legate de cărți și blogul meu

Mici victorii personale din 2019 legate de cărți și blogul meu

de andreeachiuaru
7 comentarii

Finalul de an mă îndeamnă întotdeauna să fiu mai introspectivă și să mă gândesc la ce am realizat pe parcursul anului. Am pregătit mai multe articole similare pe care le voi publica în zilele ce urmează. Primul, după cum ați văzut și în titlu, este despre mici victorii personale. Nu scriu ca să mă laud că am avut un an super bun, ci în speranța că o să vă inspir și o să vă arăt că nu e nevoie de mari schimbări ca să ai un rezultat. Și, de ce nu, să privesc în spate și să mă bucur de micile progrese peste ani.

1. Am început să citesc cărți în engleză

Poate părea greu de crezut că cineva care citește peste 50 de cărți pe an de câțiva ani încoace alegea doar cărți în română, dar pe cuvânt că așa e. Puțin supărată pe niște traduceri nu foarte fericite, puțin supărată că nu tot ce e hyped în afară se traduce de grabă și la noi, mi-am dat comandă de The 4-hour workweek (despre care am scris aici). Cartea era tradusă, dar o răsfoisem într-o librărie și-mi venise ideea că mai bine o citesc în engleză. Până atunci, citeam fără probleme articole lungi în engleză și mă uitam la filme fără subtitrare. Dar cu cititul nu-mi încercasem mâna.

Surpriza a fost că nu am simțit că citesc în altă limbă. De atunci (adică din ianuarie 2019) până acum am terminat alte 4 cărți în engleză (fără să pun la socoteală audiobooks, care au fost toate în engleză).

Ce am învățat de aici? Că uneori alegem calea mai ușoară din comoditate. Am putea să mergem la sală de două ori pe săptămână? Da, dar „nu avem timp”. Și tot în categoria asta intră și cititul zilnic, scrisul pe blog și altele. Avem cum să reușim dacă încercăm. Iar dacă eșuăm, știm măcar că am încercat.

2. M-am împrietenit cu lecturile în format audio 

… și am terminat 8 cărți, toate în engleză. Întotdeauna am crezut că atenția mea nu e suficient de bine dezvoltată ca să pot consuma conținut audio. Între timp, am aflat că atâta timp cât îți pui în minte și exersezi mult reușești să te concentrezi pe absolut orice. Am început cu multe ore de podcast, întâi în română. Apoi am trecut la podcasturi în engleză. Cel mai ușor mi-a fost să ascult interviuri. Însă treptat am ascultat atât de multe podcasturi, în română și în engleză, încât nu am o problemă să mă concentrez chiar și pe stradă sau atunci când lucrez (doar când am de făcut task-uri repetitive).

Prima carte audio a fost Hidden Bodies, continuarea romanului You. Știam că nu e 100% genul meu (serialul da, dar cartea nu chiar), însă mai știam și că e ușor de urmărit. Am început să ascult la sală. Eu nu am nevoie de muzică ca să alerg pe bandă, iar cărțile audio au fost fix ce aveam nevoie ca să fac timpul să treacă mai ușor (pentru că nici fană sală nu sunt). A urmat Sex Object: a memoir pe care am ascultat-o când am sortat niște haine. Apoi Everything I know about love pe care am ascultat-o când am făcut curat, când mă pregăteam să ies în oraș și de la un punct încolo chiar și pe stradă.

Ce am învățat de aici? Că e foarte ușor să zici „eu nu pot”. Însă absolut orice lucru poate fi făcut în ritmul tău. Nu te pune nimeni să citești 50 de pagini în fiecare zi, probabil vei eșua. La fel cum nu se așteaptă nimeni să asculți din prima o carte de non-ficțiune cu multe studii inserate și să înțelegi ceva. Dar pentru orice acțiune există un pas mic pe care-l poți face.

3. Am inspirat mulți oameni să citească prin #10minutesreadingchallenge

Când mi-a venit ideea pentru #10minutesreadingchallenge eram în ratb, era vreo 10 seara și mă întorceam de la Master. Întotdeauna făceam peste o oră până acasă. Pentru că erau zile foarte pline, reușeam să citesc doar atunci. Cumva, nici nu mă deranja așa tare. Mi-am dat seama că în acea lună (ianuarie 2019) citisem peste 80% din cărțile mele în ratb, în drum spre casă. Și mi-am mai dat seama de un lucru: majoritatea oamenilor din jurul meu asociază cititul cu cozyness și ore exclusive dedicate lui. Îți dorești să citești o carte pe lună, dar sfârșești prin a citi jumătate tocmai pentru că aștepți momentul propice.

Mecanismul #10minutesreadingchallenge l-am explicat aici. Pe scurt, se referă la faptul că alocând 10 minute în fiecare zi, la final de lună vei citi +300 de pagini. Nici măcar nu e nevoie să ai 10 minute legate. Poți citi 5 minute dimineață (spre job) și 5 minute seara (spre casă). După caz, asta înseamnă fie trecerea de la 0 cărți pe lună la 1 carte pe lună, fie încă o carte adăugată. Succesul pe care l-a avut challenge-ul e fără doar și poate în top mici victorii personale din 2019. De-a lungul anului, mi-au scris zeci de oameni care mi-au spus cât de mult i-a motivat challenge-ul meu.

Ce am învățat de aici? În primul rând, că oamenii au nevoie de motivație. Nu faptul că tu citești 10 cărți pe lună îi motivează pe ei (ba ai chiar șanse să îi frustrezi) ci micile secrete pe care le împărtășești. În 2019, contul meu a crescut cu peste 2500 de persoane, iar asta cred eu că se datorează în mare parte challenge-ului.

4. Am reușit să nu las o zi să treacă fără 10 pagini citite

Prin vară m-am defocusat puțin de la scopul de început de an. Oricât de ciudat ar părea, eu funcționez mai bine dacă am un program mai încărcat. Lucratul de acasă și terminarea masterului a însemnat brusc că trebuia să-mi includ cititul în program atunci când aveam orice altă opțiune la îndemână. Dacă în mijloacele de transport în comun mă auto-educasem să scot cartea din geantă, nu telefonul, acasă era mult mai greu.

Pentru că după toate cărțile de non-ficțiune citite până atunci mi-am dat seama că nu poți avansa dacă nu măsori progresul, am făcut un template pentru instastories. Din septembrie, de când l-am lansat, au trecut doar 5 zile în care nu am citit nici măcar o pagină. Au fost ziua dinaintea nunții, ziua nunții și ziua imediat următoare și două zile dedicate mutatului. Nu vă imaginați că am citit 50 de pagini/zi chiar în fiecare zi. Nu, targetul a fost, în funcție de perioadă, de min. 10 minute. O să vă inserez mai jos progresul meu ca să vedeți că a funcționat.

Ce am învățat din asta? Când ne gândim la mici victorii personale tindem să asociem cu lucruri importante. Însă o pagină citită e mai bine decât 0 pagini citite. Asta îți ia un minut. E suficient să citești o pagină ca să ai încă 30 de pagini la final de lună. E mult mai simplu decât sună.

5. Am citit 30 de cărți de non-ficțiune

Estimez că până la final de an voi fi terminat 77 de cărți. Dintre ele, 30 sunt de non-ficțiune. Aproape 40% din lecturi. Nu toate au fost cărți care m-au ajutat, dar cel puțin 25% le-am citit ca să devin o versiune mai bună a mea. Pentru cineva care bifa cel mult 10 cărți de non-ficțiune într-un an, e un progres major.

Ce am învățat din asta? Rezoluțiile de la început de an chiar ajută. Rezoluția mea a fost să citesc o carte utilă/lună. Am învățat și să-mi canalizez energia spre lucruri care îmi aduc beneficii pe termen lung. Chiar dacă impusul a fost să citesc toate cărțile super discutate în bula mea, am sfârșit prin a investi în ceva ce-mi va aduce valoare long-term.

6. Am devenit mai prezentă ca oricând pe video 

De fiecare dată când am avut de făcut un proiect video pentru facultate, m-au apucat toate transpirațiile și am știut că nu sunt suficient de bună. Insist pe acel am știut. Țin minte că la un moment dat am avut de filmat 3 știri (din rolul de reporter) și am reptat de cel puțin 15 ori fiecare știre. Dincolo de asta, nu am răbdarea necesară să editez video. Mi se trage, în parte, din faptul că eu nici nu sunt consumatoare video. Dă-mi un text lung pe un subiect care mă interesează și o să-l savurez. Dă-mi un video de 10 minute și o să mut periodic cursorul să văd cât mai durează.

Am început cu pași mici. Prima dată am filmat instastories cu fața mea post-Gaudeamus 2018. Era un bookhaul. Am primit atât de mult feedback pozitiv încât am repetat asta. Câteva luni mai târziu am abordat inclusiv subiecte dificile (demisia mea, de exemplu). Am vorbit, de-a lungul lui 2019, despre vacanțe, joburi, nuntă, cărți etc. Prin septembrie am dat și startul unui proiect nou – microrecenzii video. Încă e work in progress, îmi lipsește motivația de a filma mereu, dar unul dintre obiectele din 2020 este să cresc și acest proiect.

Ce am învățat de aici? Că poți să ieși din zona ta de confort și cu pași mici. Nu e nevoie să-ți cumperi echipament video și să plătești un curs de editare din primul moment. E suficient și un story de 15 secunde. Repetă asta până când nu-ți mai tremură vocea de fiecare dată când publici și ești pe drumul cel bun.

7. Am scris despre 85% dintre cărțile citite (începând din luna mai)

Mi-a fost întotdeauna greu să scriu despre fiecare carte citită. De obicei mă avântam spre recenzii lungi care îmi lua mult timp. Apoi în mai mi-a venit ideea acestor micro recenzii (o arhivă e disponibilă aici).

Ce am făcut concret? Am dezvoltat o structură pe care să scriu. Așa am tăiat din start întrebările de tipul – de unde încep, despre ce scriu, includ sau nu fragmente, povestesc despre personaje sau nu etc.

Ce am învățat din asta? Că structurile funcționează mereu. E întotdeauna de ajutor să găsești un sistem care să funcționeze pentru tine. Nici măcar nu e nevoie să fie o rețetă universal valabilă. 

8. Am avut o lună întreagă în care am scris în fiecare zi

La fel ca în cazul cititului, scrisul pe blog e ceva care la mine nu vine by default. Oricât de natural îmi vine să scriu o dată ce mă apuc, până o fac e cale lungă. Sunt foarte ușor de distras. Așa că, în august, m-am (auto)educat să scriu zi de zi pe blog. Uneori făceam asta dimineața, imediat ce mă trezeam. Alteori o făceam seara. Important e că nu am lăsat o zi în care să nu scriu pe blog.

Ce am învățat de aici? Că există multe moduri în care poți deveni mai aproape de persoana care îți dorești tu să devii (în cazul meu cineva care să scrie pe blog zilnic), dar cel mai simplu e să o faci zi de zi. Au fost zile în care a fost greu și zile în care a fost ușor. Dar mă bucur că am făcut-o și vreau să reiau astfel de luni cât mai des.

9. Mi-am făcut curajul să abordez și alte subiecte pe blog 

Punctul 9 e strâns legat de punctul 8. În anii trecuți am scris aproape doar despre cărți, fără o frecvență anume. Când am decis să scriu mai des pe blog mi-am dat seama că aș plictisi dacă aș scrie doar despre cărți, în zeci de abordări. Așa că am început să scriu despre călătoriile mele și, mai apoi, despre job, relația mea cu Alex și nunta noastră. Inițial, mi-a fost teamă că se va lăsa cu unfollow-uri pentru că încep să bat câmpii. Dar beneficiul suprem a fost că m-am lansat în niște exerciții de introspecție cu adevărat faine care au bătut toate posibilele dezavantaje.

Ce am învățat din asta? Dacă ai ceva în minte, fă-o și apoi trage concluzii. E foarte ușor să te gândești la toate motivele pentru care nu o să meargă. Dar ce-ar fi să te gândești la beneficii mai întâi?

10. Am decis să-mi lansez un newsletter dedicat lucrurilor pe care le-am învățat eu din cărți

Dacă ai ajuns până aici, you deserve the big news. În luna ianuarie voi lansa Book Bites – un newsletter despre obiceiuri de lectură. Nu va fi un newsletter clasic în care voi anunța ce pun pe blog, ci unul în care voi aborda o dată la două săptămâni o temă dedicată obiceiurilor de lectură. Mă voi inspira din ceea ce citesc, ce se mai întâmplă nou și ponturi pe care vreau să le împărtășesc abonaților.

Primii 50 de abonați vor intra într-o tragere la sorți supriză; dintre ei voi alege 3 câștigători care vor primi o carte cadou din partea mea.

Te poți abona de aici, deși primul newsletter îl voi trimite joi, 5 ianuarie. În primul newsletter voi anunța și câștigătorii giveaway-ului.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

7 comentarii

razvan99xp 25 decembrie 2019 - 8:16

Felicitari. Nu e deloc simplu sa reusesti sa aloci in fiecare zi timp pentru citit/scris. Eu ma chinui sa fac asta, dar nu-mi iese cum mi-ar placea.

răspunde
andreeachiuaru 27 decembrie 2019 - 11:01

Multumesc! Iti doresc mai multa motivatie in 2020! 🙂

răspunde
Oana 24 decembrie 2019 - 17:31

Felicitari pentru reusite (deloc mici) si mai ales pentru faptul ca reusesti sa iti mentii motivatia pentru schimbare, orice schimbare – asta e poate unul dintre cele mai grele lucruri! Mult succes pentru 2020!!

răspunde
andreeachiuaru 27 decembrie 2019 - 11:01

Multumesc tare! 🙂

răspunde
C 24 decembrie 2019 - 12:54

Ma bucur sa citesc despre victoriile tale. Nu mi se par deloc mici 🙂 Eu nu te-am descoperit de foarte mult timp, dar cand te-am gasit am inceput sa te citesc si urmaresc cu drag. Pe mine una m-a ajutat povestea despre relatia ta si problemele voastre, pe care nu le-ai ascuns deloc. Desi diferenta de varsta dintre noi doua este destul de mare as zice eu, m-am simtit inteleasa si intr-un fel reprezentata intr-o perioada foarte grea pentru mine, deci iti multumesc (ti-am scris asta si atunci, pe Instagram, dar e important si deci repet).

Complet fara legatura cu paragraful de mai sus, foarte emotional 🙂 Ma bucur, cumva, si sa vad ca mai sunt oameni necajiti de traducerile foarte nefericite ale unor carti minunate. Eu citesc putin in romana in ultima vreme, caci nu am oferta mare de carti aici, dar am cateva exemple de masacrare a continutului original. Cele din spaniola, traduse din engleza, sunt aproape tragice, multe dintre ele. Nu generalizez, zic doar, ca cel mai fain e sa citesti in limba originala, dar cine poate sa faca asta…eu nu mereu. Imi pare insa rau cand simt ca m-as fi apropiat mai mult de o carte daca ar fi fost tradusa mai….bine.

Spor cu toate, sarbatori faine si abia astept newsletter-ul!

răspunde
Laura Apetroaie 24 decembrie 2019 - 12:36

Felicitări pentru micile reușite! Spor în tot ce faci! :).

răspunde
vmirabela 24 decembrie 2019 - 12:21

Felicitări, Andreea! Pentru că ești o inspirație, pentru tot ce faci în online, pentru că și pe mine m-ai făcut să citesc non-fiction mai mult, acum ascult primul audio book, tot datorită ție (și deși mi s-a părut dificil la început, descopăr că îmi place). Succes și spor, inspirație și articole la fel de bune! 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe