Acasă Cărți dragi 7 scriitoare contemporane din România pe care le recomand de fiecare dată cu drag

7 scriitoare contemporane din România pe care le recomand de fiecare dată cu drag

de andreeachiuaru
22 comentarii

Mereu mă entuziasmează tare mult noile apariții ale scriitorilor români contemporani. Și, cum era de așteptat, am preferații mei. În cap de listă, însă, se află câteva scriitoare contemporane pe care le recomand cu drag de fiecare dată. Pentru a nu lungi lista prea mult, astăzi vă povestesc despre scriitoarele mele preferate din România.

 

Petronela Rotar

Acum ceva ani, iubitul meu îmi povestea de un blog – ceva cu nervi – despre care credea că mi-ar plăcea. L-am răsfoit în treacăt și am mai citit din când în când articolele care-mi apăreau în newsfeed. Dar autoarea – Petronela Rotar – nu era pe atunci printre scriitoarele despre care să vorbesc. Eram în 2015 când i-am cumpărat lui prima ediție din O să mă știi de undeva și i-am furat-o într-o seară de sub nas. Am citit pe nerăsuflate cartea și apoi mi-am zis: „vreau să citesc mai mult”. Au urmat volumele de proză scurtă – Alive și Sfîrșitul nopții. Dar adevăratul moment în care am început să le vorbesc tuturor despre Petronela a fost după ce i-am citit romanul – Orbi

Petronela scrie și despre lucrurile despre care ne temem să vorbim. Sau mai ales despre ele. Pentru că, atunci când o citești, ai impresia că ea știe deja tot ceea ce ai simțit tu vreodată și vine în întâmpinarea ta nu cu o soluție, ci cu o poveste. O poveste pe care o porți cu tine mult timp. O poveste despre care e imposibil să nu le spui oamenilor dragi.

Eu am povestit deja pe blog mai multe despre Sfîrșitul nopții și despre Orbi. Dar până ajungem la recenzii, vreau să vă las și un citat drag din romanul Orbi:

Toți părem dezirabili de departe și toți ascundem defecte insuportabile, suntem stricați până în măduva oaselor. Te strică de când ești mic și apoi ori rămâi așa stricat și inconștient, ori lupți toată viața să te repari. Totul e să începi să-ți dai seama de asta.

Iar dacă vreți să o descoperiți pe Petronela, găsiți cărțile scrise de ea dacă dați click pe titlurile lor ceva mai sus sau pe toate la un loc pe Libris, Cartepedia sau Elefant.

Ana Barton

Pe Ana Barton am descoperit-o din pură curiozitate și am început cu Prospect de femeie. Apoi am citit câteva dintre textele de pe blog. Și m-am întors la cărți. De la proză scurtă și până la romane, Ana Barton are o scriitură feminină, dar puternică. E genul acela de scriitură care te alină, dar și care te umple de nostalgii. Personajele Anei au ceva pitoresc în ele. Iar felul în care le descrie Ana te face să te simți fix în mijlocul acțiunii, în „bucătăria” lor..

Când eram mică, mă gândeam că te lipești de un om şi vezi dacă te potrivești la cusături. Că ar fi simplu să-ţi dai seama dacă ai fost luat sau nu din trupul ăla. Şi gata. Ce mare lucru? Dar nu e chiar aşa. Că tăieturile se mai și vindecă, iar vindecările nu sunt întotdeauna vreo binefacere. Uite, în cazul androginului, chiar nu sunt deloc. Te destabilizează. Dacă ar fi fost rana proaspătă, gustai din sânge, luai fâşii din carte, legai ligamente şi te uitai la albul osului. Dacă te potriveai, te lipeai la loc. Dar nu. Pui cicatrice lângă cicatrice şi ce să mai găseşti? Că nu există o lege a vindecărilor, un loc în care să fie scris clar cum ai voie să te faci bine. Poate de-aia te faci rău de mult prea multe ori înainte de bine. Poate. Nu mi-e foarte clar

Pe lângă Prospect de femeie, am mai citit și mi-au plăcut și Pervazul lui Dumnezeu 75 și Jurământ de rătăcire

Anca Vieru

Vă povesteam și în micro-recenzia cărții de pe Goodreads că, dacă ar fi ceva de zis despre Anca, acela e că ea știe să scrie. Probabil lucrul care m-a fascinat pe mine cel mai tare la Felii de lămâie este că vocile personajelor sunt tare vii și ajungi să-i înțelegi pe fiecare în parte. Mi se pare că Anca este echivalentul unei actrițe care se poate transpune cu toată naturalețea în zeci de personaje. Ce e și mai fain e că toate personajele sunt care mai de care diferite. Iar personajele ei nu sunt întotdeauna bune și frumoase. Dar, cumva, fiecare are dreptatea lui. Și nu poți să nu le îndrăgești pentru asta. Recent am terminat și Spulberatic și aștept cu interes viitoarele cărți.

Dacă vreți să descoperiți chiar voi cărțile Ancăi, le găsiți fie făcând click pe titlurile lor ceva mai sus, fiind pe Cartepedia, Libris sau Elefant.

Ana Mănescu

Ana Mănescu m-a surprins încă de la prima cartea – Alter.ego prin familiaritatea poveștiilor ei. Dar și prin faptul că ea nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Și nici să se joace cu personaje, stări sau chiar genuri și stiluri literare. Ana e un scriitor-almanah sau, cum bine a zis-o și ea, o (z)ana a poveștilor fel de fel. Iar aparițiile care ne-au încântat până acum sunt un joc în sine. De la roman la proză scurtă și apoi roman și iar proză scurtă… V-aș mai povesti mai multe despre Ana, dar pe noptieră mă așteaptă Sinuciderea ielelor – cartea din lista mea de citit pentru luna iulie.

Vă recomand cu drag romanele Alter.ego și Stresul dintre orgasme, dar și volumul de proză scurtă Quasar.

Până ajungeți în librărie, însă, vă las câteva citate dragi mai jos:

Azi scriem noi cu literă mică și Eu cu majusculă, indiferent de locul lor în propoziție.

 

Mara Wagner

Mara Wagner e o excepție în lista asta, dacă vreți. Pentru că, în timp ce pentru celelalte scriitoare am așteptat să-mi formez o părere și le-am citit două sau trei cărți deja, Mara Wagner a debutat abia anul trecut. Însă romanul ei de debut, În spatele blocului a fost atât de frumos și de sincer în simplitatea lui încât m-a cucerit pe deplin. Și, cu toate că nu sunt neapărat fană a cărților despre comunism, povestea inocentă a Mariei a fost suficient de bună încât să mă convingă și să mă ajute să înțeleg. Într-un Brașov al anilor comuniști, micuța Maria descoperă prietenia, prima dragoste și trădarea, iar bucuriile îi sunt atât de simple încât nu ai cum să-i reziști și să nu empatizezi cu ea, fie că ai copilărit sau nu în spatele blocului.

Eu am povestit deja pe blog despre În spatele blocului. Iar dacă vă interesează cartea, o găsiți la Nemira momentan (am dat un search pe librăriile online și am remarcat că nu mai este în stoc).

Camelia Cavadia

Camelia e feminină și empatică și vorbește cu o gingășie aparte despre probleme altfel destul de tranșante. De la singurătate și până la abuz sau pierdere, cărțile ei sunt oricum vreți, numai ușoare nu. De asta mă și surprinde felul în care Camelia reușește să abordeze aceste personaje. Pentru că, așa cum vă spuneam și despre personajele Ancăi Vieru și Camelia creează personaje reale. Iar oamenii reali nu sunt întotdeauna frumoși și buni. Oamenii reali au dependențe sunt răi nejustificat sau clachează în cele mai importante momente. Iar noi, cititorii, avem nevoie de mai multe povești reale și bine scrise.

Vă recomand cu drag toate cele trei romane publicate până acum de Camelia Cavadia – Vina (romanul ei de debut), Măștile fricii (preferatul meu, de altfel) și Purgatoriul îngerilor (proaspăt lansat la Bookfest 2018).

Chris Simion

Ca să v-o recomand pe Chris Simion trebuie să mă întorc în urmă cu ceva ani, aproape în adolescență. Cărțile ei mi-au fost, pe rând, pansamente și deschizătoare de ochi. Am citit cu sufletul și am rămas pe gânduri. Pentru că, spre deosebire de celelalte autoare din listă, Chris Simion nu e neapărat o povestitoare, cât este psiholog. De altfel 40 de zile a avut, la vremea la care am citit-o, un efect similar cu orbii Petronelei Rotar. Aceea de vizită la terapeut, motiv pentru care autoarea este pentru mine una de suflet.

În altă ordine de idei, vă recomand cu drag Ce ne spunem când nu ne vorbim40 de zile și În fiecare zi Dumnezeu se roagă la mine. Cât despre citate, cred că, dacă aș nota tot ce mi-a plăcut din cărțile scrise de Chris Simion, aș fi nevoită să reproduc mare parte din carte.

 

Voi ce scriitoare contemporane din România aveți în lista voastră de favorite?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

22 comentarii

Mioara Tataru 6 ianuarie 2019 - 14:13

Alice Nastase Buciuta. ..A fost uitată?

răspunde
andreeachiuaru 9 ianuarie 2019 - 23:42

Articolul, la fel ca toate celelalte de pe acest blog exprimă opiniile mele personale. Alice Năstase Buciuta nu se regăseste în lista mea de preferințe, de asta nu este menționată.

răspunde
Teoria Tăcerii de Iulian Tănase - o odă în cinstea tăcerii | Blog de idei 19 septembrie 2018 - 10:23

[…] P.S: dacă sunteți fani ai literaturii contemporane autohtone, citiți și articolul despre scriitoarele mele contemporane favorite. […]

răspunde
Daniela Ursu 26 iulie 2018 - 16:18

Va recomand sa cititi o carte de Angela Tocila. Unele sunt carti document.

răspunde
andreeachiuaru 26 iulie 2018 - 21:01

Multumesc de recomandare 🙂

răspunde
Fata cu cartile 30 iunie 2018 - 9:38

Scriitoarele contemporane care se află pe lista mea sunt: Mara Wagner şi Anca Vieru. ❤

răspunde
Paula Lazariciu 29 iunie 2018 - 12:11

Rita Chirian, Svetlana Cârstean și Sînziana Șipoș.

răspunde
Anca 29 iunie 2018 - 9:33

Irina Binder

răspunde
Cătălina Dumitrache 27 iunie 2018 - 17:59

Îmi place mult Marta Petreu. „Acasă pe Cîmpia Armaghedonului” este o carte atât de emoționantă! Este vorba despre familie, iubiri neîmplinite, religie, comunism. Recomand cu drag!

răspunde
Năstase Roxana Andreea 26 iunie 2018 - 12:04

Ana Mănescu, Chris Simion, Maria Cristiana Tudose și m-ai făcut curioasă de autoarele spuse mai sus de tine. După ce voi citi ceva de la ele, probabil vor fi mai multe autoare contemporane pe lista mea de preferate.

răspunde
andreeachiuaru 27 iunie 2018 - 10:58

Avem gusturi similare. 🙂 Mult succes la concurs, sigur o să o îndrăgești pe Anca Vieru dacă ajunge cartea ei la tine!

răspunde
Miliana Chipăilă 26 iunie 2018 - 10:09

Iubesc romanele SF in general asa ca am ramas foarte impresionata de Seria Stelarium scrisa de Ana-Maria Negrilă.

răspunde
andreeachiuaru 26 iunie 2018 - 11:45

Mulțumesc de recomandare! Eu nu-s fan SF, dar mă bucur când primesc recomandări și din alte zone de lectură și interes, să le dau și eu mai departe. Baftă la concurs!

răspunde
Ela Tudor 26 iunie 2018 - 9:44

Ioana Parvulescu si Diana Adamek.

răspunde
andreeachiuaru 26 iunie 2018 - 11:46

Și mie-mi place Ioana Pârvulescu, doar că n-am citit decât „Întoarcere în Bucureștiul interbelic”. Succes la concurs! 🙂

răspunde
Ioana 21 iunie 2018 - 21:04

Tatiana Țîbuleac

răspunde
andreeachiuaru 24 iunie 2018 - 19:03

Eu am mixed feelings cu privire la scriitura Tatianei Țibuleac. Îmi place stilul în care scrie, dar parcă ceva lipsește ca să o includ pe lista asta, deși i-am citit ambele romane.

răspunde
eu 21 iunie 2018 - 18:57

Petronela Rotar. 😡

răspunde
Anca Voda 21 iunie 2018 - 18:13

Corina Ozon cu seria amantilor, Irina Binder cu ai săi Fluturi

răspunde
Dorina Danila 21 iunie 2018 - 10:23

Simona Antonescu şi Doina Ruşti :).

răspunde
andreeachiuaru 21 iunie 2018 - 11:25

Ambele pe listă, dar de la niciuna nu am citit încă nimic.

răspunde
Dorina Danila 21 iunie 2018 - 11:26

🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe