Acasă My stories Povestea Shop my library. Cum e să organizezi un târg de carte independent

Povestea Shop my library. Cum e să organizezi un târg de carte independent

de andreeachiuaru
5 comentarii

Povestea Shop my library a început în noiembrie 2018. A fost întâi o idee. Apoi un spațiu. Și așa a venit conceptul. Așa că am scris unor oameni și i-am întrebat cum li se pare și dacă ar vrea să vină.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu ideea sau nu au ajuns la târg, Shop my library este un târg de carte independent care funcționează pe același principiu cu un yard sale. Oamenii își aduc cărți din bibliotecile proprii și le revând, la prețuri mai mici. De regulă, sunt cărți citite. Însă există și destule cazuri de persoane care au adus cărți pe care le-au primit cadou și nu le-au citit niciodată.

Povestea Shop my library – de la idee la prima ediție

În 2017 am participat la un târg de carte la Have a cigar. Nu a fost ceva foarte organizat sau recurent. Pur și simplu ei și-au dorit să-și sărbătorească o aniversare printr-un yard sale diferit, dedicat cărților.

Când am început să promovez prezența mea la târg, mi-a venit în minte îndemnul Shop my library. Am scris despre asta la vremea respectivă. Conceptul de Shop my closet e des întâlnit și la noi și în afară și se referă la persoane (publice, de obicei) care își vând haine din garderobele proprii. Sunt, de cele mai multe ori, haine purtate o dată sau cel mult de câteva ori, haine primite sau cumpărate și nepurtate.

Cochetam cu ideea de târg de carte cam de pe atunci. Însă mi s-a părut prea complicat. Aveam nevoie de o locație, să mă pun la punct cu aspectele legale și financiare, să înțeleg unde să găsesc oameni interesați etc. Prea complicat, cel puțin pentru ce îmi doream în acel moment.

Apoi, prin septembrie 2019, adică doi ani mai târziu, am descoperit spațiul Respiro. Și mi-a plăcut atât de mult încât am zis imediat de cum am intrat „aici vreau să fac acel târg de carte la care visez”. Am trimis o propunere în care am povestit despre concept: cum îmi imaginez eu că o să fie, de ce ar fi interesant să colaborăm pe proiect etc.

Însă partea mai grea a venit tocmai după acceptul lor. Nu știam unde să găsesc oameni care să-și vândă cărțile. Așa că am întrebat câțiva bloggeri de carte. Așa s-a născut Book Blogger’s Edition, ediția de test, așa cum aveam să o numesc mai târziu. Se întâmpla în noiembrie 2018.

Povestea Shop my library a fost întotdeauna despre energie pozitivă și oameni

Însă lucrul de care sunt cel mai mândră nu e doar că am dat viață unui târg de carte. Am construit o comunitate. Sunt oameni care s-au alăturat unei ediții și au continuat să vină lună de lună. Sunt oameni care trec să vadă ce mai găsesc pe la târg și apoi rămân și câteva ore la povești.

Pentru mine, ziua de târg e ziua în care știu că o să interacționez cu mulți oameni, dar că la final de zi nu o să fiu niciodată obosită. Pentru că, deși sunt o persoană introvertită, la târg mi-e întotdeauna ușor să leg relații de prietenie.

Despre taxa de participare, găsirea unui spațiu, promovare și alte provocări

Desigur, povestea Shop my library nu ar fi fost la fel fără provocări. Cred că cea mai mare este că trebuie să explic destul de des de ce există o taxă de participare sau de ce organizarea unui târg nu e pur și simplu despre a-ți aduce cărțile într-un local și asta-i tot.

E multă muncă în spate, muncă care de multe ori nu se vede. E o provocare pe care o știu mai degrabă organizatorii de târguri independente. Munca mea nu se termină în momentul în care începe târgul. De fapt, eu stau întotdeauna full-day la târg tocmai pentru că vreau să știu cum e atmosfera, să vorbesc cu oamenii, să înțeleg unde e loc de îmbunătățiri.

Sunt ediții care merg mai bine și ediții care merg mai prost. Nu e ceva ce poți anticipa, în cele mai multe cazuri. Schimbări de vreme, alte evenimente mari, oameni care pleacă din București pe timpul weekend-urilor. Uneori poți depune mai mult efort, însă alteori reușita evenimentului nu ține 100% de tine.

 

Povestea Shop my library continuă din toamnă, cu noi ediții. În orice caz, pentru mine e unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat. Despre târg puteți citi mai multe și aici.

Foto: Marțipan

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Editura Nemira | Top cărți preferate citite până acum | Blog de idei 21 iulie 2020 - 20:05

[…] nu mă lăsam până nu le colecționam toate cărțile. La unele am mai renunțat (de când cu Shop my library). Însă ca multe alte perioade am avut și „perioadă Barnes”. Perioadă în care am […]

răspunde
25 de motive de recunoștință pentru viața pe care o am și oamenii din ea 22 martie 2020 - 10:54

[…] recunoscătoare că există Shop my library și că a adus în viața mea așa mulți oameni minunați. E minunat să faci ceea ce îți […]

răspunde
denisa 14 septembrie 2019 - 23:21

Va urmaresc de ceva timp si abia la Respiro am ajuns undeva pe la pranz sa interactionez cu carticelele de unde mi-am si achizitionat una-Ekaterinburg, pe care am si citit-o intre timp. Imi pare rau ca evenimentul se desfasoara doar cateva ore din ziua de sambata. Uneori sunt plecata, alteori am treburi si abia dupa 16 ma eliberez. Dar banuiesc ca stiu ce inseamna munca din spatele evenimentului. Sper sa ajung la alte editii.

răspunde
andreeachiuaru 4 octombrie 2019 - 14:00

Mulțumim! Din păcate, nu putem organiza mai des sau în timpul săptămânii pentru că ar diminua mult din traficul de la târg. Dar mereu anunț din timp data, tocmai pentru ca oamenii să-și facă timp în sâmbăta cu pricina.

răspunde
Marina Costa 22 iunie 2019 - 19:00

Multumim foarte mult! Ne vedem la toamna!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe