Acasă Cărți dragi Obstacolul este calea de Ryan Holiday | micro recenzie de carte

Obstacolul este calea de Ryan Holiday | micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Obstacolul este calea este o lecție practică de filosofie „tradusă” în limbajul nostru de zi cu zi. Cartea vorbește despre stoicism, „arta străveche de a transforma încercările în reușite”. Ryan Holiday explică stoicisimul pe înțelesul tuturor, cu exemple din filosofie și din lumea ceva mai apropiată de noi (actori, sportivi, oameni de afaceri celebri, politicieni etc.)

Ce mi-a plăcut la carte?

Dacă mi-ai fi spus în urma cu jumătate de an că voi citi o carte de(spre) filosofie, ți-aș fi spus că te înșeli. Pur și simplu nu e genul meu să analizez în detaliu viața și aspectele ei. De fapt, mi-am cumpărat cartea doar din curiozitate și pentru că era recomandată de Cristina de la CEO Library. Nu știam că are vreo legătură cu filosofia atunci când am cumpărat-o. Și apoi a rămas în bibliotecă. Între timp, am ajuns la o întâlnire despre stoicisim (absolut întâmplător, job related stuff) și mi-am dat seama că nu e chiar filosofia aceea pe care nu pot să o înțeleg. Am ascultat 3 sau 4 podcast-uri despre stoicism (dintre care două cu Ryan Holiday) și ta-daam. Până să-mi dau seama citeam cartea.

Aveam nevoie de această scurtă introducere ca să vă spun ce mi-a plăcut. Faptul că Obstacolul este calea e o carte extrem de practică. Da, are referințe din filosofie, dar e practică. Dacă vrei, poți să scoți pe hârtie idei despre ce și cum să faci.

Apoi, mi-a mai plăcut și că e plină de exemple. Și nu doar exemple din filosofie, ci exemple din viața unor mari personalități. Am dat acolo peste exemple din viața lui George Washington și Marcus Aurelius, dar și de Barack Obama, George Clooney și Steve Jobs.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Recunosc, n-am citit cartea pentru că aveam nevoie de ea. Nu sunt într-o perioadă nu atât de bună din viața mea. Dar sunt convinsă că o voi mai reciti la nevoie.

De aceea mi-a displăcut puțin tonul. Tu poți să faci! E nevoie doar să vezi oportunitatea dincolo de obstacol! etc. A fost motivul pentru care nu m-am bucurat în totalitate de carte. Mi se părea, într-o oarecare măsură, că Ryan Holiday se așteaptă să fac ceva în privința obstacolelor din viața mea.

O precizare necesară: toată filosofia din spatele cărții îi este atribuită stoicismului, nu lui Ryan Holiday. E un mod de a privi viața și atât. Poți rezona sau nu cu el. Dar partea faină e că nu contează dacă îți place sau nu să citești filosofie.

Cui recomand Obstacolul este calea?

Celor care se află într-un impas și vor o carte motivațională. Dar foarte mult și celor care sunt pasionați de filosofie, deși nu cred că e o condiție necesară ca să citești cartea. De aceea o recomand și celor care vor să afle pe scurt ce este stoicisimul și în ce măsură li se potrivește (sau nu) adoptarea acestui mod de a privi lucrurile. E o carte scurtă (aprox. 180 de pagini), iar traducerea e chiar ok (deși o puteți citi și în engleză, firește). Eu o să las la final de articol link-urile de cumpărare și din română și din engleză).

Citate favorite din Obstacolul este calea de Ryan Holiday

Am selectat 3 citate favorite din Obstacolul este calea. Deși mi-am marcat mai multe în carte, acestea trei sunt citatele care m-au făcut să mă opresc din lectură și să reflectez asupra lor.

Să vrei să afli dacă cineva ți-a furat ideea sau tu ai ajuns primul la ea, asta nu e o opțiune care merită efort. A o face mai bună, a lupta pentru visul tău, asta da, merită. (…) Fiecare gram de energie risipită pe lucruri pe care nu le putem influența în niciun fel e numai risipă – autodistrugere și autocompătimire.

Cele mai bune idei ne vin în momentele în care obstacolele ne impun să găsim noi variante.

Pragmatismul nu înseamnă atât de mult realism, cât flexibilitate. Sunt multe feluri în care poți ajunge de la A la B. Nu trebuie neapărat să fie o linie dreaptă. Trebuie doar să te ducă acolo unde ai de ajuns. Numai că, foarte mulți dintre noi consumă destul timp căutând soluția perfectă, fără a vedea ce ne stă chiar la îndemână.

Vrei să cumperi cartea? Încearcă aici:

Română: Cartepedia | Libris | Elefant

Engleză: Books Express | Okian


Micro recenzie de carte este o rubrică în care scriu, (foarte) pe scurt despre cărțile citite. Dacă ai ratat o micro-recenzie sau ai nevoie de inspirație pentru lecturi viitoare, găsești cărțile cu micro recenzii de pe blog aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe