Acasă Cărți dragi Sora mea ucigașa în serie de O. Braithwaite | Micro recenzie de carte

Sora mea ucigașa în serie de O. Braithwaite | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
3 comentarii

M-am bucurat să aflu că se va traduce Sora mea, ucigașa în serie la Editura Art pentru că de câteva luni bune o tot vedeam pe bookstagram-ul din afară. Nu am văzut doar cuvinte de laudă, însă părea o carte diferită. Și chiar a fost, deși nu pot spune că mi-a plăcut în totalitate. Însă pot înțelege de ce ideea originală a trimis-o direct pe lista lungă pentru Booker Prize.

Despre ce e Sora mea, ucigașa în serie?

Korede, sora mai mare, primește un telefon în toiul nopții. Ayoola și-a ucis iubitul într-un acces de furie și acum are nevoie de ajutor să acopere urmele. Măcar dacă ar fi prima dată, însă nu e. Așa că sora mai mare se prezintă la locul crimei și face ceea ce fac surorile – se ajută la nevoie. Chiar dacă această nevoie este să scoată petele de sânge din covor.

Te face descrierea asta să vrei să afli mai mult? Pe mine m-a făcut. Așa am luat cartea, m-am pus pe citit într-o duminică și până seara am dat-o gata. Sora mea ucigașa în serie a fost nominalizat în 2019 pe goodreads pentru cel mai bun thriller. Mie nu mi s-a părut a fi unul, ci un roman noir, de un umor sumbru.

Acțiunea e foarte fucked-up de la început și până la sfârșit. Însă cumva te prinde. Iar faptul că e peste 80% dialog și că are capitole foarte scurte te face să o citești foarte repede. Acțiunea se întoarce din când în când în trecut și construiește pe marginea relației dintre cele două surori.

Ce mi-a plăcut la carte?

Am citit Sora mea, ucigașa în serie într-o singură duminică, fără să planific asta în avans. M-am lăsat prinsă în mrejele ei. Pe parcursul poveștii m-am gândit doar la ce umor sumbru a avut autoarea. Însă chiar dacă am mai găsit minusuri, pe ici, pe colo, asta nu m-a oprit să o termin.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Pe cât de interesant începe, pe atât de ciudățică devine pe parcurs. Pare o poveste de suprafață în care nu există anchetatori care să-și facă treaba, procese psihologice de vinovăție sau introspecție. Ayoola este ucigașă în serie, femeia fatală care își atrage victimele și apoi le ucide. Korede este cea care îi ține spatele, uneori cu riscul de a se băga chiar pe sine în bucluc. Între timp, nimeni nu e capabil să facă legături între victime, dispariții misterioase, ucigaș.

E drept, faptul că are foarte mult dialog o face diferită și alertă. Însă pentru mine nu a fost de ajuns. Sora mea, ucigașa în serie e fix o carte de weekend. Te ține în priză, dar nu are nimic memorabil. Chiar dacă, ironic cumva, acțiunea e ceva ce eu n-am mai întâlnit în alte cărți. Cumva, nici n-aveam așteptări prea mari, așa că m-am bucurat de ea așa cum a fost.

Cui recomand Sora mea, ucigașa în serie?

Dacă ai umor negru din plin, îți plac cărțile fucked-up, citește Sora mea, ucigașa în serie. E o comedie neagră, o carte alertă și care se citește ușor. Însă nu-ți face așteptări prea mari pentru că s-ar putea să rămâi cu prea multe întrebări.


Cartea a fost tradusă în 2020 la Editura Art, în colecția cărți musai. O găsiți pe site-ul editurii, la Libris, pe Elefant.ro și la Cărturești. Dacă preferi varianta în engleză, mergi la Okian sau la Books Express. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Laura Dobrin 17 iulie 2020 - 15:05

Fucked-up este exact cum as descrie si eu aceasta carte. O tot vedeam pe Instagram si am devenit curioasa. Dar dupa ce am citit-o, am ramas foarte dezamagita. Nu mi-a placut. Din fericire, se citeste super repede. Daca trebuia sa mai si zabovesc cu ea, ar fi fost si mai neplacut.

răspunde
andreeachiuaru 23 iulie 2020 - 23:12

cam asta am simtit si eu. singura parte mai putin placuta e ca a fost a doua carte a unui autor african care nu mi-a placut/pe care nu am inteles-o si o sa tind sa ii evit, cel putin o perioada

răspunde
Vanessa mea cea întunecată de Kate E. Russell | Micro recenzie de carte 7 iulie 2020 - 8:57

[…] mea cea întunecată e cel puțin la fel de prezentă pe bookstagram-ul din afară la fel ca Sora mea, ucigașa în serie, mie nu mi-a atras atenția. Apoi am tot văzut traducerea în română și motivul pentru care am […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe