Acasă Cărți dragi The tipping point de Malcolm Gladwell | Micro recenzie de carte

The tipping point de Malcolm Gladwell | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am primit The tipping point cadou de la un editor coordonator cu care am lucrat la unul dintre primele mele proiecte de content writing. Se întâmpla în 2017, când în biblioteca mea erau mult mai puține cărți de non-ficțiune decât sunt acum. Nu am citit-o atunci, ba chiar am ocolit-o cu succes câțiva ani. Am ajuns să o citesc abia în perioada pandemiei. Într-un fel sunt recunoscătoare pentru timing-ul perfect pentru că mi-a adus foarte mult din acest motiv.

Despre ce e The Tipping Point?

În The Tipping Point se vorbește despre mari epidemii ale lumii, însă cazurile nu se opresc doar la epidemii medicale. Gladwell trece prin diferite fenomene sociale. De la show-uri TV de mare succes și rețelele din spatele lor și până la valori de acte de delicvență celebre și cum au fost stopate pornind de la detalii aparent semnificative.

Ce mi-a plăcut la carte?

Încă de când l-am descoperit pe Gladwell, în februarie, cu Excepționalii (despre care nu am mai apucat să scriu, ups!), m-am gândit la el ca la un autor care mă face să mă simt mai informată și mai inteligentă. Pe măsură ce citeam The tipping point dezbăteam idei cu soțul meu. Apoi mă gândeam îndelung la ce am citit.  La cum detalii aparent nesemnificative au un aport atât de mare într-o poveste de mari proporții.

Există un capitol în care Gladwell povestește despre cum doi sociologi au înțeles că violența din New York-ul anilor ’90 venea din senzația generală de dezordine care parcă „îndemna” la a comite acte ilegale. În acel caz, the tipping point sau punctul de cotitură a fost eliminarea grafitt-urilor și repararea clădirilor aflate în paragină.

Știu, soluțiile par simple, privite în afara contextului. De aceea mă feresc să dau exemple din carte pe blog. Mi se pare că îi diminuez puțin din importanță. Cu ce vreau voi să rămâneți este că Gladwell ar trebui să fie un autor de inclus obligatoriu în programa facultăților. Eu l-aș include dacă aș avea o putere în sensul ăsta. Avem nevoie să citim astfel de cărți. Nu spun că este inutil să studiem teorie și cărți scrise de profesorii noștri universitari, dar e necesar să ne împrietenim cu non-ficțiunea. Mie facultatea mi-a tăiat cheful de a citi non-ficțiune. Mi-aș fi dorit sincer să-l fi descoperit pe Gladwell atunci când am primit cartea.

Cât despre ideea principală cu care am rămas eu citind The tipping point a fost că micile detalii constituie o diferență enormă și că e important să arunci o privire în context. Cauzele care par evidente sunt de cele mai multe ori parte dintr-un lanț care începe cu mult mai devreme decât vezi la o primă vedere.

Ce nu mi-a plăcut?

Când am postat pe instagram că vreau să citesc The tipping point am primit și câteva mesaje care mi-au crescut puțin cam mult așteptările. Au fost oameni care mi-au spus că îmi revoluționa felul în care privesc marketingul. Nu s-a întâmplat așa și, pe alocuri, asta m-a dezamăgit. Deși eu cred cu tărie în ideea că noi, chiar citind aceeași carte putem avea lecturi complet diferite, uneori îmi uit crezul și ajung să pornesc la drum cu așteptări puțin cam mari.

Gladwell a scris cartea în  2000 adică au trecut deja 20 ani de la publicarea ei. Asta a făcut-o, pe alocuri, puțin lipsită de actualitate. Deși e important să privim în trecut ca să înțelegem mai bine prezentul, mi-aș fi dorit mult să aflu cum vede Gladwell the tipping point în era social media și a influencer marketingului. Poate dorința îmi va fi îndeplinită de una dintre cărțile lui mai recente. Sunt șanse mari să le citesc pe toate până la final de an, cam atât de tare îmi place autorul.

Cui recomand The Tipping point?

Mi-aș fi dorit ca în facultate să-mi fi pus cineva în brațe cartea asta. Mi se pare o lectură esențială pentru oamenii din marketing, jurnalism, psihologie și alte științe sociale. Cred că ne explică atât de bine anumite lucruri încât ar trebui inclusă în programa obligatorie. În plus, eu am aflat foarte multe aspecte ce țin de cultura generală din cărțile lui Gladwell.

Așa că, fără să exagerez, recomand oricui să caute o carte a autorului (ce îl atrage mai mult) și să o citească. Singurul motiv pentru care eu am acordat 4 stele cărții (în loc de 5) este faptul că sunt convinsă că într-un viitor foarte apropiat voi da peste acea carte a lui Gladwell care nu va avea egal. Atunci goodreads nu-mi va permite să îi ofer 6 stele.


Toate cărțile lui Malcom Gladwell sunt publicate la Editura Publica. Găsești cartea și pe libris.ro, elefant.ro sau la cărturești online. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe