Acasă Cărți dragi Poate ar fi bine să discuți cu cineva | Micro recenzie de carte

Poate ar fi bine să discuți cu cineva | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
5 comentarii

Poate ar fi bine să discuți cu cineva este o carte cu și despre cât bine îți poate face să mergi la terapie. Însă e atât de ușurică încât, pe alocuri, ai impresia că citești o carte de ficțiune sau că urmărești un serial. De altfel, eu fix cu asta o compar în capul meu: un serial bun cu o intrigă faină din care mai afli una-două referințe despre terapie.

Despre ce e Poate ar fi bine să discuți cu cineva?

Terapia pare să fie încă un subiect tabu. Mi se pare că lucrurile s-au mai schimbat în ultima vreme. Însă nu suntem încă dornici să vorbim atât de deschis despre vizita noastră la terapeut. Cumva, e perfect normal să le recomand prietenilor să meargă la dentistul nostru, dar despre terapie suntem mult mai rezervați. Chiar și eu m-am luptat puțin cu mine până să merg la terapie. Nu de rușine, ci pentru că aveam dubii dacă o să funcționeze.

Îmi place mult cum explică Lori Gottileb situația asta:

E foarte complicat să găsești un psihoterapeut. (…) Dacă rogi pe cineva să-ți recomande un psihoterapeut și persoana respectivă nu merge la unul s-ar putea simți jignită că ai făcut această presupunere. La fel, dacă rogi pe cineva să-ți recomande un psihoterapeut, și persoana respectivă chiar mere la unul, aceasta ar putea fi supărată că lucrul acesta e atât de evidentă pentru tine. Dintre toți cunoscuții ei, s-ar mira persoana respectivă, de ce s-a gândit să mă întrebe tocmai pe mine?

Am lăsat fragmentul acesta mai degrabă ca să vă faceți o idee despre stilul în care e scrisă Poate ar fi bine să discuți cu cineva. Toată povestea este narată de Lori, terapeut de câțiva ani buni și mamă care trece printr-un episod de depresie aparent din cauza despărțirii de Iubitul. Aflăm pe rând poveștile câtorva dintre pacienți, cum decurge terapie pentru Lori, cum a decis ea să devină terapeută etc.

Ce mi-a plăcut?

Cum ziceam și mai sus, cartea e foarte diferită de ce mă așteptam eu să fie. Mă gândeam că e o carte de povestiri în care poveștile de la terapie sunt împletite cu diferite explicații. Mă așteptam la ceva mai multă informație și, inițial, am fost dezamăgită.

Apoi m-am îndrăgostit de Lori și de felul în care vedea ea viața. Pe măsură ce citeam mi-am dat seama că, deși cartea pare inițial doar o lectură ușurică, abordează și niște teme grele. Vorbește, printre altele, despre teama de moarte, teama de abandon, boli incurabile, momentele în care ai impresia că nu mai un scop în viață. Iar empatia în care este învăluită toată povestea te face să te atașezi instant de personaje. Mai presus de orice, te face să înțelegi că și terapeuții sunt oameni. Că pacienții lor nu sunt defecți, sunt doar oameni care vor să fie mai bine cu ei. Așa că aleg să lucreze la asta.

Ce nu mi-a plăcut?

Mi-a fost tare dragă cartea și nu aș putea să pun degetul exact pe ceva ce nu mi-a plăcut. Faptul că i-am dat 4 stele, nu 5, nu are legătură cu mi-a plăcut/nu mi-a plăcut, ci cu faptul că, prin comparație, simt că nu e o carte care să rămână cu mine ani întregi și la care să vreau să mă întorc.

Cui recomand Poate ar trebui să vorbești cu cineva?

Mi se pare o carte foarte bună pentru cineva care vrea să devină terapeut. Mă gândesc acum atât la studenții de la Psihologie, cât și la cei care vor să facă o schimbare în carieră la un moment dat. Povestea lui Lori este, între altele, povestea unei femei care a ajuns de la televiziune la medicină și apoi la formarea de terapeut pentru că simțea constant că îi lipsește ceva.

De asemenea, le-o recomand celor care au fost deja la terapie sau merg încă. Și celor care se tem să o facă pentru că au încă niște nelămuriri. Nu cred că vei găsi multe răspunsuri în cartea asta, dar în mod clar vei afla povești interesante din ea.

Câteva citate din Poate ar fi bine să discuți cu cineva

Exemplarul meu a avut zeci de stikere lipite în interior pentru că, pe măsură ce citeam, găseam multe citate interesante. Las aici câteva dintre ele ca să înțelegeți stilul în care e scrisă cartea și dacă e acolo ceva interesant și util pentru voi.

Vorbim cu aproape oricine despre sănătatea noastră fizică (…) chiar și despre viața noastră sexuală, dar adu vorba despre anxietate sau depresie, ori despre un sentiment de suferință peste care nu poți trece și expresia celui care te privește va spune probabil: Scoate-mă, te rog, mai repede din această conversație.

 

Pierderile sunt în general multistratificate. Există pierderea propriu-zisă și pierderea pe care o implică. De aceea pentru multe persoane, durerea în urma unui divorț are numai parțial legătură cu pierderea acelei persoane; adesea face trimitere în aceeași măsură la semnificația schimbării – eșecul, respingerea, trădarea, necunoscutul și o altă poveste de viață la care nu te-ai fi așteptat.

 

Ceea ce fac oamenii la terapie este ca și cum ar exersa aruncarea la coș. Este un lucru necesar. Dar apoi trebuie să meargă să joace un meci real.

 

Găsești cartea în română pe Libris și pe Elefant. În engleză, este disponibilă pe Books Express. Dacă comanzi cartea (sau orice altă carte) folosind link-urile inserate aici un mic procent de 8% din comanda ta va fi redirecționat către mine fără ca tu să plătești nimic în plus. Consideră-l un „mulțumesc” pentru orice articol util ai găsit vreodată pe blog.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Ioana 16 aprilie 2020 - 12:29

Ha, ce fain Andreea, nu mi-am dat seama ca ai scris despre aceasta carte recent. Fix o cautam s-o cumpar si am ajuns la tine pe blog 😀

răspunde
andreeachiuaru 22 aprilie 2020 - 9:52

O alegere foarte bună ai făcut cu cartea asta. E minunată!

răspunde
Ioana 15 mai 2020 - 12:02

Aproape am terminat-o! Mi-a plăcut mult, sigur o s-o recitesc peste câțiva ani! 🙂

răspunde
andreeachiuaru 16 mai 2020 - 8:30

mă bucur mult! Eu n-am simtit-o ca pe o carte de recitit, însa, am pus-o pentru Shop my library

răspunde
Răzvan 8 martie 2020 - 19:59

Adaugat pe lista. 10x.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe