Acasă Micro recenzii Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith | Micro recenzie de carte

Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

L-am descoperit pe Talentatul domn Ripley pe instagram, într-o fotografie. Deși am avut dubii dacă e sau nu genul meu de carte, am decis să-i dau o șansă. Și bine am făcut. Îți spun mai jos ce mi-a plăcut la carte și de ce o recomand.

Despre ce e Talentatul domn Ripley?

Talentatul domn Ripley este prima carte dintr-o serie mărișoară. Serie care, intuiesc, nu a avut așa mare succes la noi având în vedere că s-au tradus doar primele două volume. Tom Ripley este cu siguranță un personaj negativ, dar unul care, oricât de malefic ar deveni, tot îi găsești motive să-l îndrăgești. Cam la fel ca Melania Lupu a Rodicăi Ojog Brașoveanu.

Frustrat de viața pe care o duce în America, Tom Ripley găsește o metodă de a călători în Italia când un bogătaș care îl consideră bun prieten cu fiul său îl plătește să-l aducă pe acesta înapoi în America. Însă Tom nu doar că eșuează, ci se și îndrăgostește de Italia și mai ales de viața lui Dickie. De aici și până la crimă și ulterior furtul de identitate e doar un pas în lumea lui Tom Ripley.

Oricât de macabru ar suna, cartea abundă de situații absurde și comice. E un roman polițist al genului noir în care absurdul și suspansul fac o casă excelentă împreună.

Ce mi-a plăcut la carte?

Pe alocuri aș trage-o la răspundere pe autoare pentru că a adăugat cam multe descrieri, însă în ceea ce privește construcția personajelor, știu sigur că face o treabă bună. Cum altfel să ajungi în echipa lui Ripley, un ucigaș care nu se dă în lături de la nimic până la finalul cărții?

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Recunosc, primele 80 de pagini au decurs atât de greu încât, dacă nu aș fi avut o asigurare de la Ela că e o carte bună, aș fi lăsat-o. Privind retrospectiv îmi dau seama că și acea parte își aduce contribuția în îndrăgirea lui Tom Ripley. Însă dacă ești genul de cititor care vrea acțiune din primele 10-20 de pagini mai bine îți orientezi atenția spre o altă carte.

Cui o recomand?

Talentatul domn Ripley e o carte pentru pasionații de serii polițiste și pentru cei care gustă umorul negru și ironia. Nu e neapărat un roman al acțiunii, însă are destul suspans cât să te țină țintuit în fotoliu până o dai gata.

Cumpără cartea:

Găsești Talentatul domn Ripley pe Libris, aici. Dacă vrei să-ți iei în avans și volumul 2, îl găsești tot pe Libris: Ripley sub pământ.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe