Acasă My stories Sunt Andreea și nu-mi pasă de nota de la licență

Sunt Andreea și nu-mi pasă de nota de la licență

de andreeachiuaru
10 comentarii

Gata, am terminat! Astăzi am dat examenul de licență, mai am doar susținerea lucrării și am terminat cu facultatea. Și da, se simte ca o adevărată ușurare. Și am să vă spun și de ce: pentru că mi s-a luat de toată presiunea legată de note. E drept, am învățat multe altele în trei ani de FJSC, dar nu despre asta e vorba.

*

De ce nu-mi pasă de nota de la licență

Dacă n-ai citit articolul Sunt Andreea și nu vreau să fac presă îți sugerez să te oprești aici. De fapt, treaba cu nota de la licență n-are neapărat legătură cu lipsa de dorință de a face presă. E drept, te va ajuta să înțelegi mai bine.

Întrebarea asta mă macină de tare mult timp: de ce ne pasă atât de mult de note? Ce (ni se pare că) reflectă de fapt? Poate unii au impresia că așa se măsoară inteligența. Nu cred asta. Ține, e drept, de capacitatea de memorare a informației. Sau de o organizare responsabilă a timpului (adică numărul de ore pe care le petreci citind și repetând). Nimic mai mult.

Notele mari și inteligența

O notă de zece sau două sau chiar un carnet de elev/student plin de note mari nu reflectă inteligența. Nu ești mai deștept decât colegul dacă ai note mai mari decât el.

În multe cazuri, notele mari sunt, de fapt, legate de timpul pe care-l atribui tocelii sau de maniera ta de a copia.

Eu recunosc: nu știu să copiez. Da, mi-e frică. Că o să mi se citească pe față, că o să-mi scap telefonul pe sub bancă, că o să fiu prinsă  și luată la întrebări. Dar asta nu e singurul motiv pentru care m-am mulțumit de fiecare dată cu notele pe care am reușit să le obțin pe baza timpului (mai mult sau mai puțin) dedicat unei materii. E și pentru că nu-mi pasă de punctaje și nu consider că am fost într-o competiție cu oricare dintre colegii mei. Poate doar pe locurile de la buget, e drept, dar asta e cu totul altă poveste. Mai ales pentru că am aflat cam din anul al doilea că ar trebui să nu te străduiești aproape deloc sau să nu vii deloc la cursuri ca să fii la taxă – cel puțin la FJSC.

Cu toceala e cu totul altă problemă. Mi se pare un mod echitabil de a obține note, dar pe mine nu m-a prins niciodată fenomenul. Nici în liceu, nici la bac, nici în facultate. Oi fi eu prea leneșă, s-ar putea zice. De fapt, chiar nu-i vorba de asta.

La final de facultate nu rămâi cu notele, ci cu noțiunile învățate

Eu sunt Andreea și nu-mi pasă de nota de la licență. La fel cum nu mi-a păsat de notele de seminar sau de examenele din cei trei ani de facultate. De altfel, dacă nu ar fi ADMA să-mi amintească, le-aș uita pe majoritatea.

Am terminat o facultate fără să tocesc pentru vreo materie. Am acordat timp învățatului și proiectelor astfel încât să-mi permită să mă bucur de o carte bună, un film, o ieșire în oraș. Și sunt perfect mulțumită de parcursul meu din ultimii trei ani.

Poate cel mai important lucru pe care l-am învățat până acum legat de educație este acela că, peste câțiva ani, vei uita cu siguranță nota de la o materie, dar ideile extrase din cărțile bune și folositoare ți le vei aduce mereu aminte.

Și, să fim sinceri, niciodată un angajator nu te va întreba ce notă ai luat la materiile din semestrul I al anului II de facultate.

 

Dacă ar fi să dau un sfat unui viitor student sau elev de liceu, i-aș spune doar atât: concentrează-te pe ceea ce e cu adevărat important! Citește mult și din cât mai multe domenii de interes! Participă la cursuri interesante! Și nu uita să te bucuri de anii studenției! 

 

P.S: am scris articolul ăsta și pentru că am fost deja întrebată de câteva ori ce notă mă aștept să iau la licență. Contează?!

 

sursă foto

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

10 comentarii

Master Social Media și Marketing Online. Impresii post-absolvire 17 iunie 2019 - 12:49

[…] Admiterea e pe bază de prezentare de proiect. Ceea ce mi-a plăcut din prima. Nu trebuie să înveți, dar nici nu contează notele. Spun asta pentru că eu am crezut dintotdeauna că notele nu te ajută la nimic în viață. […]

răspunde
Master Social Media și Marketing Online. Impresii post-absolvire | Blog de idei 17 iunie 2019 - 12:44

[…] Admiterea e pe bază de prezentare de proiect. Ceea ce mi-a plăcut din prima. Nu trebuie să înveți, dar nici nu contează notele. Spun asta pentru că eu am crezut dintotdeauna că notele nu te ajută la nimic în viață. […]

răspunde
Oana Paduraru Bonu 8 ianuarie 2019 - 16:06

Eu am terminat FJSC in 2010 (licenta, ca masterul l-am terminat in 2012). Simteam presiunea notelor pentru aspecte financiare – loc la buget, camin, bursa, fara de care mi-ar fi fost aproape imposibil sa ma descurc in Bucuresti la vremea respectiva.
Insa cum zici si tu, am avut timp si de carti, si de iesiri, si de teatru, si de petreceri, si de evenimente si cumva am terminat ca si sefa de promotie (Relatii Publice si Stiintele Comunicarii). Nu mai tin minte mai nimic din notiunile teoretice, imi e destul de greu sa imi amintesc materiile sau prescurtarile (ISMM, PACT si asta mai departe), insa am ramas cu cativa prieteni, cu niste oportunitati si cu o curiozitate de a descoperi lucruri pe cont propriu. Deci din punctul meu de vedere – FJSC este cea mai buna facultate pe care o puteam urma.

răspunde
andreeachiuaru 9 ianuarie 2019 - 23:40

Eu sunt undeva la jumătate însă a fost un lucru bun și aș fi putut să merg la SNSPA. Ideea e că ambele au părți bune și părți proaste, iar eu sunt mai degrabă ofticată pe sistemul nostru de învățământ în sine și pe mentalități decât pe fjsc. Mi-a trebuit totuși ceva să înțeleg asta. Practic, am cam înțeles-o în momentul în care am început la SNSPA un master și mi-am dat seama că peste tot sunt puncte tari și puncte slabe, exact ca într-o analiză SWOT.

răspunde
Licență de 10 la FJSC? Am reușit-o și p-asta! | Blog de idei 21 noiembrie 2017 - 18:07

[…] trecută, după examenul scris, vă povesteam că nu-mi pasă ce notă iau la licență. Apoi a venit seara de miercuri (dimineață am avut susținerea) și am făcut […]

răspunde
Licență de 10 la FJSC? Bifat! – blog de idei 3 iulie 2017 - 10:05

[…] trecută, după examenul scris, vă povesteam că nu-mi pasă ce notă iau la licență. Apoi a venit seara de miercuri (dimineață am avut susținerea) și am făcut  un printscreen cu […]

răspunde
Dafuq 1 iulie 2017 - 16:03

nu iti pasa, dar ai facut screenshot cu nota 10 si ai pus-o pe fb :))))))

răspunde
Andreea Chiuaru 2 iulie 2017 - 10:09

Păi am scris despre asta. Dacă eram chiar ahtiată după note ștergeam articolul ăsta și mă făceam că nu-s vorbele mele. Nu-mi pasă de note. Doar că nota la licență a fost o victorie personală, din două motive: 1. am făcut un produs radio, iar eu nu am considerat niciodată că am o voce radiofonică și 2. am făcut o emisiune culturală (și, să fim sinceri, câți oameni mai sunt atât de interesați astăzi de cultură). Cu ocazia asta mi-ai dat și o idee despre un nou articol pe blog. 🙂

răspunde
#concurs: spune-mi la ce piesă de teatru vrei să mergi și te trimit gratis – blog de idei 28 iunie 2017 - 20:48

[…] Notele nu contează oricum, ți-am povestit deja ce părere am eu. Și tocmai de asta am pus la cale un concurs prin care să te ajut să câștigi o invitație de două persoane care să-ți asigure accesul pentru o zi de festival. […]

răspunde
3 motive să mergi la #Teatrusublună + concurs – blog de idei 23 iunie 2017 - 11:51

[…] teatru în aer liber, v-am povestit deja. Pe scurt, ce-i drept, pentru că abia ieri am terminat cu licența. V-am promis tot în acel articol o listă cu piesele de teatru la care vreau să ajung, dar nici […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe