Acasă Cărți dragi 5 cărți de non-ficțiune pe care ți le recomand chiar dacă nu ești fan al genului

5 cărți de non-ficțiune pe care ți le recomand chiar dacă nu ești fan al genului

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am început să citesc non-ficțiune cu pași timizi prin 2015 sau 2016. Între timp, în 2019, cam 40% din lecturile mele au fost cărți de non-ficțiune. Am scris despre ele pe blog, de-a lungul timpului, însă astăzi am făcut o listă cu titluri accesibile. Sper să le îndrăgești chiar dacă nu citești non-ficțiune în mod normal.

Atomic Habits – James Clear

Atomic Habits e până la momentul actual cea mai bună carte de non-ficțiune citită de mine în 2019. Am mai citit cărți despre formarea de obiceiuri. Doar că niciuna nu m-a făcut să mă opresc mai des din lectura ca să reflectez cum a făcut Atomic Habits. La cărțile de non-ficțiune e semnul meu că am în fața o carte bună.

Atomic Habits e o lectură extrem de practică fără să se ducă în zona de self-help. James Clear a dedicat ani întregi cercetării felului în care se formează obiceiuri și a reușit să traducă toate aceste mecanisme în tips&tricks practice. E o carte atât de accesibilă fără să fie deloc o carte proastă. De aceea o recomand atât celor care citesc multă non-ficțiune, cât și celor care sunt doar cititori ocazionali ai acestui gen.

Am scris și despre 8 idei geniale extrase din carte.

Eu am citit cartea în engleză, dar între timp s-a tradus și la noi. O găsești pe Books Express și Okian în engleză și pe Elefant și Libris în română.

Esențialismul – Greg McKeown

Esențialismul a venit într-o perioadă a vieții mele când mi se părea că viața mea e prioritizată de oricine numai nu de mine. Când ești prins între lucruri pe care le faci pentru alții și nu mai știi când să spui nu, e clar că ai o problemă. Însă uneori ești pur și simplu incapabil să vezi asta. Așa că ai nevoie să citești despre ea, să-ți zici „fix asta am simțit/făcut și eu” și să cauți soluții.

Îți recomand să citești Esențialismul când simți că ești dezorientat și nu mai știi ce să alegi ca să-ți fie bine. E o carte despre o filosofie care se aplică foarte bine și în viața personală (dacă ai probleme cu hoardingul, de exemplu), dar și în viața profesională (dacă ți se pare că muncești mult fără un rezultat sau că ești ocupat fără să fii productiv).

Despre idei din carte și ce am învățat eu concret poți citi aici.

Cumpără cartea în română: Elefant / Libris. Cumpăra cartea în engleză: Books Express / Okian.

It doesn’t have to be crazy at work 

Cum era și firesc, la cartea asta m-a atras foarte mult titlul. Iar când am citit descrierea, primul gând a fost „aha, se poate și fără overtime și stres la birou”. Cred că e o carte pentru oricine a trecut cel puțin o dată printr-o perioadă aglomerată la job și nu a știut cum să o gestioneze. Prezintă niște principii sănătoase despre work-life balance și punerea lor în aplicare la Basecamp, compania fondată de autorii cărții.

Nu intru mai mult în detalii pentru că am deja o recenzie pe blog a acestei cărți, dar vă las quote-ul meu favorit din carte.

Workaholics aren’t the heroes. The real hero is home because he figured out a faster way to get things done.

Între timp, cartea s-a tradus și la noi, la Editura Publica. O găsiți la ei pe site (în română). Dacă vreți varianta în engleză (e foarte accesibilă ca stil, o găsiți pe Books Express)

Hopul – Seth Godin

Hopul nu e o lectură la fel de recentă ca cele de mai sus. Dar e cartea în urma căreia mi-am dat demisia dintr-o agenție mare de PR pentru că am avut curajul să recunosc că nu sunt făcută pentru acel mediu. E o carte în format mic, de buzunar, pe care o poți citi, cu puțin noroc (sau ghinion, depinde cum privești „oportunitățile” de lectură pe care le oferă aglomerația din trafic) în 2-3 zile doar în drum spre birou.

Seth Godin are un stil foarte accesibil de scriere. De aceea cartea asta, plină de comparații din viața de zi cu zi, e atât de ușor de parcurs și pe alocuri inspirațională. Nu promit că o să vă găsiți în ea curajul de a începe un nou job sau de a vă muta într-un alt oraș, dar pentru mine asta a fost.

Mai multe despre Hopul am scris imediat după ce am citit-o, aici.

O găsiți în limba română la Editura Publica sau pe Elefant.

Învățare de Tara Westover

Te-ai simțit vreodată privilegiat pentru ceea ce ai? Eu da, iar cartea asta mi-a accentuat sentimentul. Deși am devorat-o, pur și simplu, ca pe o carte de ficțiune, povestea Tarei Westover m-a lăsat cu multe întrebări. De unde se naște motivația? Este accesul la educație un privilegiu? Cât de mult contează să găsești oamenii potriviți să te îndrume? Poți reuși chiar și fără ei?

Tara Westover a crescut într-o comunitate de mormoni cu un tată abuziv convins că Sfârșitul Lumii se apropia cu pași rapizi și că el trebuie să-și protejeze familia cu orice preț. Tara nu a fost la medic și a învățat de una singură, în subsolul casei ei, din niște manuale ale unui frate mai mare. Acum, la ani distanță, Tara a absolvit Harvard și vorbește despre copilăria ei și ce a determinat-o să continue.

Eu am citit cartea în română, dar mi-am luat și varianta în engleză pe care vreau să o citesc la un moment dat. Le găsiți pe ambele pe Cărturești.

Care sunt cărțile de non-ficțiune pe care le-ai recomanda tu?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe