Acasă Cărți dragi Rămâi cu mine de Ayobami Adebayo | Micro recenzie de carte

Rămâi cu mine de Ayobami Adebayo | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am obiceiul ca, de fiecare dată când îmi cumpăr cărți noi, să citesc câteva pagini din ceea ce tocmai mi-am luat. Așa am descoperit Rămâi cu mine, post-Gaudeamus. Deși a concurat cu alte câteva cărți de ficțiune, pe aceasta mi-am dorit să o citesc numaidecât. Subiectul suna promițător, autoarea e de origine nigeriană (o cultură despre care nu știu multe lucruri), povestea curgea frumos. Așa am ales să fie o carte cumpărată în noiembrie-decembrie din maratonul meu cu 6 carti pana in 2020.

Despre ce e Rămâi cu mine?

Dacă ne uităm pe coperta IV, atunci Rămâi cu mine este povestea unei soții care, în incapabilitatea de a rămâne însărcinată, este gonită de familia soțului care decide să-i găsească o a doua soție. Povestea are loc într-o societate unde poligamia este acceptată. Povestea începe cu perspectiva lui Yejide, prima soție a lui Akin.

Romanul este foarte frumos scris, sub forma unei scrisori (deși stilul nu se păstrează pe tot parcursul cărții). Așa facem cunonștință cu Yejide, o femeie care nu poate rămâne însărcinată și luăm cumva parte la drama ei de a-și vedea soțul alături de o altă femeie.

Ce mi-a plăcut?

Cum ziceam, Rămâi cu mine e genul de carte care te prinde din primele pagini. Narațiunea la persoana I și adresarea te face să te simți de parcă ai dat întâmplător peste jurnalul acestui cuplu. Dincolo de asta, mi-a plăcut și că, deși e un roman de 380 de pagini, se citește rapid.

În noaptea asta văd veioza pe care mi-ai dăruit-o la câteva săptămâni după ce ne-am căsătorit. Eu nu puteam dormi pe întuneric, tu aveai coșmaruri dacă lăsam neoanele aprinse. Veioza a fost soluția ta. Ai cumpărat-o fără să-mi spui că vei găsi un compromis, fără să mă întrebi dacă vreau o veioză. Și, în timp ce-i mângâiam piciorul din bronz și admiram plăcile de sticlă colorată din care era făcut abajurul ei, tu m-ai întrebat ce aș salva din casă dacă ar fi să ia foc. Fără să mă gândesc, am spus pe copilul nostru, chiar dacă nu aveam copii. Ce, ai spus, nu pe cine. Dar ai părut puțin lezat că, deși crezusem că te referi la o persoană, nu mă gândisem să te salvez pe tine.

Ce nu mi-a plăcut?

Pe măsură ce citeam mi-am dat seama că nu o să termin romanul cu un zâmbet larg pe buze. Deși premisa este interesantă, acțiunea se complică inutil pe parcursul cărții. Pe fundalul unei societăți dominate de tot felul de superstiții și tradiții, personajele acționează în moduri pe care e greu să le înțelegi. Spre finalul cărții aproape că ți-e greu să-ți amintești de unde a început totul.

Nu am reușit să înțeleg cursul acțiunii. Mai bine zis, nu am reușit să înțeleg ce a vrut autoarea să facă în această carte. Avem două perspective care nu sunt delimitate clar, dar și o trecere agasantă de la un plan temporal la altul. Nu le-aș spune nici măcar flash-uri din trecut, pentru că e greu să te orientezi în cartea asta. Mi-a dat de multe ori senzația unui roman scris pe bucăți și asamblat greșit. Ba chiar mi s-a părut că unele acțiuni se contrazic pe parcursul romanului ceea ce nu aveam cum să trec cu vederea, oricât de mult m-ar fi prins povestea.

Cui recomand Rămâi cu mine?

Cred că romanul e potrivit celor care vor să citească ceva scris de un autor nigerian sau o carte care se desfășoară în Africa. Aș mai zice și că l-aș recomanda femeilor, în special, e posibil ca noi să avem înțelegerea pentru personajul principal (deși eu, recunosc, nu am avut-o în fiecare moment). Însă n-aș recomanda Rămâi cu mine în mod deosebit pentru că nu mi s-a părut o lectură memorabilă sau care să vină cu ceva nou.

Dacă vrei să-i dai o șansă cărții o găsești la Editura Art sau pe Libris.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe