Acasă Cărți dragi The 4 hour work week. 7 idei geniale împrumutate din carte

The 4 hour work week. 7 idei geniale împrumutate din carte

de andreeachiuaru
6 comentarii

The 4 hour work week era pe lista mea de lecturi de multă vreme. La un moment dat, am cochetat cu ideea de a o citi în română (s-a tradus la Act și Politon cu titlul 4 ore. Săptămâna de lucru). Apoi mi-am zis că parcă mai fain sună titlul în engleză. Problema era că eu nu citeam în engleză.

Apoi am văzut-o la preț super redus de Black Friday, la Books Express, iar asta a fost argumentul suprem. A sosit frumos împachetată de fetele de la librărie și chiar m-am simțit de parcă mi-aș fi făcut un cadou. Serios, ambalajul frumos contribuie mult la impresia generală atunci când primești un cadou.

Apropo de ambalare cadou și relația directă cu starea de fericire (știam ce e în colet, dar tot l-am desfăcut foarte entuziasmată), la Books Express puteți opta oricând pentru serviciul de ambalare cadou, care este gratuit.

7 idei geniale din The 4 hour work week

Până la urmă am citit The 4 hour work week în ianuarie. Și de atunci tot le vorbesc tuturor despre ea. Asta dacă vă întrebați de ce am ținut musai să scriu despre ea chiar dacă obiceiul meu e să scriu despre cărți imediat ce le citesc sau să nu mai scriu deloc.

Adevărul e că am avut multe de notat. Asta și pentru că mi-am umplut exemplarul cu sticky notes. Și chiar am vrut să „revăd” toată cartea înainte să notez aceste idei. Din fericire, s-a întâmplat să se potrivească și cu ziua de luni, pentru că fix 7 idei am scos din The 4 hour work week.

1. Pensionarea nu este un goal

Ne-am obișnuit să ne privim viața gândindu-ne încă de la începutul carierei la pensie. E acea perioadă a vieții noastre de angajați pe care unii mi-e teamă că n-o vom mai prinde, dar care promite totul: picnicuri în familie înconjurați de nepoți, călătorii în jurul lumii, mai mult timp pentru citit, reînnodarea relației de dragoste etc.

Ce ne propune Tim Ferris în The 4 hour work week e să nu ne gândim la pensie, ci la mini-retirements – mici pauze de la activitatea profesională care să rupă rutina. De ce să aștepți 40 de ani ca să faci toate lucrurile menționate mai sus? Eu mă gândesc serios să iau la un moment dat în considerarea ideea lui Tim Ferris.

Cum poți face asta? Economisind din timp o sumă substanțială și părăsind țara pentru câteva luni sau un an. De altfel, autorul arată prin niște calcule simple că poți trăi într-o țară străină cu exact aceeași sumă pe care o aloci lunar facturilor, alimentelor și transportului. Tot ce trebuie să faci este doar să îți dorești cu adevărat să experimentezi și altceva înainte de pensionare.

2. Nu există „momentul perfect”

Vrei să-ți dai demisia de la job și să-ți cauți altceva? Fă asta acum! Vrei să-ți (re)negociezi salariul? Vorbește cu șeful tău! Vrei să îți iei un bilet de avion spre o țară pe care ți-ai dorit să o vizitezi întotdeauna? Dă un search pe google după numele destinației și află de unde poți cumpăra bilete!

Citește și articolul meu Despre renunțare dacă ai nevoie de un impuls să faci ACEL lucru

Da, s-ar putea să nu iasă totul perfect și nu sugerez că trebuie să faci ce îți trece prin cap în acest moment, fără a calcula avantajele și dezavantajele. Dar important e să iei decizia și să o ajustezi pe parcurs.

3. Fă în fiecare zi un lucru de care te temi

Dacă nu faci lucrurile de care te temi, nu vei evolua niciodată. Acesta este unul dintre mesajele pe care Tim Ferris le transmite în The 4 hour work week. Nu e la îndemâna oricui, firește, dar cred sincer că fie dintre noi ar trebui să ia măcar din când în când decizii de care se teme.

De altfel, Tim Ferris propune un exercițiu foarte interesant: să contactezi în fiecare zi o persoană căreia te temi să-i vorbești și care pare foarte inaccesibilă. Poate fi un CEO al unei companii multinaționale, un cântăreț sau un scriitor celebru.

4. Stabilește un singur lucru pe care vrei să îl faci în fiecare zi

Tindem să muncim doar de dragul de a munci. De altfel, tare bine zicea Ioana: să mi-l arăți pe omul ăla care muncește 8 ore pe ziCu alte cuvinte, nu-ți începe ziua cu mail-uri, client service, rezolvat task-uri repetitive și fă acel lucru pe care tinzi să îl lași la final de zi pentru că e dificil sau time-consuming.

Tindem să ne păcălim că, dacă am rezolvat 20 de sarcini mici într-o zi, am avut „o zi plină”. În realitate, goal-ul nu e să muncești 8 ore pe zi neîntrerupt, ci să duci la final acel task cel mai important al zilei. Recunosc sincer că eu încă lucrez la asta. Și da, mai am de lucru.

Working every day from 9-5 isn’t the goal; it’s simply the structure most people use, whether it’s necessary or not.

Propunerea de reminder a lui Tim Ferris din The 4 hour work week mi s-a părut tare amuzantă, dar și utilă. El sugerează în carte să-ți setezi un reminder pe pc cu mesajul „inventezi scuze ca să nu te apuci de lucrul important pe care îl ai de făcut?”. Asta e ceva ce vreau să încerc și eu.

5. Renunță la informațiile de care vei avea nevoie doar în eventualitatea în care…

Asta e un gând nearticulat pe care l-am avut multă vreme. Ba chiar am purtat o discuție legată cu o colegă referitoare la importanța unui curs de analiza de film, din punct de vedere cinematografic, la o facultate de marketing online. Suntem bombardați de informații din toate părțile, iar viața e prea scurtă ca să învățăm să facem lucruri de care vom avea nevoie într-un univers paralel, lucruri care nu au legătură cu domeniul în care activăm sau o pasiune.

A învăța de dragul de a învăța nu e eficient. Nu e eficient nici să știi câte puțin din toate dacă nu excelezi în nici măcar unul dintre domeniile respective. Iar asta cu „poate îmi va folosi la un moment dat în viața” e total bullshit. Dacă vei vrea să înveți să analizezi un film premiat la Cannes, o vei face atunci când te va interesa.

De altfel, filosofia lui Tim Ferris se învârte foarte mult în jurul timpului petrecut vs. câștig. Dacă, să zicem, un curs de caligrafie (deși, să zicem, eu nu sunt nici pasionată de caligrafie și nici nu o voi folosi într-un proiect) ar însemna să aloc 10 ore pe parcursul a 5 săptămâni, pot considera acest timp pierdut dacă în acele 10 ore aș fi putut face altceva cu adevărat folositor (cum ar fi să citesc cărți de dezvoltare personală, de exemplu). El merge până într-acolo încât sugerează să te gândești în ce fel îți va ușura viața abilitatea nouă pe care ai deprins-o, măsurând totul în timpul investit vs. câștig (material sau nu). Pe mine m-a convins.

6. Renunță mai des la cărți, filme și lucruri care nu te ajută în niciun fel

După ce am terminat The 4 hour work week mi-am propus următorul lucru: să renunț la orice carte care nu mă ajută cu nimic. Eu citesc fie ca să mă relaxez, fie ca să mă inspir. Dacă o carte nu funcționează în niciuna dintre aceste direcții, o abandonez pur și simplu. Am decis să le notez pentru că dau încă o luptă în mine cu privire la acest obicei și uneori chiar îmi vine să termin o carte pentru că mai 150 de pagini. Sau un serial din care am văzut 6 episoade și mai am de văzut 4.

Ce vrea să spună Tim Ferris e că timpul e prea scurt ca să faci lucruri care nu sunt folositoare. El merge chiar până acolo încât sfătuiește oamenii să iasă din sala de cinema dacă filmul e pur și simplu prost. Asta nu mă văd făcând-o prea curând.

7. Limitează-ți disponibilitatea doar la situațiile cu adevărat importante

Tim Ferris m-a făcut să mă gândesc serios la felul în care răspuns oamenilor care își doresc ceva de la mine. Ce te sfătuiește el în The 4 hour work week este să îți setezi auto-responses care să dea oamenilor de înțeles că nu te vei opri din ceea ce faci pentru a le răspunde. Pentru urgențe, există întotdeauna un număr de telefon la care poți fi apelat.

Cât despre atitudiune și felul în care le răspunzi oamenilor… e interesant de pus în practică sfatul lui. În loc să răspunzi cu „bună, X! Ce mai faci?”, ar fi mai simplu să spui „bună, X! Cu ce te pot ajuta?”. Iar dacă știi că ai de-a face cu oameni care tind să se lungească la vorbă, atunci soluția este să le dai de la început de înțeles acest lucru: „Bună, X! În 5 minute intru într-o ședință, dar îmi poți spune cu ce te pot ajuta.”

Astfel, șansele să te poți concentra pe ce ai cu adevărat de făcut sunt mult mai mari.  

 

Dacă te-am convins să citești cartea, să știi că o găsești aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

6 comentarii

Cărți citite de la început de 2019 și până acum și recomandări 7 august 2019 - 20:03

[…] The 4-hour workweek – a fost una dintre cărțile acelea care m-au inspirat mult. Cred totuși că i-a lipsit aplicabilitatea practică, pe alocuri. E de citit nu neapărat de către cei care vor să muncească mai puțin, ci de către cei continuu preocupați de dezvoltarea lor profesională și personală. […]

răspunde
Despre cărțile pe care nu le voi citi vreodată - cum am învățat să renunț la ele 27 februarie 2019 - 9:55

[…] de 15 lei, pentru 100 de lei aș fi pierdut câteva ore. Ore în care, după cum explicam în ce am învățat eu din cartea lui Tim Ferris, le-aș putea investi în altceva care să-mi aducă beneficii pe termen […]

răspunde
Marina Costa 21 februarie 2019 - 15:27

Nu mi-ar face placere sa renunt la cultura mea generala doar fiindca nu am ocazia s-o folosesc in fiecare zi. Mi-a largit orizontul, conteaza, este o parte din ceea ce sunt, si se imbogateste cate putin in fiecare zi. Insa pe punctele 3 si 4 ma voi axa si eu, le consider importante.

răspunde
The 4 hour work week. 7 idei geniale împrumutate din carte – Marina Costa 21 februarie 2019 - 15:21

[…] Source: The 4 hour work week. 7 idei geniale împrumutate din carte […]

răspunde
Onisim Pînzariu 21 februarie 2019 - 10:43

Oh, wow! Mă interesează și pe mine mult în ultima vreme subiectul de administrare a timpului şi chiar pare o carte super, am să o caut și eu.
Îmi plac ideile pe care le-ai notat și eu deja încerc să implementez o parte din ele în viața de zi cu zi.
Multă baftă și ție!

răspunde
Ioana Soare 21 februarie 2019 - 10:39

Mă bucur că am citit articolul ăsta, mă intrigă ideea asta de 4 (sau 5) hours work week. Încă n-am citit cartea, urmează, dar am tot citit articole și studii de caz al unor companii care au adoptat acest program de muncă și – zic ei – n-au avut nimic de pierdut.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe