Acasă Cărți dragi Rămășițele zilei de Kazuo Ishiguro (recomandare de carte)

Rămășițele zilei de Kazuo Ishiguro (recomandare de carte)

de andreeachiuaru
6 comentarii

Rămășițele zilei nu este o carte pe care trebuie să o citești (doar) pentru că autorul ei a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Rămășițele zilei este o carte pe care o citești atunci când ai nevoie de o poveste și vrei să te îndrăgostești iremediabil de un personaj. 

Dacă ești pasionat de citit, cu siguranță ai aflat cine a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2017. Kazuo Isihguro este un autor de origine japoneză, stabilit în Marea Britanie. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se numără Să nu mă părăsești, Rămășițele zilei și Pe când eram orfani.

Rămășițele zilei – de la Booker la Nobel

Rămășițele zilei (premiată în 1989 cu Booker Prize și ecranizat în 1993) nu este prima mea întâlnire cu scriitura lui Kazuo Ishiguro. Convinsă de popularitatea romanului Să nu mă părăseștimi-am propus să văd dacă scriitorul este pe gustul meu. Nu s-a întâmplat așa. Romanul mi s-a părut sec, iar autorul lipsit de empatie. Am apreciat ideea cărții, dar cam atât. E și motivul pentru care am refuzat să văd filmul, chiar până în ziua de azi.

Altfel spus, faptul că Ishiguro a devenit în 2017 autorul de Nobel nu m-a dat pe spate. Apoi am vorbit cu o colegă care mi-a spus cât de mult i-a plăcut romanul Rămășițele zilei și mi-am zis că i-aș putea da o șansă. E drept, am făcut-o și pentru că Nobelul de anul ăsta mi l-a readus în atenție pe autor.

Și bine am făcut că i-am dat o șansă cărții ăsteia! Astfel, m-am îndrăgostit iremediabil de un personaj. A doua oară anul ăsta, după simpaticul bătrânel Ove. Nici nu e de mirare că mi-a plăcut cartea asta, pentru că personajele se aseamănă destul de bine.

Stevens este un majordom autentic, personaj reprezentativ pentru clasa sa. Plin de devotament și respect, Stevens se vede pus într-o situație confuză: aceea de a se adapta la noile vremuri. După moarte stăpânului său, casa în care a slujit toată viața este vândută, iar Stevens vine la pachet cu ea.

Nu îți sună interesant? E posibil. Nici pe mine nu m-a cucerit neapărat subiectul cărții. Ce m-a dat pe spate a fost vocea narativă a lui Stevens. Toată acțiunea cărții se petrece prin ochii simpaticului majordom care se străduiește din răsputeri să se adapteze noilor vremuri.

De ce ar trebui să citești cartea asta

Nu o să-ți spun să citești cartea asta pentru că autorul ei a primit Premiul Nobel pentru Literatură. O să-ți spun, în schimb, că trebuie să citești Rămășițele zilei pentru că doar așa vei întâlni unul dintre cele mai simpatice personaje din literatura universală. Citește-o pentru că e o poveste amuzantă și caldă despre devotament și nevoia noastră umană de a ne adapta la lume, așa cum este ea.

Rămășițele zilei se citește ușor, are un stil alert și multe dialoguri care te vor face să zâmbești.

Am uitat să vă spun că găsiți ultima ediție a cărții la librăria online Libris. Printre avantaje, vă amintesc faptul că este singura librărie care are transport gratuit pentru comenzi mai mari de 30 de lei, în fiecare zi din an. Sună bine, nu?

 

 

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

6 comentarii

Cele mai bune cărți citite în 2017 - o retrospectivă | Blog de idei 29 decembrie 2017 - 16:10

[…] n-am apucat să o văd încă, dar e pe lista pentru 2018. Cât despre carte, am scris deja aici mai multe. Vă mai zic doar că, dacă n-ar fi fost Ove, simpaticul majordom din Rămășițele […]

răspunde
readershightea 27 noiembrie 2017 - 9:42

Buna, Andreea! Cartea despre care ai scris atat de frumos aici este si cartea despre care se discuta luna aceasta la
“Books, tea & more. Club de carte lunar” (https://www.facebook.com/books.tea.more/), intalnirea va avea loc pe 29 noiembrie in Bucuresti.

Eu personal nu am participat niciodata la acest club de carte, ii urmaresc de mai mult timp si mi-am propus sa merg si eu, insa din pacate luna aceasta nu voi putea. Poate te tenteaza pe tine sa mergi, avand si cartea deja citita 🙂

Zi frumoasa,
Georgiana

răspunde
andreeachiuaru 27 noiembrie 2017 - 11:47

Bună, Georgiana! Ce mă bucur că mi-ai spus. Și pe mine mă tenta clubul, dar nu am ajuns niciodată din același motiv, niciodată nu reușeam să citesc cartea la timp. Foarte probabil să ajung miercuri. 🙂

răspunde
readershightea 27 noiembrie 2017 - 11:51

Ma bucur tare mult! Sa imi spui si mie cum a fost, te rog 😀

răspunde
andreeachiuaru 27 noiembrie 2017 - 11:53

Am aflat că e pe baza de rezervare. Am dat acum mail. Sper să mai fie locuri disponibile. Promit să revin cu un comentariu aici 😀

răspunde
5 cărți de vacanță de căutat la Gaudeamus 2017 | Blog de idei 21 noiembrie 2017 - 15:48

[…] Recent terminată de mine, Rămășițele zilei de Kazuo Ishiguro e genul de carte de care trebuie să te bucuri alături de o ceașcă de ceai englezesc. Deși e o lectură scurtă, aproape că-mi vine să-ți promit că o să o iubești atât de tare încât vei dori să nu o termini. Mai multe despre carte, poți citi aici. […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe