Acasă Cărți dragi The Year of Living Danishly de Helen Russell | Micro recenzie de carte

The Year of Living Danishly de Helen Russell | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Când am aflat că Helen Russell, autoarea Atlasul fericirii, a mai scris o carte și că se numește The Year of Living Danishly am vrut să o am.

Cine mă cunoaște știe că am un crush pe cărțile hygge. Pasiunea mea a început cu Mica enciclopedie Hygge și a continuat cu Mica enciclopedie LykkeAnul acesta am citit o nouă carte tradusă în aceeași colecție de la editura Litera: Atlasul fericirii. Mi-a plăcut mult perspectiva realistă a lui Helen Russell. Atlasul fericirii e mai degrabă apropiată ca stil de Mica enciclopedie Lykke. Accentul e pus pe informație și tot felul de statistici. Iar ăsta e fixul genul meu de lectură. Chiar dacă, teoretic, genul acesta de cărți le citesc ca să mă relaxez.

Despre ce e The Year of Living Danishly?

De obicei, când descopăr un autor care îmi place mult, caut să văd ce a mai scris. Așa a fost și cu Helen Russell. Nu întotdeauna cumpăr celealte cărți. Mai degrabă mă lansez într-un research ca să văd dacă mi-ar plăcea (pentru ficțiune) sau dacă ar fi potrivite în această etapă a vieții mele (pentru non-ficțiune).

The Year of Living Danishly m-a atras încă din titlu. Știam că-mi place cum scrie Russell și mai știam că am o pasiune pentru Danemarca. Și mai știam și că-mi pare puțin rău că în 2020 aveam bilete pentru Copenhaga, dar nu am mai putut pleca din cauza restricțiilor.

Cartea e structurată sub forma unui jurnal și urmărește 12 luni de trai danez. Începe cu decizia lui Helen Russell de a se muta temporar în Billund, Danemarca. Nu e chiar o decizie venită din senin. Mai degrabă, aș zice că e forțată de împrejurări pentru că soțul ei (pe care în carte îl numește Lego Man) primește un job temporar la Lego. Pe măsură ce se obișnuiește cu traiul în micul orășel, Russell caută să afle cât mai multe despre stilul de viață danez. Scopul declarat încă de la început este să-și răspundă la întrebarea: de ce sunt danezii constant în topul celor mai fericiți oameni din lume?

Ce mi-a plăcut la carte?

Cărțile scrise de Mike Wiking sunt all abiut hygge și îți arată cât de mișto e să trăiești în Danemarca. Te fac ori să-ți iei bilete către Copenhaga (cazul meu), ori să te gândești serios dacă ai vreo șansă să te muți acolo.

The Year of Living Danishly e mai degrabă despre realitatea de a trăi în Danemarca. Pe lângă poveștile amuzante (greutatea de a nu consuma la fiecare masă produse de patiserie delicioase făcute de danezi sau cât de greu e să-și înțeleagă vecinii în primele zile), Helen Russell vine cu multe povești reale. Cartea este un fel de rezumat al căutărilor ei și al discuțiilor cu reprezentanți din instituții daneze, jurnaliști sau pur și simplu locuitori din Danemarca.

Mi-a plăcut că nu arată doar partea bună a lucrurilor. Vorbește de exemplu despre presiunea pusă pe mame în societatea daneză de a se întoarce cât mai devreme la birou sau despre violența împotriva femeilor (da, și danezii au problema asta).

The Year of Living Danishly este un adevărat ghid pentru cineva care se gândește serios să se mute în Danemarca. E scrisă într-un stil accesibil, fun, aproape ca un blog, dar are și multă informație.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Probabil a fost de vină perioada în care am citit-o (perioada în care ne-am mutat) pentru că am cam tras de ea pe final. Știam deznodământul (răspunsul la întrebarea dacă Helen și soțul ei se vor muta definitiv în Danemarca) și deja mă plictiseau puțin glumele despre „lego man” (care au avut farmecul lor la început). N-aș vrea să zic totuși că e o carte prea lungă pentru ce oferă. Doar că, pe alocuri (spre final, în mod special), cam așa mi s-a părut.

Cui recomand The Year of Living Danishly?

Recomand The Year of Living Danishly celor curioși despre stilul de viață danez. Mi se pare o lectură realistă care reușește să te aducă cu picioarele pe pământ. Mie mi-a arătat că nici în cea mai fericită țară din lume lucrurile nu sunt întotdeauna roz.

Eu am primit cartea de la prietenii mei de la Okian, alături de A mind for numbers și The Art of Learning care își așteaptă rândul să fie citite. Am scris puțin despre fiecare pe instagram, aici și aici. Iar despre The Year of Living Danishly am scris aici.

The Year of Living Danishly nu e încă tradusă în limba română (și nu mi-aș face mari speranțe, având în vedere că au trecut ceva ani de la publicarea ei). Dacă v-am trezit interesul, o găsiți în lb. engleză aici.

foto by Feather Photography

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe