Acasă My stories Stau acasă. 5 lucruri care mă ajută să fiu bine cu mine zilele astea

Stau acasă. 5 lucruri care mă ajută să fiu bine cu mine zilele astea

de andreeachiuaru
2 comentarii

Am decis să stau acasă încă de joia trecută. Asta înseamnă cu puțin timp înainte ca România să fie oficial în stare de urgență. Miercuri am decis să anulez Shop my library. Tot miercuri am decis să ne anulăm plecarea la Lisabona, din grijă pentru noi și ai noștri. La asta a contribuit mult și faptul că la Lisabona se închiseseră între timp toate muzeele. Partea mai puțin frumoasă e că Ryanair nu a vrut să vină cu o soluție când am solicitat măcar o parte din banii de bilete înapoi.

Luni știam că am o săptămână foarte aglomerată în față, cu multe întâlniri și planificat în avans totul pentru că urma să plecăm 5 zile la Lisabona săptămâna asta. Până vineri deja am tăiat de pe listă toate motivele să ieșim din casă. Exceptând cumpărăturile de vineri și o plimbare pe jos pe care am simțit nevoia să o fac duminică, stau acasă și îmi redefinesc programul în funcție de asta.

Testez continuu ce îmi face bine și ce nu și am ajuns la câteva concluzii. O parte le-am pus deja și pe instagram, în postarea de aici.

1. Am redus la minimum posibil consumul de știri & statul pe telefon

Sunt într-o bătălie continuu cu dependența mea de telefon de aproape un an. Am făcut ceva progrese de atunci, dar 100% etapizat. În total, mi-am redus timpul petrecut pe telefon de la +6 ore la o medie de 3,5 ore/zi. Pentru unii poate părea foarte mult chiar și așa. Zilele astea vreau să-mi mențin media de utilizare a telefonului undeva la 2,5 ore.

De ce fac asta? Pentru că intrând continuu să verific ce e nou e imposibil să ocolesc cu grație orice știre sau postare din social media care-mi crește anxietatea. Stau acasă pentru că am ales asta. Nu mi-e frică să merg la cumpărături sau să ies să duc gunoiul. Dar chiar și așa am momente ca astea în care creierul meu vrea o pauză.

Pentru consumul de știri am găsit o alternativă: newsletter-ul zilnic de la Decât o revistă – Jurnal de pandemie. O dată pe zi, dimineața, aflu ce s-a mai întâmplat în lume de aici. Uneori, în timpul zilei, FOMO strikes me și dau un scroll în feed-ul de știri însă nu-mi dau voie să dau click pe titluri care nu-mi aduc o informație valoroasă. Nu mă interesează cine a mai fost amendat pentru că nu a respectat carantina, nici ce declară X și Y. Citesc exclusiv informații utilitare – cum se schimbă programul magazinelor, al transportului în comun, ce mai recomandă autoritățile.

2. Lucrez cu o agendă mai bine organizată ca până acum

Stau acasă de 9 luni de fapt. Prin asta mă refer că nu mai lucrez la birou de când fac parte din echipa Red Goblin. Asta a venit la pachet cu mici bucurii, dar și cu niște frustări. Încă nu mi-am găsit un orar care să funcționeze 100%. Până acum, ca să mă forțez cumva să-mi termin treaba în timp util îmi program întâlniri (profesionale sau personale) seara. Tot atunci era timpul de cumpărături și ieșit în oraș pentru a rezolva diferite treburi.

Zilele astea nu pot să ies inconștient de des doar de dragul de a mă motiva să lucrez în intervalul orar în care aș lucra dacă aș fi la birou. Așa că mi-am făcut o agendă mai clară. Între altele am strecurat și o oră de scris pe blog în fiecare zi și interval de citit în fiecare zi.

Vreau să-mi termin ziua de lucru în fiecare zi până la 4 PM. Fac asta pentru că nu vreau să lucrez continuu (ceea ce fac uneori, chiar dacă munca înseamnă și editat de fotografii pentru conturile mele personale, scris pe blog etc.). Zilele astea Alex e acasă și el și încerc să petrecem cât mai mult timp de calitate împreună. Faptul că e acasă mă liniștește mult pentru că îmi crește sentimentul de siguranță. Știu că orice s-ar întâmpla suntem împreună.

3. Vorbesc deschis despre emoțiile mele

Nu e rușinos să spui că te temi. Deși sunt o persoană introvertită, acum tânjesc mult să mă văd cu alți oameni. Vorbesc mai des la telefon cu mama. Îi spun lui Alex că prefer ca televiziorul să nu stea non-stop pe canale de știri. E o iluzie că dacă știm mai mult suntem mai protejați. E un instinct natural, da, dar nu ajută în mod real.

Un alt lucru pe care mi l-am dorit mult a fost să-mi mut întâlnirea lunară cu fetele pe skype. Din noiembrie, pentru noi e un ritual să ieșim o dată pe lună și să povestim despre orice, deși pasiunea care ne-a adus împreună e cea pentru cărți. În mod normal, acum am anulat pentru că voiam să stau acasă. Dar mi-am dat seama că tehnologia de poate totuși ajuta să nu dăm skip o lună.

4. Mă ocup de lucrurile de care nu aveam niciodată timp

Sâmbătă am gătit prima mea banana bread. Era prăjitura pe care o asociam des cu o cană de cafea servită la cafenea în timp ce stăteam la povești cu o prietenă. Mi-a ieșit chiar bună și acum o însoțesc de o cană de cafea în intervalul de citit de după amiază.

În weekend, am făcut declutter în sertarele cu tot felul de obiecte (de la medicamente la papetărie, facturi și semne de carte). Săptămâna asta mă ocup de un declutter major între haine. De când am slăbit 6 kg am mari probleme cu multe perechi de pantaloni care nu-mi mai vin așa bine și pe care vreau să-i pun la păstrat în niște cutii. Tot acum o să decid ce nu mai port și o să pun în cutii pentru donat de care o să mă ocup când ieșim din auto-izolare.

Gătitul și sortarea lucrurilor erau activități de care nu aveam niciodată timp pentru că întotdeauna se găsea ceva mai important (să fac curat, să merg la o întâlnire, să spăl rufe sau să mă ocup de călcatul lor în timpul rămas „pentru acasă”).

5. Fac totul cu moderație pentru că excesele nu ajută

Nu ne-am umplut frigiderul, dar facem cumpărături așa încât să ne ajungă trei-patru zile. Ne-am obișnuit prost, fără o planificare a meselor, iar faptul că facem acum cumpărături mai mari ne dă puțin programul peste cap. Mie mi-e cât de cât ușor pentru că de jumătate de an sunt mai atentă la ce mănânc așa că îmi fac provizii pentru mic dejun, dar Alex iese frecvent din magazin uitând să ia pâine feliată pentru următoarele zile sau o sticlă în plus de apă.

Deși citesc mai mult zilele astea, nu mă afund cu totul în lectură. Citesc aproximativ 2-3 ore pe zi. De regulă, media mea lunară e undeva la o oră pe zi. Am făcut un mix între ficțiune și non-ficțiune. Motivul pentru care nu citesc all day long e că nu vreau să dispar cu totul într-o carte de ficțiune. Am făcut asta o perioadă în primul an de facultate (acum că mă gândesc perioada aia seamăna mult cu auto-izolarea de acum) și nu mi-a fost bine.

Nici cu filmele și serialele nu exagerez, tot din același motiv. Faptul că nu mai stau așa mult timp pe telefon, deci nu-mi mai fragmentez la nesfârșit ziua de lucru, mă ajută să am mai mult timp liber. Îl împart cumva egal între activități casnice (gătit și sortat lucruri), TV time și citit. Oricât de tentant ar fi să mai pun încă un episod și încă unul zilele astea nu vreau să dau play la mai mult de două episoade consecutiv. Doar pentru că stau acasă mai mult, nu înseamnă că e momentul acum să văd 5 seriale pe care le tot amân.

Sunt convinsă că toate lucrurile astea vor trece și că vom fi bine. Aveți grijă de voi în primul rând, pentru că doar așa puteți avea grijă și de-ai voștri!

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Evvie Drake o ia de la capăt de Linda Holmes | Micro recenzie de carte 24 martie 2020 - 10:11

[…] colet de la Editura Nemira mi-a stârnit destul de mult curiozitatea. Apoi, în primul weekend de stat acasă, m-am convins să o citesc. A fost cea mai bună alegere pentru ziua […]

răspunde
Razvan 17 martie 2020 - 2:15

Și eu mi-am propus să fac niște schimbări, acum că voi sta mai mult pe acasă, dar încă nu am definitivat o listă…

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe