Acasă Cărți dragi Orbi de Petronela Rotar – atunci când o carte ține loc de o vizită la psiholog

Orbi de Petronela Rotar – atunci când o carte ține loc de o vizită la psiholog

de andreeachiuaru
5 comentarii

Orbi de Petronela Rotar a ținut multă vreme locul fruntaș în topuri. Pentru unii, lucrul ăsta poate părea un îndemn să o citească. Pentru alții, mai reticenți cu topurile întocmite în baza celor mai cumpărate cărți de către români, un îndemn să nu o facă.

Cu toate astea, cine a intrat pe blogul Petronelei și i-a citit măcar un text, știe că nu ar trebui să aibă astfel de reticențe. Mai cu seamă că Orbi e primul ei roman, după câteva volume de proză scurtă și unul de poezie.

Orbi – o carte care ține loc de o vizită la psiholog

Dacă ar fi să adaug doar câteva cuvinte după ce i-aș spune unui prieten „Trebuie să citești Orbi…” acelea ar fi „pentru că ține loc de o vizită la psiholog”. Înainte de asta, însă, am citit recenzii similare și am avut reacția de a le respinge. M-am gândit că o carte n-are cum să-ți facă asta. Să te distrugă cu totul ca apoi să te reclădească într-o versiune mai bună a ta.

Altfel, eu nu citesc cărți motivaționale sub nicio formă. Psihologia îmi place, la modul general, dar nu am citit prea multe nici din zona asta. La ce nu pot eu să spun nu, însă, e la o carte în care anumite teorii psihologice se împletesc frumos cu literatura. Cu alte cuvinte, dă-mi o carte despre abuz și am să-i spun pas. Construiește o poveste în jurul unui personaj. Un personaj pe care mai întâi aș fi tentată să-l arăt cu degetul.

Dincolo de explicațiile superficiale

Orbi e genul de carte care inițial îți dă impresia că discută despre ei. Apoi îți dai seama că e în totalitate despre tine. Ce mi-a plăcut încă și mai mult este că te provoacă să privești dincolo de explicațiile superficiale pe care ți le oferi pentru anumite acțiuni – ale tale sau ale altora.

De ce se întoarce o femeie la un bărbat posesiv și gelos? De proastă, ai spune dintr-o suflare. Apoi, după ce ți-ai mai cizela gândurile, ai reveni asupra problemei și ai adăuga: sau poate pentru că îi e teamă să se despartă de el. Te apropi, dar asta e doar una dintre explicații. Pentru că adevărul e întotdeauna mult mai ascuns decât pare inițial.

Treptat, îți dai seama că nu e vorba despre ea, ci despre tine. Judecăm acțiunile altora și avem impresia că noi nu facem niciodată tâmpenii. Nu le facem pe aceleași poate. Totuși greșim. Mai mult sau mai puțin. Iar explicația e mai similară decât îți dai voie să crezi.

Pe scurt, Orbi e, în același timp, o carte despre abuz și vindecare, victimă și călău și, mai important decât orice, despre dărâmarea unor mituri personale.

 

P.S: Petronela e autorul lunii pe Libris, iar cărțile ei vin la pachet cu autograf. În orice caz, chiar dacă o cumpărați sau o împrumutați sau o aveți în bibliotecă deja, îndemnul sincer pe care vi-l dau e doar Citiți-o!

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Iubește și fii iubit(ă) - (aproape) totul despre relația de cuplu | Blog de idei 7 decembrie 2018 - 11:48

[…] În orice caz, nu recomand Iubește și fii iubit(ă) în adolescență, chiar dacă pare o carte interesantă. Mi s-a părut o lectură dificilă din anumite puncte de vedere și simt că eu am reușit să o parcurg și să o las să facă o diferență în modul meu de gândire tocmai pentru că am o relație de aproape 5 ani, care a trecut prin numeroase etape. Cu toată afinitatea mea pentru relații despre care vă povesteam mai sus, nu cred că aș fi înțeles-o pe deplin la 19 sau 20 de ani. Însă mă bucur că mi-a ieșit în cale acum, simt că e una dintre acele cărți care mi-au modelat felul de a privi lucrurile (alături de Orbi) […]

răspunde
6 cărți de citit până în 2019 - maratonul de citit al sfârșitului de an 3 decembrie 2018 - 10:31

[…] și apoi mi-am dat seama că aș avea nevoie de o stare anume pentru a mă bucura de lectura. Orbi m-a sfâșiat de-a dreptul, iar eu nu vreau să citesc Privind înăuntru în ratb, fiind […]

răspunde
Ce autori români citim în anul centenarului + GIVEAWAY Mathilde - ZÂNA BOEMĂ 30 noiembrie 2018 - 14:58

[…] Andreea Chiuaru, Blog de idei […]

răspunde
Ioana Ciont 12 ianuarie 2018 - 18:45

O urmăresc de mult pe Petronela și apreciez scrierile ei, singurul motiv pentru care n-am cumpărat “Orbi” încă este pentru că am altele acum, ce așteaptă cuminți să le vină rândul. Dar e pe listă, abia aștept să o citesc.

răspunde
andreeachiuaru 12 ianuarie 2018 - 18:47

Știu cum e cu teancurile de cărți, crede-mă pe cuvânt. Dar cartea asta m-a atras ca un magnet, deși am luat-o de la Gaudeamus și aveam deja plasa plină atunci când am ajung la standul Herg Benet.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe