Acasă Cărți dragi Pe pământ suntem strălucitori o clipă de Ocean Vuong | Micro recenzie de carte

Pe pământ suntem strălucitori o clipă de Ocean Vuong | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am aflat despre Pe pământ suntem strălucitori o clipă la Gaudeamus. Tocmai se lansase colecția Storia Plus, iar cartea lui Ocean Vuong era între noutăți. Am primit-o atunci și deși părea interesantă nu m-am grăbit să o citesc. Apoi am văzut-o în nominalizările Goodreads – premiul pentru cel mai bun volum de debut. Dacă nu mă dau în vânt după cărți premiate de critici, atunci când sunt alese de public, lucrurile se schimbă. Mă aștept să-mi placă mai mult un roman de pe lista Goodreads decât unul care a primit Booker Prize.

Despre ce e Pe pământ suntem strălucitori o clipă?

Pe pământ suntem strălucitori o clipă este scrisorarea unui fiu către mama sa care nu a învățat niciodată să citească. Ajuns adult, fiul rememorează anii de copilărie și adolescență, greutatea de a se adapta în SUA ca imigranți din Vietman. E o carte înduioșătoare și, dacă mă întrebați pe mine, o carte necesară pentru cei care vor să înțeleagă mai bine și să fie mai toleranți. Accentul cade pe scriitura foarte poetică și stilul epistolar, dar romanul nu este lipsit de acțiune, întrucât urmărește viața fiului din copilărie și până la maturitate.

Ce mi-a plăcut?

Stilul poetic m-a cucerit de la prima frază. Însă mi-a plăcut și că nu am citit un roman static, cu tot soiul de cugetări despre condiția de imigrant, ci o poveste. Romanul atinge în puține pagini teme controversate precum boala, moartea, dependența de droguri, homosexualitatea, analfabetismul.

Ce nu mi-a plăcut?

Cu toate că a fost un roman micuț și mi-a plăcut stilul în care a fost scris, mi s-a părut dificil de parcurs. Nu doar din cauza temelor prezentate, ci a salturilor în timp. Mi s-a părut că mi-a solicitat destul de mult atenția, iar eu, recunosc, îl păstrasem între două cărți de non-ficțiune și l-aș fi vrut mai ușurel. Însă cred că Ocean Vuong are potențial și aș mai citi și alte cărți ale lui. 

Cui recomand Pe pământ suntem strălucitori o clipă?

Celor care nu se lasă păcăliți de faptul că este o carte populară. Nu e o carte ușoară, una de vacanță sau o carte pentru adolescenți. E o carte dură, care pe alocuri te scârbește (I’m 100% LGBT friendly, dar în cartea asta am citit o scenă care mi-a dat stomacul peste cap). Aș recomanda-o celor cărora li se par interesante temele abordate, dar și celor care vor să iasă din bula asta de citit doar cărți americane și vor ceva diferit. Cu siguranță este o altă experiență.

Găsiți cartea la Editura Storia, pe Libris sau pe Elefant.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe