Acasă Cărți dragi Nimeni nu se salvează singur – retrospectivă asupra unei iubiri

Nimeni nu se salvează singur – retrospectivă asupra unei iubiri

de andreeachiuaru
3 comentarii

Aș vrea să spun că am ales această carte doar pentru că m-a atras titlul de poveste, însă n-ar fi în totalitate adevărat. M-am îndrăgostit de scriitura lui Margaret Mazzantini la începutul acestui an, când am descoperit Nu te mișca. Ce mi-a plăcut de la început la carte a fost unghiul de abordare, mai precis felul în care este spusă povestea. Nimeni nu se salvează singur nu face excepție de la regulă.

Cine mă cunoaște, știe că sunt mare amatoare de povești de dragoste. Cu toate astea, e multă vreme de când nu îmi mai plac clasicele povești cu „A fost o dată ca niciodată…” Am citit atât de multe povești de dragoste încât acum am ajuns să fiu mult mai greu de impresionat. Motiv pentru care nu mă (mai) dau în vânt după literatura pentru adolescenți sau cărțile chick-lit.

Destul despre mine, să vă spun două vorbe și despre roman.

 

Nimeni nu se salveză singur – retrospectiva unei iubiri

Nimeni nu se salvează singur este o retrospectivă a unei iubiri. Uneori, te desparți de omul pe care îl iubești. E momentul în care toate visurile pe care ți le-ai clădit se destramă. Și, în același timp, momentul în care simți că nu te poți salva de la suferință.

Imaginează-ți că ești pus față în față cu omul pe care l-ai iubit și nu (mai) aveți ce să vă spuneți. Ar fi atât de multe lucruri și totuși vă priviți și atât. Între timp, trageți cu ochiul la masa de alături, unde un cuplu de bătrâni pare să aniverseze ceva. Poate iubirea.

Atunci încerci să înțelegi de ce pentru voi nu a fost posibil. Și îți amintești că ai încercat. Mai mult decât ai vrea să recunoști în fața celorlalți. Ai suferit, ai încercat să repari, însă nu ai reușit să schimbi deznodământul.

Și atunci amintirile îți revin într-un mod haotic. Și tocmai aici e frumusețea acestui roman. Nu are un fir narativ bine delimitat. Și totuși te ține acolo, alături de personaje.

Vă las cu un mic fragment dintr-un dialog:

 

Îl recomand tuturor amatorilor de povești de dragoste spuse într-un mod diferit. Sau nu neapărat. Cartea Nimeni nu se salvează singur o găsiți la Libris. Și dacă tot intrați la ei pe site, verificați întreaga colecție de beletristică, au multe cărți interesante la prețuri bune.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

10 cărți de citit vara asta. Ce cărți am pus eu în cap de listă | Blog de idei 26 iunie 2019 - 17:44

[…] În lista mea de autori pe care vreau să-i descopăr am strecurat și o autoare favorită: Margaret Mazzantini. Iubesc felul în care scrie, are o muzicalitate aparte pe care mi-o inspiră și limba italiană. Mazzantini a ajuns în lista mea de autoare favorite cu romanul Nu te mișca pe care l-am tot recomandat. Am citit apoi Nimeni nu se salvează singur care mi s-a părut o radiografie a unei iubiri eșuate. […]

răspunde
Cele mai bune cărți citite în 2017 - o retrospectivă | Blog de idei 4 decembrie 2018 - 13:44

[…] Nimeni nu se salvează singur de Margaret Mazzantini […]

răspunde
5 scriitoare din literatura contemporană străină cărora merită să le dai atenție 30 iulie 2018 - 20:54

[…] nu se salvează singur am povestit aici. Recomand și Nu te mișca. Iar dacă sunteți doar curioși și vreți să vă alegeți voi […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe