Acasă Cărți dragi Rodica Ojog Brașoveanu – o autoare de pus pe listă pentru toți iubitorii de romane polițiste

Rodica Ojog Brașoveanu – o autoare de pus pe listă pentru toți iubitorii de romane polițiste

de andreeachiuaru
4 comentarii

Cu Rodica Ojog Brașoveanu am făcut cunoștință în vara anului trecut, prin intermediul romanului Cianură pentru un surâs. Roman pe care, de altfel, îl aveam în bibliotecă de ani buni. Mai exact din liceu, „la pachet” (a se citi „în același volum”) cu Bună seara, Melania. Nu mi-a trecut niciodată prin cap că ar fi putut să-mi placă oricare dintre cărțile ei. Nici nu mă informasem cu privire la ele.

Mi-am adus aminte că există la mine în bibliotecă cu ocazia unei discuții literare. Cineva îmi recomandase cărțile ei ca răspuns la întrebarea „Ce thrillere și/sau romane polițiste să mai pun pe listă?”. În mintea mea, o asociam cu orice, dar cu un roman polițist sigur nu. Câteva căutări mai târziu am aflat că, pe vremuri, era supranumită și „Agatha Christie de România” sau „doamna romanelor polițiste românești”.

Seria Melania Lupu sau cum m-am îndrăgostit eu de Rodica Ojog Brașoveanu

„Cianură pentru un surâs” (și, de altfel, toate cărțile din seria Melania Lupu) a fost o surpriză plăcută. Atât de plăcută încât, un an mai târziu, încă o recomand de fiecare dată când vine vorba de literatură română. Sau de cărți care te țin în priză. Și chiar și de „așa da” când vine vorba de imaginat personaje spumoase.

Țin musai să spun că am făcut tare greu rost de cărțile doamnei. Cândva publicate la Editura Nemira și vândute cu ziarul, cărțile scrise de Rodica Ojog Brașoveanu au stoc epuizat peste tot. E drept, mai găsești câte ceva de citit scris de doamna în cauză, dar nu ce-mi doream eu. Cu puțin noroc mai dați de ele prin anticariate. Sau, și mai sigură, la bibliotecă.

Câteva reeditări necesare de la Editura Nemira

Update. Editura Nemira a reeditat seria Melania Lupu. Scroll până la final de articol ca să găsești ordinea volumelor și link-uri către librărie.

Așa că am sărit în sus de bucurie când am văzut că Editura Nemira s-a apucat de reeditat o parte dintre cărțile sale. Primele reeditări „Grasă și proastă”, „Bărbații sunt niște porci” și „Răzbunarea sluților” nu mi-au (re)deschis apetitul pentru literatura doamnei, însă.

Cum să zic? Am eu o regulă nescrisă care-mi impune să mă abțin de la a citi chiar tot ce a scris un scriitor care m-a impresionat profund. Că, deh, fiecare scriitor are opere foarte bune și opere mai puțin bune. Aici nu aduc în discuție criteriul calității, însă. Nu am citit cărțile în cauză până la urmă, m-am ghidat strict din descriere. Și mi-am zis că ar fi păcat să le citesc dacă nu mă atrag chiar ca un magnet.

Necunoscuta din congelator

Apoi am văzut că e în curs de apariție „Necunoscuta din congelator” și mi-am zis că asta e de pus pe listă. Intriga e cel puțin menită să te facă să răsfoiești cartea dacă iubești genul polițist. Pornind de la ideea unor colete misterioase – care conțin părți din corpul unor necunoscute – lăsate aparent întâmplător la ușa locatarilor aceluiași bloc bucureștean.

M-am apucat rapid de citit și chiar m-a prins începutul. De altfel, dorința de a dezlega misterul a fost acolo pe tot parcursul lecturii. Ce mi-a plăcut mai puțin a fost dorința Rodicăi Ojog Brașoveanu de a crea un soi de frescă a societății bucureștene din anii 2000. De altfel, e chiar genul acela de scriitoare ale cărei portrete le citești cu plăcere și cu interes. Pe mine m-a pierdut puțin undeva pe la jumătate. Cumva erau prea multe detalii. Apoi m-a enervat, căci eram în așteptarea unei soluții care nu mai venea.

Altfel spus, Necunoscuta din congelator e un început bun dacă vrei să faci cunoștință cu opera Rodicăi Ojog Brașoveanu. Nu mi s-a părut neapărat un must-read, însă asta poate și din prisma faptului că am comparat-o doar cu seria Melania Lupu.

Recomandare de carte: seria Melania Lupu

Și, dacă nu era clar încă din primul paragraf, pe aceea clar o consider must-read. Mai jos, aveți cărțile în ordine.

De menționat că în primele 3 volume Melania Lupu este personaj principal. În următoarele trei este personaj secundar și face echipă cu Maiorul Cristescu la a descoperi făptașii pentru diferite fapte. Mie primele trei mi-au plăcut mult mai mult decât următoarele, dar, în fond, e chestie de gusturi.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Editura Nemira | Top cărți preferate citite până acum | Blog de idei 11 aprilie 2020 - 21:30

[…] Despre Rodica Ojog Brașoveanu și o altă carte a ei care mi-a plăcut – Necunoscuta din congelator – am scris un articol mai amplu. […]

răspunde
Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith | Micro recenzie de carte 5 octombrie 2019 - 19:01

[…] Talentatul domn Ripley este prima carte dintr-o serie mărișoară. Serie care, intuiesc, nu a avut așa mare succes la noi având în vedere că s-au tradus doar primele două volume. Tom Ripley este cu siguranță un personaj negativ, dar unul care, oricât de malefic ar deveni, tot îi găsești motive să-l îndrăgești. Cam la fel ca Melania Lupu a Rodicăi Ojog Brașoveanu. […]

răspunde
Ce surprize pregătește Editura Nemira în 2019 | Blog de idei 9 ianuarie 2019 - 11:20

[…] Despre Rodica Ojob Brașoveanu, am scris aici. […]

răspunde
Descoperiri si REdescoperiri: 5 bloguri de carte extrem de interesante! 12 noiembrie 2018 - 15:41

[…] Andreea Chiaru – BlogDeIdei.ro […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe