Acasă Cărți dragi Mindset de Carol Dweck | Micro recenzie de carte

Mindset de Carol Dweck | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Mindset e una dintre cele mai citate cărți în non-ficțiunea pe care am citit-o. Acesta a fost motivul pentru care am simțit să merg direct la „sursă”. Și bine am făcut! Pentru că, deși Mindset nu a fost chiar una dintre cărțile revelatoare pentru mine (așa cum mi-am dorit), simt că am câștigat mult citind-o.

Despre ce e Mindset?

Carol Dweck vine cu o concluzie interesantă după ani întregi de studii: noi, oamenii, putem fi ușor împărțiți în două categorii. Pe de-o parte sunt cei cu mentalitatea axată pe creștere (growth mindset). Pe de altă parte, sunt cei cu mentalitatea rigidă (fixed mindset).

Cei cu mentalitatea rigidă consideră că ei, ca persoane, au un set fix de abilități și talente. Sunt convinși că se pricep la anumite lucruri foarte bine și deloc la altele. Și că, per total, oricât de mult efort ai depune, nu îți poți depăși condiția.

Cei cu mentalitate flexibilă se axează pe ceea ce sunt capabili să facă. Ei privesc fiecare eșec ca pe o șansă să învețe ceva. Nu cred în talent, ci mai degrabă în muncă susținută și continuă. De aceea sunt dispuși să învețe orice, pentru că se consideră capabili să crească dacă depun suficient efort.

Asta e, firește, în linii mari. Cartea analizează cele două tipuri de mentalități din mai multe perspective, de la leadership la creșterea copiilor și relații și vine cu foarte multe exemple. Ce mi se pare interesant este că Dweck e de părere că lucrând la mentalitatea ta poți să o schimbi. Desigur, asta necesită efort, însă nu e imposibil.

Ce mi-a plăcut la Mindset?

Când am început să citesc Mindset eram sigură că eu am 100% o mentalitate axată pe growth. Mi s-a dovedit că nu, cel puțin nu în toate aspectele.

Majoritatea dintre noi am crescut cu ideea că suntem talentați la ceva și deloc buni la altceva. Probabil ai avut cel puțin pe cineva în jur care ți-a zis că nu ești bun la matematică, dar te pricepi de minune la scris. Sau invers. 🙂 Expunerea la astfel de mesaje de-a lungul anilor, mai ales în copilărie, poate instala un mindset fix. Până la urmă cam toți oamenii cu care am luat contact în facultate (eu am terminat Jurnalismul) erau acolo pentru că erau de părere că nu sunt deloc buni la matematică. Ironia e că mulți dintre absolvenții de Jurnalism ajung să lucreze în Marketing Digital și asta e de multe ori un job în care chiar te lovești te cifre și trebuie să te împrietenești cu ele.

Mi-a mai plăcut cât de practică e Mindset. Și numeroasele exemple cu care vine. Am citit cu foarte mare interes capitolul despre parenting. De fapt el m-a făcut să înțeleg câtă putere au cuvintele. Dweck e de părere că nu trebuie să încurajăm talentul („uite ce talentat ești, acest desen este minunat”), ci efortul („se vede că ai muncit pentru acest desen”).

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Recunosc, cu toate astea, n-am găsit acel ceva în Mindset care să mă facă să vreau să iau decizii și să schimb lucruri din momentul în care am închis cartea. Pentru mine, asta e diferența între o carte de non-ficțiune de 5 stele (imboldul spre acțiune) și o carte de 4 stele (care vine cu foarte multe informații interesante). Astfel de cărți pentru mine, dacă se întreabă cineva, au fost Esențialismul și Atomic Habits.

Cui recomand Mindset de Carol Dweck?

Cu toate acestea, Mindset e pentru mine lectură obligatorie. Mai ales pentru părinți. Cred că noi avem puterea de a schimba felul în care ne raportăm la reușite și eșecuri, învățare și performanță etc. Însă după 25 de ani e deja puțin mai greu. Deși eu simt că am toate tool-urile necesare ca să facă aceste schimbări, o să-mi ia timp. Însă în mod clar vreau să-mi cresc copilul cu o mentalitate flexibilă.


Te-am făcut curios? Găsești cartea la Libris, pe Elefant.ro și la Cărturești. Pentru ediția în engleză, vezi Books Express și Okian. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe