Acasă Cărți dragi Titani ai istorie de Simon S. Montefiore | Micro recenzie de carte

Titani ai istorie de Simon S. Montefiore | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am început să citesc Titani ai istoriei undeva prin octombrie. De atunci tot zic că o să scriu despre ea. Între timp, tocmai mi-am dat seama că au trecut aproape trei luni de la ultimul articol aici (ups!). Nu a fost cu intenție, dar s-au schimbat multe lucruri în viața mea. Focusul meu este acum creșterea micului meu business – am trecut de la „part-time freelancer” (adică angajat care lua ocazional proiecte) la „full-time freelancer” (cineva care face doar asta).

Cu toate astea, n-am citit mai puțin decât de obicei. Însă n-am mai găsit răgazul să mă pun la birou și să scriu pe blog. Cât despre Titani ai istoriei, am început-o în octombrie și încă n-am terminat-o. Am citit puțin câte puțin din ea și încă citesc. Dar mi-am dat seama că am citit destul cât să am o părere.

Despre ce e Titani ai istoriei?

Titani ai istoriei e o colecție de portrete ale unor oameni care au marcat istoria omenirii. E despre oameni buni și oameni răi, eroi și anti-eroi, responsabili de fapte bune sau oameni la care încă ne gândim cu spaimă. Nu am numărat câte texte sunt în carte, dar probabil sar de 100. Unele portrete au o pagină, altele se întind pe 5-6 pagini. Dar asta nu dictează deloc calitatea lor.

Ce mi-a plăcut la carte?

Când am început să citesc m-am avântat să iau la rând mai întâi „titanii” pe care îi cunoșteam. Am început cu regi străvechi și apoi m-am oprit la scriitori și oameni de știință. Nu a fost genul de carte pe care să simt nevoia să o citesc cap-coadă, în ordine cronologică, dar cred că ăsta e farmecul ei.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Recunosc că, deși mi-a plăcut Titani ai istoriei, nu aș citi chiar acum și celelalte volume de non-ficțiune scrise de Montefiore. În schimb, plănuiesc ca în 2021 să mă întorc la ficțiunea scrisă de el. Sașenka rămâne între cele mai frumoase cărți de ficțiune pe care le-am citit.

Nu prea știu să pun punctul pe i legat de ce nu mi-a plăcut. Poate formatul? Mi-ar fi plăcut un format de enciclopedie, mai multe fotografii, mai multă informație ușor de parcurs (mă gândesc acum la Viața secretă a marilor scriitori). Știu că pentru cineva care nu știu ce/cât citesc, poate părea o afirmație de persoană care răsfoiește cărți în căutare de imagini. Dar chiar dacă nu mă pune în cea mai bună lumină, ăsta e adevărul: deși portretele din Titani ai istoriei au fost ușor de parcurs, acum simțit că nu o să pot să rețin prea mult.

Cui recomand Titani ai istoriei?

Poate pentru cineva cu adevărat pasionat de istorie, care citește mult din domeniu, cartea lui Montefiore nu va părea mare lucru. Nu e în mod sigur o carte din care să afli informație la care să nu ai altfel acces. Însă aș recomanda-o cu dragă inimă cititorilor curioși. Și celor pentru care nu orice carte se citește din scoarță-n scoarță. Eu am veșnic începute 2-3 cărți pe care le țin în colțul de citit și din care citesc după poftă.

Eu cartea am primit-o de la prietenii de la Libris. O găsiți aici, dar vă recomand să aruncați un ochi și pe pagina de lichidări de stoc. Nu o dată mi-am cumpărat de la ei cărți faine cu prețuri super mici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe