Acasă Cărți dragi Scrisorar de Mihail Șișkin | Micro recenzie de carte

Scrisorar de Mihail Șișkin | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
2 comentarii

Scrisorar de Mihail Șișkin intră mai degrabă în categoria „cărți nu atât de populare” decât „cărți pe care le-a citit toată lumea”. Eu știu de carte de multă vreme. Zic asta pentru că am mai început-o o dată, dar a fost puțin cam prea filosofică pentru gustul meu, așa că am abandonat-o. M-am gândit mult timp dacă să o reiau sau nu și, între timp, am tot recomandat-o pentru că știam că e o carte foarte bună. Doar că, în cazul meu, nu-i venise timpul până anul acesta în aprilie.

Despre ce e Scrisorar?

Scrisorar e un schimb de scrisori între doi îndrăgostiți. El, Volodenka, îi scrie ei, Sașenka, de pe front. Ea, rămasă în oraș, își continuă viața așteptându-l. Schimbul lor de scrisori e intim, jucăuș, romantic și trist. Toate în același timp. Însă, într-o zi, Volodenka moare (no spoiler, asta e scris și pe copertă), însă scrisorile lui continuă să sosească. Ea crește, se maturizează, se îndrăgostește, se desparte, își vede părinții îmbătrânind. El rămâne blocat în timp, undeva pe un front. Ea simte nevoie să-i povestească lui totul, chiar și peste ani. Timpul e subiectiv în Scrisorar. Pentru ea trec zeci de ani. Pentru el, doar câteva luni.

Ce mi-a plăcut la carte?

În Scrisorar am găsit unele dintre cele mai frumoase scrisori de dragoste din literatură pe care le-am citit vreodată. E o carte care le are pe toate, tare frumos scrisă și care te trece prin toate stările. 

Ce nu mi-a plăcut în Scrisorar?

De la un punct încolo, scrisorile lui par să întrerupă povestea ei. Nu știu dacă doar mie mi s-a părut, însă mă surprindeam sărind câteva rânduri din scrisorile lui doar ca să aflu ce mai face ea. Spre final, cartea devine o meditație pe tema morții și nici asta nu am gustat din plin. Așa cum mi s-a părut și la prima citire, Scrisorar, oricât de frumoasă, nu e o carte pentru oricine.

Cui recomand cartea?

Romanticilor și nostalgicilor, dar mai degrabă celor care știu că nu toate poveștile de dragoste au final fericit. E o carte care „pică greu”, dar de o frumusețe și o sensibilitate aparte. 

Citate favorite din Scrisorar

Am ales două citate care mi-au plăcut nespus și care v-ar putea să vă faceți o idee despre gingășia acestei cărți.

Știu că exist, dar am nevoie tot timpul de dovezi, de atingeri. Fără tine sunt o pijama goală aruncată pe un scaun. Numai din cauza ta au început să-mi fie dragi mâinile mele, picioarele, trupul, pentru că tu l-ai sărutat, pentru că tu îl iubești. Mă privesc în oglindă și mă surprind că îmi spun: uite, asta e cea pe care o iubește el. Și îmi place de mine. Dar mai înainte nu mi-a plăcut niciodată cum arătam.

Cu cât ești mai departe de mine, cu atât devii o parte mai mare din mine. Uneori, nici eu nu mai înțeleg unde începi tu și unde încep eu.

Vrei să cumperi cartea? Încearcă aici?

Libris | Elefant


Micro recenzie de carte este o rubrică în care scriu, (foarte) pe scurt despre cărțile citite. Dacă ai ratat o micro-recenzie sau ai nevoie de inspirație pentru lecturi viitoare, găsești cărțile cu micro recenzii de pe blog aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Cărți citite de la început de 2019 și până acum și recomandări 7 august 2019 - 19:59

[…] Scrisorar – descoperită acum câțiva ani și abandonată din nu mai știu ce motiv. E o poveste de dragoste foarte sensibilă, dar și o meditație asupra vieții și a morții. Cartea e compusă integral din scrisorile a doi îndrăgostiți. […]

răspunde
Romane de dragoste mai puțin cunoscute pe care merită să le citești 31 mai 2019 - 15:30

[…] Despre Scrisorar am scris, după o recitire, aici. […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe