Acasă Cărți dragi Sărutul pictat de Elizabeth Hickey | Micro recenzie de carte

Sărutul pictat de Elizabeth Hickey | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am primit cadou Sărutul pictat prin luna martie. Primul lucru remarcat a fost că acțiunea are loc la Viena. Știind că am deja o vacanță planificată acolo în iunie mi-am zis să o păstrez pentru atunci. Însă cum situația actuală nu e prietenoasă cu planurile, am renunțat la idee. Nu și la lectura cărții, însă, pe care am mutat-o pentru aprilie. Sărutul pictat e o carte care m-a surprins plăcut. Am povestit de ce în articol.

Despre ce e Sărutul Pictat?

Sărutul pictat spune povestea lui Emilie Flodge, creatoare de modă în Viena secolului XX din perspectiva relației pe care ea a avut-o cu marele pictor Gustav Klimt. Pretextul de la care a pornit autoarea este unul dintre cele mai celebre picturi ale lui Klimt – Sărutul (momentan expus la Palatul Belvedere din Viena).

E o operă de ficțiune (deci nu povestea lor adevărată – pentru că cine o poate știi cu adevărat?). Chiar și așa, știind că nu citești un roman istoric (oricum accentul cade mult pe relația dintre cei doi) e o lectură plăcută. Cei doi se cunosc când Emilie are 12 ani, iar Klimt (cu 12 ani mai mare decât ea) este angajat de tatăl ei pentru a-i da lecții de pictură. Relația lor nu e una de iubire pasională. Ba chiar, după ce am ajuns la finalul cărții, aș spune că e una dintre cele mai frumoase relații de prietenie (care se întinde pe zeci de ani) despre care am citit.

Mi-a plăcut tare mult motivația scriitoarei din finalul cărții. Ea spune următorul lucru:

Scopul ficțiunii istorice nu este acela de a reda trecutul exact așa cum a fost – o misiune imposibilă -, ci să-și imagineze cum ar fi putut să fie.

Ce mi-a plăcut la carte?

După cum spuneam am primit cartea cadou (recunosc că nu era în radarul meu cu ce vreau să cumpăr în viitorul apropiat) și am citit-o doar pentru că mi-a fost recomandată într-o discuție în grupul de facebook dedicat comunității Shop my library. Aș fi zis că nu e genul meu pentru că este un roman de dragoste și m-aș fi înșelat cumplit din cauza asta.

De altfel, n-aș ști în ce gen să-l încadrez. Pentru mine una a fost o carte de relaxare (mai ales pentru că am citit-o în paralel cu Lebăda Neagră a lui Taleb). Nu e cea mai ușoară carte din lume din perspectiva asta (în sensul că nu are o acțiune previzibilă și tot tacâmul), dar e o poveste bine închegată cu o naratoare care m-a cucerit prin sinceritate.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Din moment ce tot am citit despre Gustav Klimt mi-ar fi plăcut ceva mai multe note de subsol. Știu că accentul cade pe povestea romanțată dintre Emilie și Gustav. Poate că publicul pentru care a fost scrisă cartea asta își dorea o poveste și a primit asta. Dar chiar știind lucrul ăsta m-am tot așteptat să aflu diferite informații despre contextul istoric. În special despre personalitățile care apar în carte și despre evenimentele pe care le surprinde. 

Un alt lucru care mi-a displăcut puțin pentru că nu l-am înțeles pe deplin a fost faptul că romanul e împărțit în trei planuri. Prezentul (1945) și Trecutul (începând cu 1888) sunt dublate de scurte capitole care poartă titlurile unor picturi celebre ale lui Klimt. Acolo m-a pierdut puțin faptul că primele sunt la persoana a III-a (ceea ce mi s-a părut interesant – aruncăm o privire în atelierul marelui pictor), ca mai apoi să se treacă la persoana I. La un moment dat se revine iar la persoana a IIIa. Dincolo de asta n-am sesizat alte scăpări în poveste. E drept că nu are cel mai bine schițat context istoric (asta am mai spus-o. Însă dacă ne referim la Sărutul pictat ca la o carte de vacanță atunci e 100% potrivită așa cum e.

Cui recomand Sărutul Pictat?

Nu pot spune deci despre Sărutul pictat că e un must-read. Însă chiar și știind asta vi-l recomand. Mai ales dacă vă place ficțiunea istorică. Sau doar dacă vreți să aflați povestea ficționalizată a vieții lui Gustav Klimt. Sau pur și simplu aveți nevoie de o poveste bine închegată care se citește ușor.

*

Cel mai bun preț îl găsiți probabil direct pe site-ul celor de la NemiraSărutul pictat este însă disponibilă și la Libris și Cărturești.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe