Acasă Cărți dragi Soția aviatorului de Melanie Benjamin | Micro recenzie de carte

Soția aviatorului de Melanie Benjamin | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am pus ochii pe Soția aviatorului încă de cum a apărut în librării. Câteva luni mai târziu am găsit-o într-un anticariat și am luat-o acasă. Pentru că m-am trezit într-o seară cu poftă de citit ficțiune, am luat-o de pe raft. Mi-a plăcut, dar nu atât de mult pe cât voiam. De ce vă povestesc mai jos.

Despre ce e Soția aviatorului?

Soția aviatorului este o carte de ficțiune istorică despre Anne Morrow Lindbergh, soția faimosului aviator Charles Lindbergh. Nu e un volum de memorii, deși stilul pare asemănător unuia, mai ales că narațiunea are loc la persoana I. Mie îmi plac acest gen de povești, pasiune descoperită după ce am citit Hemingway și cu mine.

În Soția aviatorului Anne este personajul principal. Tot ea e cea care povestește viața lor de cuplu. De la momentul în care face cunoștință cu Charles Linbergh și până în ziua morții lui. Nu e o poveste chiar atât de romantică pe cât ați crede, deși în numeroase interviuri el o numește pe Anne copilotul meu. Deși cei doi reușesc multe lucruri împreună, pentru mine Charles Linbergh a fost unul dintre cele mai antipatice personaje întâlnite. L-a întrecut chiar și pe Hemingway în Soția din Paris.

Ce mi-a plăcut la carte?

De obicei nu citesc romane de dragoste pentru că mi se pare că nu-mi aduc nimic nou. Soția aviatorului am citit-o pentru că mi-a dat ocazia să aflu câteva informații pe care nu le știam. Printre temele conexe abordate (chiar dacă nu atât de bine reliefate) se numără și ascensiunea paparazzi, poziționarea personalităților din America față de Holocaust, inovațiile tehnice ale vremii.

O altă poveste pe care am aflat-o este cea despre răpirea și uciderea primului născut al cuplului Anne – Charles Lindbergh. Fiind veșnic sub ochii presei vremii, cei doi au atras dușmani suficient de înrăiți încât să le fure copilul de un an. Câteva luni mai târziu, după multe căutări, este găsit cadavrul micului Charles. Așa povestea mariajului dintre Anne și Charles devine în egală măsură o poveste despre pierdere și felul în care reacționăm în fața ei. Anne devine temătoare, suspicioasă și nu-și revine niciodată cu adevărat. Charles se închide în el și îi interzice lui Anne să mai vorbească vreodată despre „evenimentele din ’32” cum le numește el. Ani mai târziu, copiii cuplului află dintr-un manual de istorie despre fratele despre a cărui existență nu știau, iar cea care rămâne mereu să se descurce cu totul este Anne.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Poate nu am fost eu publicul țintă al cărții, dar felul în care Melanie Benjamin a ales să pună accentul pe anumite episoade m-a cam scos din sărite. M-a enervat teribil felul în care a fost scrisă cartea. Contextul istoric a fost prea puțin scos în evidență. Episoadele importante au fost tratate expeditiv. Și nici scriitura în sine nu m-a dat pe spate. Am oscilat mult dacă să acord cărții 3 sau 4 stele. Inițial i-am acordat 4, dar ulterior mi-am revizuit ratingul care avea mai degrabă legătură cu ce ar fi putut să fie cartea asta, nu ceea ce e cu adevărat.

Așa cum am spus și pe instagram, sunt convinsă că, dacă Paula McLain ar fi scris cartea asta, ar fi ieșit ceva mult mai reușit.

Cui recomand Soția aviatorului?

Recomand Soția aviatorului pasionaților de ficțiune istorică care nu sunt neapărat interesați de contexte în amănunt. Dacă vrei o poveste în care personajele sunt mai mult sau mai puțin celebre, atunci o să-ți plac. Dacă te interesează mai mult decât o poveste de dragoste, s-ar putea să te enerveze puțin. Despre scriitură n-aș comenta prea mult pentru că e posibil să o fi comparat eu prea mult cu cea a Paulei McLain care mi-a plăcut mult mai mult. În lipsa altor termeni de comparație, s-ar putea să nu te deranjeze prea tare.

Vrei să citești Soția aviatorului?

O găsești pe Libris sau pe Elefant.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe