Acasă Cărți dragi Muzeul inocenței de Orhan Pamuk | Micro recenzie de carte

Muzeul inocenței de Orhan Pamuk | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
2 comentarii

Muzeul inocenței este unul dintre cele mai cunoscute romane scrise de Orhan Pamuk. Dacă nu sunteți familiarizați cu numele, ce e de reținut este că Pamuk este primul scriitor turc care a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Popularitatea cărții este pusă și pe seama faptului că în Istanbul există cu adevărat acest muzeu al inocenței. Muzeul a fost creat de autor pentru a continua experiența cărții. Eu, recunosc, am vrut să citesc cartea mai ales în speranța că într-o zi voi ajunge să văd muzeul.

Nu mai există așa ceva în lume – un muzeu despre care întâi s-a scris, și abia apoi a fost construit. (Sunder-Plassmann, arhitectul care a ajutat la materializarea proiectului)

Despre ce e Muzeul inocenței?

Muzeul inocenței este povestea lui Kemal și a marii sale iubiri, Fusun. Kemal este un tânăr afacerist care se îndrăgostește de ruda sa săracă și mult mai tânără. Deși este pe punctul de a se logodi cu Sibel, logodnica lui din înalta societate, Kemal face o pasiune pentru Fusun. Dragostea lor se consumă într-un bloc vechi, pe parcursul a două luni. Apoi, Fusun dispare din viața lui Kemal. Este momentul în care el dezvoltă o adevărată obsesie, materializată în păstrarea lucrurilor care i-au aparținut lui Fusun și care îi aduc aminte de ea.

Ce mi-a plăcut la carte?

E greu să spui dacă Muzeul inocenței este povestea unei iubiri sau a unei obsesii. Atât de fină este granița trasată de Pamuk. Am fost alături de Kemal pe tot parcursul romanului (care are puțin peste 600 de pagini în formatul mare). Uneori am empatizat cu el, alteori l-am detestat. Însă am trăit povestea celor doi la intensitate maximă. Mi-a amintit tare mult de Dragoste în vremea holerei a lui Marquez, o altă carte pe care am iubit-o tare mult și care păstrează un loc în inima mea.

Dincolo de descrierea relației dintre cei doi (care nu are aproape nimic în comun cu parcursul unei relații clasice), în romanul lui Pamuk, Istanbulul este un personaj în sine. Este cartea perfectă pe care să o iei în bagaj dacă vrei să petreci câteva zile în Istanbul. Ba chiar felul în care descrie Pamuk Istanbulul mi-a amintit de stilul Elenei Ferrante în care orașul Napoli nu e doar locul desfășurării acțiunii, ci un personaj.

Ah, era să uit. Începutul cărții este unul dintre cele mai frumoase din toată literatura citită de mine.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Am parcurs Muzeul inocenței greu, pentru că este o carte voluminoasă. Pe alocuri, mi s-a părut obositor stilul lui Pamuk care abună în detalii. Fiecare obiect devine prilejul unei povești, iar stilul e unul încărcat, care-ți solicită atenția. Pe de altă parte, îmi doream și să sar la deznodământ, să-mi răspund la întrebarea: vor sfârși Kemal și Fusun împreună?

Cui recomand Muzeul inocenței?

Muzeul inocenței e o carte pentru cei răbdători. Îi cuprind aici pe cei care nu se tem de stilul întortocheat și dens. E o carte care are mai multe lucruri în comun cu literatura clasică, decât cu literatura modernă. Nu e o carte a acțiunii, ci o carte a stărilor. O carte în care granița dintre iubire și obsesie este atât de firavă încât e nevoie de un cititor care să îmbrățișeze asta cu inima deschisă.

Vrei să cumperi cartea?

Încearcă aici: Libris | Elefant | Cărturești | Cartepedia


Micro recenzie de carte este o rubrică în care scriu, (foarte) pe scurt despre cărțile citite. Dacă ai ratat o micro-recenzie sau ai nevoie de inspirație pentru lecturi viitoare, găsești cărțile cu micro recenzii de pe blog, aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Top cărți citite în prima jumătate a lui 2019 | Blog de idei 5 iulie 2019 - 20:31

[…] Vezi și recenzia cărții Muzeul inocenței […]

răspunde
Tyna 15 iunie 2019 - 20:17

Foarte frumoasă recenzia! Vreau să citesc și eu această carte. Mulțumesc pentru recomandare!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe