Acasă Viața în București 3 lecții despre viață învățate la TEDxBucharest

3 lecții despre viață învățate la TEDxBucharest

de andreeachiuaru
3 comentarii

Sâmbătă, pe 7 martie, am fost ambasador și partener media TEDxBucharest. A fost, totodată, și primul meu eveniment TEDx. M-am întors plină de inspirație, așa că m-am gândit să împart cu voi ce anume m-a inspirat. Inițial, am vrut să numesc articolul lecții despre femei, însă mi-am dat seama că ar fi mult prea restrictiv și nu v-ați face o idee corectă.

Avem nevoie de (mulți) oameni care să-și rezolve singuri problemele

Cel mai mult mi-a plăcut discursul Oliviei Vereha de la Code For Romania. Știam vag cu ce se ocupă asociația. Însă la TEDxBucharest am aflat că ei sunt cei care au construit platforma care ne-a permis să avem date în timp real despre ultimele alegeri. Asta ne face prima țară din lume cu astfel de platformă de monitorizare.

Olivia mi-a dat o lecție despre putere. Și-a început povestea cu moartea mamei tale, decedată într-o ambulanță pentru că nu a putut primi ajutorul necesar. Un an mai târziu, tatăl ei a murit pe patul unui spital, locul în care erau poate cele mai mari șanse să fie salvat. Nu știu ce au făcut alți oameni în astfel de situații. Nici care e background-ul tuturor celor care sunt în Code For Romania. Însă Olivia ne-a povestit că, dacă un singur om ar fi lucrat 8 ore/zi, 365 de zile pe an, ar fi avut nevoie de 32 de ani ca să reușească tot ce a reușit Code For Romania în câțiva ani. Faptul că ei s-au alăturat unei inițiative pro bono, fără să se aștepte să fie plătiți, a fost posibile schimbări.

România are nevoie de oameni care să-și rezolve singuri problemele. România are nevoie de oameni care să rezolve problemele altora. Cu îndemnul ăsta a ieșit Olivia de pe scenă. De mulți oameni, aș mai adăuga eu.

8 martie ar trebui să fie despre recunonștință, nu despre flori și cadouri

Recunosc, știu destul de puține despre istoria care nu a fost prezentată în manual. De aceea tot ceea ce a spus Mihaela Miroiu a fost nou pentru mine. Ca de exemplu faptul că în alte țări 8 martie nu se sărbătorește ca un prilej de a primi cadourici cu recunonștință pentru femeile care au luptat să avem toate drepturile de care ne bucurăm astăzi.

După TEDxBucharest, chiar pe 8 martie, am făcut un exercițiu de imaginație. Am scris pe instagram o postarea despre motivele pentru care sunt recunoscătoare. Nu au fost puține. Dar mai important, aproape toate s-au referit la drepturi pe care femeile din generația străbunicii mele nu le-am avut. Pe unele poate că nici mama mea nu le-a avut pe deplin.

Însă Mihaela Miroiu m-a mai lăsat cu o idee valoroasă. Chiar dacă par că acum suntem privilegiate doar pentru că suntem înconjurate mai degrabă de femei care au dreptul să aibă o carieră și care nu sunt supuse soților lor, asta nu înseamnă că lucrurile sunt roz. Mai avem mult de luptat. Însă din când în când n-ar strica să ne îndreptăm gândurile spre femeile care au luptat înaintea noastră pentru drepturile pe care le avem astăzi.

Din când în când, e bine să nu te iei atât de tare în serios

Când am văzut în line-up că titlul prezentării Andreei Georgescu de la TEDxBucucharest va fi „there’s a kindness in being funny”, am crezut că ne va povesti despre umor. Însă ea ne-a spus o poveste în care protagonistă a fost ea și prietena ei, Carmen. O poveste din care am aflat că umorul te poate salva. Până la un punct, cel puțin.

Pe măsură ce ascultam glumele pe care Andreea Georgescu le făcea despre ea și situațiile prin care a trecut, mi-am dat seama câte subiecte sensibile a abordat. Ne-a vorbit despre ce înseamnă să fii single la +30 de ani, despre ce înseamnă să nu-ți placă corpul tău 100%, despre ce înseamnă să pierzi (sau să fii pe punctul de a pierde) oameni dragi.

Deși am admirat fiecare femeie care a urcat pe scena TEDxBucharest, Andreea Georgescu mi s-a părut cea mai curajoasă. Pentru că nu e ușor să te urci pe o scenă, într-o sală plină de femei și să te recunoști așa cum ești, ba chiar să mai și râzi de asta.

Abia aștept următorul TEDxBucharest!


sursă foto: instagram 

Arată-le și prietenilor:

3 comentarii

Andreea 19 martie 2020 - 14:31

Buna! Vreau sa urmaresc si eu aceste TED-uri dar nu le gasesc pe nicaieri. Cum pot face rost de ele?

răspunde
andreeachiuaru 21 martie 2020 - 16:07

Bună! Nu cred că s-au postat încă. Poți încerca să îi contactezi pe cei de la TEDxBucharest pentru detalii

răspunde
Razvan 17 martie 2020 - 12:41

Foarte bune sfaturile… În perioada asta, chiar ca trebuie ca fiecare sa-si rezolve singuri problemele.
Mi s-a parut amuzant, am pus un articol pe un grup legat de cum am reusit sa anulez niste bilete de avion, si au inceput oamenii sa ma bombardeze pe fb si sa ma roage sa-i ajut.

Sa sun la nr ala? DA
Sigur se rezolva? CE AVETI DE PIERDUT?
Dar daca nu raspund? VERIFICATI
Cat sa stau pe linie? PANA RASPUND, DACA VRETI SA REZOLVATI
Dar daca la 8 nu au program? SUNATI SI LA 9.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe