Acasă Cărți dragi Povestea slujitoarei – o carte din afara ariei mele de confort

Povestea slujitoarei – o carte din afara ariei mele de confort

de andreeachiuaru
3 comentarii

Povestea slujitoarei e acea carte pe care am ales-o în momentul în care mi-am zis că ar trebui să citesc ceva din afara ariei mele de confort. N-aș ști să vă spun de ce am ales-o tocmai pe ea. Poate din cauza notorietății. Poate din cauza serialului de pe Netflix. M-aș fi simțit puțin vinovată dacă aș fi văzut serialul fără să citesc cartea înainte.

De ce e Povestea slujitoarei o carte din afara ariei mele de confort?

Dacă mă urmăriți pe goodreads și/sau pe instagram știi cam ce fel de cărți citesc. Sau, mai probabil, știți ce nu citesc: cărți din categoria young adult și cărți SF/Fantasy.

Ok, Povestea slujitoarei nu-i chiar SF, mi-ați putea spune. De fapt, Margaret Atwood a scris una dintre cele mai cunoscute distopii din istorie. Pentru cei mai puțin familiarizați cu genul, distopiile reprezintă povești despre societăți caracterizate de controlul social. Altfel spus, majoritatea sunt cărți care încearcă să tragă câteva semnale de alarmă cu privire la deciziile luate de conducători în anumite situații. Nu în totalitate de domeniul SF-ului, așa-i?

De fapt, am citit la un moment dat că, una dintre sursele de inspirație pentru Povestea slujitoarei a fost chiar Decretul anti-avort emis de N. Ceaușescu.

Destul cu istoria.

Mai multe despre Povestea slujitoarei

Povestea slujitoarei mi-a adus foarte multe aminte de 1984 a lui G. Orwell. Acțiunea este plasată într-o America dintr-un viitor probabil (sau deloc îndepărtat, cum spune autoarea). Acțiunea cărții pornește de la un viitor sumbru: privarea femeilor de toate drepturile și libertățile.

Romanul este construit sub forma unei confesiuni făcute de Offred, personaj principal al romanului. Acțiunea alternează între momentele din prezent și amintirile din trecut ale personajului. De la descrierea ritualurilor specifice și până la nostalgia trecutului, Offred este vocea tuturor femeilor convertite la categoria de slujitoare.

Ce sunt, de fapt, slujitoarele? Femei care, ca rezultat al natalității scăzute, primesc rolul de „utere umblătoare”. Mai exact, toate aceste femei sunt repartizate unor familii, cu scopul de a naște copii în locul femeilor care nu o pot face.

Povestea slujitoarei poate fi privită ca o poveste echivocă pentru unii dintre cititori. Accentul nu se pune pe acțiune, ci pe descrierea stărilor și a regimului. Poate părea plictisitor, însă, imediat ce povestea te prinde, va fi genul de carte pe care nu o vei lăsa ușor din mână.

Și, apropo de serialul de pe Netflix, găsiți ediția tie-in a cărții pe Cartepedia. Mie îmi place mai mult cum arată decât ediția mai veche. Unde mai pui că zilele astea are și preț redus?

P.S: poza e de aici

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Cărți audio - tips&tricks dacă vrei să te apuci de ascultat cărți | Blog de idei 8 mai 2020 - 13:16

[…] minte că apăruse The Testaments în Cărturești și era super scump (undeva la 100 de lei). Povestea slujitoarei a fost una dintre cărțile care mie mi-au plăcut foarte foarte mult, așa că voiam continuarea […]

răspunde
Puterea de Naomi Alderman - atunci când o poveste bună e tratată superficial 2 august 2018 - 21:12

[…] Puterea de Naomi Alderman e un roman distopic în jurul căruia s-a făcut foarte multă vâlvă. Aflat atât pe lista cu cele mai bune zece cărți din 2017 întocmită de New York Times, precum și pe lista de recomandări a fostului președinte american Barack Obama, Puterea propune o răsturnare de situație a unei distopii la fel de celebre – Povestea slujitoarei. […]

răspunde
Cele mai bune cărți citite în 2017 - o retrospectivă | Blog de idei 11 ianuarie 2018 - 15:02

[…] numit-o o carte din afara zonei mele de confort și am scris despre ea aici. A fost nevoie de un serial mediatizat ca să mă facă să o citesc, deși o pusesem pe lista de […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe