Acasă Cărți dragi Minus infinit de Renert Dusout | Micro recenzie de carte

Minus infinit de Renert Dusout | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
1 comentariu

Minus infinit este, deși nu pare, un roman al unui autor român. Însă e unul atât de diferit de tot ce am citit eu din categoria asta încât aproape aș fi crezut că e scris de un străin. După câteva cărți nereușite și repetitive din literatura română contemporană, m-am cam lăsat de promovat autori români. Sunt puțini autori care mai ajung în biblioteca mea și încă și mai puțini pe care îi și citesc. Dar nu regret nicio secundă că i-am dat o șansă lui Renert Dusout. Vă spun mai jos de ce.

Despre ce e Minus infinit?

Vestea proastă e că ai murit. La fel ca tine, și ceilalți treisprezece. Prima veste bună e că ai opt ore libere pe care le poți petrece aici. Dacă nu-ți amintești cum ai murit, nu te teme, o vei face cel mai probabil înainte de finalul celor opt ore. Un singur om n-a făcut-o până acum. Dacă începi să uiți progresiv diverse lucruri din viața ta trecută, nu te teme, li se întâmplă tuturor. Dacă nu-ți aduci aminte cum te cheamă, nu te teme, nimeni nu-și aduce. (…) Dacă vrei să știi ce se va întâmpla la finalul acestor opt ore cu tine, îmi pare rău, nu am cum să te ajut. N-am părăsit locul ăsta niciodată. (…) Poți să mă întrebi unde suntem, nu știu să-ți răspund.  Poți să mă întrebi în mare cam orice, se prea poate să nu știu să-ți răspund. Tot ce trebuie să știi e că înainte de ora 6 fix sejurul tău aici se va termina. Al lor, la fel. Acum, cu ce te servesc?

Ce ai face dacă, după ce ai murit, ai mai primi încă opt ore pe care să le petreci așa cum vrei? Minus infinit propune o perspectivă foarte interesantă. Purgatoriul lui Renert Dusout e un bar misterios din care nu există ieșire, unde personaje fără nume împrumută numele băuturilor pe care le aleg pentru ultimele ore din viață. Povestea e spusă din perspectiva lui Gin, un tip plin de întrebări despre lumea în care a sfârșit. Deși nu-și amintește mai nimic despre viața sa de dinainte, Gin vrea răspunsuri la toate întrebările. Așa că pornește într-un soi de explorare a barului. Din perspectiva lui ascultăm poveștile celorlați treisprezece „naufragiați”. 

Ce mi-a plăcut la carte?

Minus infinit mi-a plăcut de la prima pagină, dar nesiguranța mea cu privire la autorii români și-a pus mult amprenta. Așa că m-am așteptat să aibă un final prost, să găsesc scăpări în scriitură, să mă dezamăgească cumva. Nu a fost deloc cazul. După ce am trecut de prima jumătate mi-am zis că sigur va avea un final nu atât de ingenios. Mi-a dărâmat absolut toate streotipurile. Sunt la prima carte a lui Renert Dusout și mai vreau!

Revenind la acțiune. Întrebarea care m-a bântuit tot romanul a fost: ce se va întâmpla la finalul celor opt ore? Am citit aproape pe nerăsuflate ca să aflu, iar finalul m-a surprins foarte plăcut. Romanul lui Renert Dusout și-a câștigat un loc bine-meritat în topul cu cele mai bune cărți ale lui 2019. Și parcă mai ieri mă plângeam că nu am găsit destulă ficțiune bună. Poate nu am știut unde să caut.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Vă vine să credeți sau nu, dar nu am absolut nimic de reproșat acestui roman. Ba chiar e în categoria celor mai bune cărți românești pe care le-am citit.

Cui o recomand?

Pentru că mie mi-a dărâmat niște stereotipuri o recomand mai ales scepticilor care cred că nu există literatură română bună. Nu aș ști în ce gen să o încadrez, dar am un feeling că, dacă ți-a plăcut 1984 a lui Orwell sau Povestea slujitoarei îți va plăcea și Minus infinit. Să ne înțelegem: Minus infinit nu e o distopie, l-aș încadra mai degrabă în genul noir, dar are misterul acela caracteristic al unei lumi posibile, deși neexplorate.

Cartea a fost publicată în 2019 la Libris Editorial și o găsești aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

10 cărți bune scrise de autori români de citit în 2019 (și nu numai) 30 martie 2020 - 18:35

[…] Renert Dusout cu Minus infinit (despre care am scris aici) […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe