Acasă Filme & seriale Prietena mea genială – serialul de pe HBO GO care m-a surprins plăcut

Prietena mea genială – serialul de pe HBO GO care m-a surprins plăcut

de andreeachiuaru
5 comentarii

Prietena mea genială – scurtă introducere despre carte

Prietena mea genială e una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit. De fapt, ar trebui să spun asta despre Tetralogia Elenei Ferrante. E una dintre seriile despre care mi se pare că toată lumea vorbește. La noi, este publicată la Editura Pandora M, iar primul volum este disponibil pe Cărturești, Libris, Elefant și Cartepedia.

Publicat în anul 2012 și tradus puțin mai târziu la noi, romanul My brilliant friend (sau Prietena mea genială) urmărește prima parte a unei povești de viață, despre o prietenie remarcabilă, care se întinde pe câțiva zeci de ani.

Eu am citit primul volum în 2016, alterând cu alte lecturi în același moment. Cumva nu a reușit să mă prindă atât de tare. L-am redescoperit în 2018, când am citit toată seria pe nerăsuflate.

Un serial care m-a surprins plăcut

Am făcut introducerea asta ca să înțelegeți de ce apariția serialului Prietena mea genială pe HBO GO a fost motivul pentru care mi-am reînnoit abonamentul.  Chiar după vreo 8 luni în care a stat dezactivat. Motivul ține de faptul că mă uit destul de puțin la filme și seriale, iar pe Netflix găsesc momentan tot ce am eu nevoie ca să-mi satisfac dorințele.

Am văzut primul episod în seara în care a apărut. Prima surpriză plăcută este că serialul este realizat în limba italiană. De fapt, nu știu dacă este italiană sau dialect, pentru că nu cunosc limba. Însă rămâne un plus faptul că nu e în limba engleză. Mi se pare că aduce mult mai mult din atmosfera specifică orașului Napoli.

De regulă, obișnuiesc să-mi imaginez decoruri și scene atunci când citesc. Însă decorul în care a fost filmat serialul e mult mai realist decât aș fi putut eu să-l concep în mintea mea. Pentru că prezintă o realitate pe care nu ai cum să o cunoști până nu te confrunți cu ea. Un Napoli murdar și sărac, cu familii „tradiționale” în care școala devine un moft și un impediment în ajutorarea familiei.

Merită să-l vezi dacă nu ai citit cărțile?

Am stat mult să găsesc un răspuns la această întrebare. Mi-e greu să revăd episoadele văzute deja prin ochii cuiva care nu știe încotro se va îndrepta povestea. E un soi de complicitate, dacă vreți. Aceeași complicitate pe care am simțit-o când am recitit primul volum. Asta deși îmi amintea finalul lui.

Universul lui Ferrante abună de personaje, iar primul volum (precum și serialul) pot părea greu de urmărit. Pentru mine, cel puțin, așa a fost. Sunt personaje care par episodice la început, dar a căror evoluție o vei vedea peste ani. Iar dacă ar fi să dau un sfat cuiva care vrea să vadă serialul acesta fără să citească cărțile, acela ar fi să fie atent la fiecare personaj și să-i acorde atenție.

Răsturnările de situație din seria Elenei Ferrante sunt delicioase și sunt convinsă că vor fi ilustrate cum se cuvine.

Singurul minus pe care îl găsesc acestui serial e că vor apărea doar 2 episoade pe săptămână. De altfel, primul sezon are doar 8 episoade și sper din suflet că nu va exista o pauză foarte mare între primul și următoarele sezoane.

Aș vrea să mă concentrez acum și pe episoadele serialului, luate două câte două, așa cum vor fi încărcate în platformă.

Primele două episoade ale serialului Prietena mea genială

Pentru cei care au citit cartea, am o veste bună: episodul 1 începe chiar cu prima scenă din carte – apelul lui Rino către Elena Greco. Iar povestea este spusă chiar din perspectiva Elenei. Nu știu câte ecranizări reușite ați văzut voi, dar eu le pot număra pe degete, de aceea mă bucur nespus când un serial respectă cartea.

Despre actorii aleși nu am ce să zic. Lila, personal, e mult mai urâțică decât mi-o imaginam eu în carte, însă interepretarea m-a sensibilizat, mai mult prin prisma faptului că eu am trăit cam fiecare scenă din roman la intensitate maximă.

Carte vs. serial

Nu aș putea spune dacă e respectat la minut romanul. Pe de-o parte pentru că Ferrante are un stil mult mai descriptiv așa că uneori pagini întregi de descriere sunt reduse la o secvență de câteva secunde. Nu-mi amintesc atât de bine tot ce se petrece în roman, pagină cu pagină, ca să pot oferi cel mai sincer review cu privire la respectarea cărții.

De altfel, eu mereu am fost de părere că perioada cea mai bună să vezi o ecranizare e la câteva luni după ce ai citit cartea. Așa te poți bucura de emoțiile pe care le-ai trăit în timpul lecturii fără să te simți deranjat că nu e respectat la minut cursul evenimentelor.

Episodul 2 din Prietena mea genială a apărut marți, iar eu abia așteptam să-l vizionez. Apropo, m-am ferit intenționat să povestesc acțiunea pentru că nu asta vreau să obțin de la acest articol. Vreau să vă spun cum mi s-a părut mie, cineva care a iubit cărțile. Nu să fac o comparație serial vs. carte. Din punctul meu de vedere, cele două ar trebui să fie complementare, nu într-o competiție.

 

Episodul 2 – despre realitate crudă a unui Napoli sărac și lipsit de educație

Dacă nu ați citit cărțile, dar vă întrebați de ce sunt atât de populare, vă spun părerea mea. Cărțile Elenei Ferrante vorbesc despre niște realități triste. Realități pe care, probabil nu le veți intui atât de bine în primul episod, dar care lovesc puternic în cel de-al doilea.

Confruntate cu întrebarea sunt necesare studiile? familiile celor două fete nu ezită să nege importanța școlii. În episodul 2 destinele celor două fete se diferențiază pentru prima dată pentru că, în timp ce părinții Elenei Greco hotărăsc să facă efortul financiar pentru a o susține, părinții Lilei nu vor să audă măcar de opțiunea continuării studiului.

În universul lui Ferrante copilăria nu este una de basm. Există răutate, violență la tot pasul, sărăcie cruntă. Însă felul în care vor evolua destinele celor două fete merită timpul vostru pentru vizionarea serialului sau pentru lectura cărților. Firește, dacă nu ați făcut asta deja.

 

Vă las pe voi să descoperiți cum evoluează povestea în continuare 🙂

 

credit foto: HBO.com

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Elena Patratanu 25 noiembrie 2018 - 13:01

Aparitia serialului m-a motivat sa incep seria 😂 Termin ce citesc acum apoi citesc primul volum, am inteles ca primul sezon o sa aiba la baza prima carte.
La mine este exact invers, mi-am reactivat Netflixul de 2 luni, HBO Go il am gratis fiindca am abonamentul TV cu pachet HBO, de aceea am inceput acum vreo 7 seriale diferite 😂🤦

răspunde
andreeachiuaru 25 noiembrie 2018 - 16:06

Am mai pățit și eu așa (să vreau musai să citesc o carte pentru că apărea film/serial și parcă nu avea farmec dacă nu era întâi cartea). Da, primul sezon va avea la bază prima carte. Acum sper că nu vor face ca la Game of thrones ca să vedem abia peste 4-5 ani sezonul aferent ultimei cărți. Deci oricum ai lua-o sigur ai timp să termini seria. Lectură plăcută!

răspunde
Mada 21 noiembrie 2018 - 22:46

Am citit ca au ales indelung actritele principale. Au ales din 9000 de copii

răspunde
andreeachiuaru 23 noiembrie 2018 - 13:08

Cât de interesant! Cum ziceam, Lila nu e chiar ce mi-am imaginat, dar n-am zis un moment că nu e super talentată.

răspunde
Matei Ionut 21 noiembrie 2018 - 22:29

😚

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe