Acasă Cărți dragi Minimalism Digital de Cal Newport | Micro recenzie de carte

Minimalism Digital de Cal Newport | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Preocupările mele legate de dependența de social media s-au accentuat în acest an. Deși lecturile în direcția asta au început în 2017 cu Puterea obișnuinței (pe care vreau să o reiau în 2020) și  cu Irezistibil citită în 2018, am început să citesc mai multe articole despre asta în 2019. După un workshop cu Cristina mi-am făcut curajul să-mi dezinstalez Facebook-ul pe telefon și să-mi setez limite de utilizare din setări. V-am povestit asta ca să înțelegeți de ce am primit cu așa mult entuziasm traducerea cărții Minimalism Digital.

Despre ce e Minimalism Digital?

Cum probabil vă imaginați din ce v-am spus mai sus, este o carte despre dependența noastră de tehnologie. Nu e o carte doar despre dependența de social media, pentru că autorul explică la început că tot ce pare să fie o problemă pentru tine poate fi abordată prin această strategie. Unii petrec prea mult pe instagram, iar alții fac zile de binging pe Netflix. Însă ce a fost un soi de bobârnac pentru mine a fost ideea că nu mai știm cum să ne plictisim. E irelevant dacă începem un serial nou sau ne stalkerim colegii din generală. Continuu ne ținem mintea ocupată cu ceva. Chiar și atunci când ascultăm muzică. Chiar și atunci când începem un nou serial ca să petrecem timp în doi. Iar asta nu are cum să nu te întristeze.

Ce mi-a plăcut la carte?

Minimalism Digital nu e un manual de self-help. Fac precizarea asta pentru că, spre deosebire de alte cărți de non-ficțiune pe care le-am citit anul acesta, despre asta am primit ceva mai multe întrebări. Asta înseamnă că nu o să găsești în ea liste de to do și un ton motivațional. Nu e cea mai dificilă lectură din lume, dar nici nu e un easy-read veritabil. Dacă asta cauți, atunci mergi mai degrabă spre Atomic Habits, care mi s-a părut ceva mai accesibilă. Mie tocmai de asta mi-a plăcut Minimalism Digital. Chiar dacă printre rânduri există learning-uri și sugestii de implementare, nu e o carte tip manual. E o carte care apelează la studii, o carte care citează din alte cărți, o lectură pentru cineva mai nerdy, după cum mi s-a părut mie. Așa că nu aș recomanda-o chiar oricui.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Am vrut ca Minimalism Digital să ajungă în topul celor mai bune cărți citite. Nu s-a întâmplat. Mi s-a părut că Minimalism Digital e o carte pentru oricine altcineva mai puțin pentru cei care au conștientizat deja că au problemă cu adicția asta. Nu e o carte pentru oamenii care alocă o parte din timp creării de conținut. Nu e o carte pentru cei care lucrează în social media și au nevoie să fie up to date. Și nu e pic de FOMO când zic că eu nu aș fi putut aplica efectiv ceea ce a scris Cal Newport în carte.

În ultimele luni mi-am creat propria mea rețetă de minimalism digital. În unele zile am respectat-o, în alte zile am clacat. Încă învăț. Am citit cartea lui Cal Newport  nu ca să aflu secretul, ci ca să-mi îmbunătățesc sistemul. Deși aș merge prea departe să zic că mi-am pierdut timpul cu ea, nu m-a ajutat cu adevărat. Și pentru ce sunt cărțile de non-ficțiune dacă nu ca să te ajute?

Cui recomand Minimalism Digital?

Recomand Minimalism Digital celor care se află doar la începutul procesului. E o carte foarte bună pentru cineva care intuiește că ar putea avea o problemă cu dependența de rețelele sociale, însă nu a pus-o încă pe hârtie. Nu e însă o carte-rețetar, așa că ia-ți timp să o citești dacă vrei să faci asta. Dacă vrei să treci peste asta tot va trebui să-ți construiești propria rețetă. E o rețetă pe care nu ți-o pot da eu de-a gata. E o rețetă pe care nu o să o găsești într-o carte. Și nici măcar un trainer nu-ți poate spune pas cu pas ce să faci.

Cumpără Minimalism Digital

*șansele să găsești la promoție cărțile de la Editura Publica sunt mai mici, mai ales în cazul noutăților; frecvent însă găsești promoții de tipul 2+1 sau reducere la mai multe titluri pe site-ul editurii. Cu siguranță o găsești și în librării, vezi link-urile de mai jos

cumpără de aici în limba română: Editura Publica | Elefant | Libris | Cărturești

cumpără în limba engleză: Books Express | Okian

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe