Acasă Cărți dragi Rețeaua Alice de Kate Quinn | Micro recenzie de carte

Rețeaua Alice de Kate Quinn | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
2 comentarii

Rețeaua Alice m-a atras ca un magnet, deși niciodată nu m-am considerat o fană a ficțiunii istorice. M-a atras prin poveste, dar și prin ratingul de peste 4 stele de pe Goodreads. M-a prins destul de tare și, pe când citeam prima jumătate, am tot recomandat-o. Spre final, însă, am simțit că nu o să treacă pragul de „carte interesantă și atât”. Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut mie în Rețeaua Alice am povestit în articol.

Despre ce e Rețeaua Alice?

Rețeaua Alice este denumirea celei mai mari rețele de femei spioni care a activat în timpul Primului Război Mondial. Romanul pornește de la acest fapt real, însă de îndepărtează pe parcurs. Mai exact, autoarea a conceput o poveste unde nu Alice Dubois (conducătoarea rețelei Alice) este personaj principal, ci Eve Gardenier, una dintre spioanele din rețea. Eve Gardenier nu este totuși un personaj care a existat în realitate, însă multe dintre personajele din carte sunt inspirate după figuri istorice.

Romanul urmărește două planuri temporale: unul în 1914, cel de-al doilea (cu care începe, de fapt, romanul) în 1947. În 1947 o avem pe Charlotte, o tânără „americancă” rămasă însărcinată care se răzvrătește împotriva familiei și pleacă în Europa în căutarea lui Rose, verișoara a cărei urmă a fost pierdută în urma războiului. În timpul research-ului pe care îl face, ea ajunge acasă la Eve Gardenier. E aceeași Eve Gardenier pomenită mai sus, firește. La prima vedere, Eve e doar o bătrână aparent țicnită pe care o stârnește în momentul în care pronunță numele „Rene”, patronul pentru care a lucrat Rose înainte să i se piardă urma, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Cele două (Charlotte și Eve) pleacă în căutarea lui Rose. Și, implicit, pe urmele misteriosului Rene. Alături de ele se află șiFinn, șoferul și „omul bun la toate” al lui Eve. Un trio cel puțin ciudat, pe care autoarea a vrut să-l facă să pară cât mai amuzant.

Ce mi-a plăcut la carte?

Am citit cu sufletul la gură planul care urmărește povestea lui Eve și a rețelei de spionaj. Mi-ar fi plăcut, recunosc, ca Alice Dubois să fie mai clar conturată. Este totuși femeia care a condus cea mai de succes rețea de spionaj. Însă nu m-a deranjat așa tare preferința ei în a urmări destinul lui Eve, o tânără bâlbâită care se înrolează în rețeaua de spionaj al lui Alice pentru a le arată tuturor celor care au desconsiderat-o că este capabilă de fapte mărețe. Eve e un personaj cu o evoluție foarte interesantă, de la tânăra bâlbâită și care nu știe la ce să se aștepte până la femeia calculată și spioana de excepție care reușește să devină la doar 22 de ani.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Pe cât de atentă și cu sufletul la gură am urmărit planul care urmărește povestea lui Eve, pe atât de mult mi-am dat ochii peste cap și m-am uitat la ceas sau câte pagini mai am când ajungeam la povestea spusă din perspectiva lui Charlie. Întâi pentru că mie mi s-a părut complet neverosimilă. Nici trecutul urmat de sarcina nedorită, nici motivația ei pentru a o găsi pe Rose nu m-au convins. Cu atât mai mult povestea cu final fericit alături de șoferul Finn.

De altfel, tot ce nu mi-a plăcut la carte și ce a tras-o în jos în ochii mei a fost temperarea unei povești super captivante (a lui Eve) cu povestea lui Charlie. O poveste romantică slăbuță care e ok doar de citit pe plajă.

Cui o recomand?

Surpriza mea cu privire la Rețeaua Alice a venit din faptul că e o carte bine scrisă și captivantă. Mai mult, o parte din personaje sunt bine conturate, așa că e mai mult decât un romance ușurel de luat pe plajă. O recomand, deci, pe post de lectură ușoară tuturor celor cărora li se pare interesantă descrierea, chiar dacă nu se consideră fani ai ficțiunii istorice. Cât despre fanii romance și ficțiune istorică, sunt convinsă că lor o să le placă mult.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Alice Dinu 16 septembrie 2019 - 19:19

Sunt în asentimentul tău.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe