Acasă Cărți dragi Top cărți citite în prima jumătate a lui 2019

Top cărți citite în prima jumătate a lui 2019

de andreeachiuaru
5 comentarii

Anul meu literar arată bine până acum. Am citit 33 de cărți din cele 60 propuse. Și, pentru că sunt puțin înainte cu cititul, mi-am permis să sărbătoresc și să fac un top cărți citite în prima jumătate a lui 2019. De regulă, nu sunt adepta articolelor de tip cărți citite pentru că sunt foarte conștientă că unele cărți le notez cu 5 stele pentru că îmi răspund la o nevoie de moment sau mă prind foarte tare. De aceea astăzi vă povestesc doar despre 6 cărți, singurele pe care le-am notat cu 5 stele

Top cărți citite în prima jumătate a lui 2019

Vă spuneam deci că sunt în grafic, ba chiar cu câteva cărți înainte. Asta s-a întâmplat pentru că am învățat să renunț la cărți. Deși e un proces continuu, sunt mândră că am salvat niște timp lăsând cărți începute fără să am regrete. De regulă, le las cam 2-3 săptămâni în teancul cu ce citesc și dacă nu simt să mă reapuc de ele fie le pun înapoi în bibliotecă, fie le pun în cutia pentru Shop my library.

Nu vă imaginați că din 33 de cărți citite toate au fost proaste. Ba chiar am dat și peste alte cărți foarte bune, însă nu am simțit că sunt niște cărți esențiale. Și, cum știu că probabil sunteți și voi asaltați de recomandări din toate părțile, ca și mine, am ales să vorbesc doar despre cele mai bune cărți citite. Un top cărți citite până în acest moment.

Contagios. Cum se răspândesc ideile de Jonah Berger

Contagios vorbește despre cele 6 principii de bază care fac lucrurile să devină captivante și încurajează word of mouthDeși nimic din ce spune Berger nu e rocket science, cartea asta mi s-a părut un must-read pentru orice creator de conținut. E bazată pe studii, dar scrisă într-un limbaj accesibil. Spune povești de succes, dar niciuna dintre aceste povești nu e despre branduri care au investit milioane de dolari în promovare. Avem nevoie de content de calitate așa că, vă rog, dacă sunteți creatori de conținut, citiți cartea lui Berger.

Cumpără cartea: Elefant | Editura Publica

Esențialismul. Disciplina de a urmări mai puțin de Greg McKeown

Esențialismul vorbește despre cum să faci ce trebuie, să înveți să prioritizezi, să alegi doar lucrurile importante. E, dacă vreți, adaptarea curentului minimalism din home&deco la propria viață. Lectura cărții a venit cu multe întrebări pentru mine. M-a făcut să pun sub semnul întrebării ce cred despre productivitate, relația dintre muncă și timp liber, adicția față de rețelele sociale și tehnologie. Mai multe despre alegerile pe care mi le-a inspirat am scris în articolul despre esențialism.

Cumpără cartea: Elefant | Editura Act și Politon

Învățare de Tara Westover

Învățare este un volum de memorii în care Tara Westover, acum absolventa unui doctorat la Harvard, povestește despre primii ani de viață și despre încercările la care a supus-o tatăl ei prin fanatismul de care a dat dovadă. Fără certificat de naștere, fără să fi văzut vreodată un medic și fără să fie trimisă la școală, Tara reușește să scape din satul natal datorită voinței de care dă dovadă. Însă, dincolo de povestea care e copleșitoare, e o carte care te face să-ți pui zici de întrebări despre motivație, educație, acceptarea trecutului. Tara Westover vorbește cu înțelegere și compasiune despre părinții și frații ei, deși a fost supusă la atât de multe piedici.

Cumpără cartea: Editura Publica (în română) / Elefant (în engleză)

Cântec lin de Leila Slimani

Cântec lin este un thriller atipic. De ce spun asta? Pentru că începe cu finalul. Cu o construcție ingenioasă, Cântec lin îți spune cum se termină povestea: cu uciderea a doi copii. Însă adevărată provocare este să afli care sunt evenimentele care au adus la deznodământ. Ba pe măsură ce citești ajungi să speri la un alt deznodământ. Marea surpriză a fost că, după ce am povestit aici despre carte,  aproape am stârnit o leapșă pe instagram. Foarte mulți au citit-o la recomandarea mea și m-am bucurat nespus. Apropo, a fost prima carte de ficțiune din 2019 pe care am simțit să o includ în top cărți citite. Cred că asta mai spune despre cât de bună mi s-a părut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Cumpără cartea: Elefant | Libris 

Muzeul inocenței de Orhan Pamuk

Muzeul inocenței este povestea lui Kemal care face o obsesie pentru o rudă săracă, Fusun. Romanul este, de fapt, povestea construirii unui muzeu în cinstea iubitei pierdute. Cartea nu e chiar ușor de digerat. Recunosc că am început-o la final de martie, când am fost în Cappadocia, și am terminat-o la jumătatea lui iunie. E o carte densă, cu multe descrieri. Cu toate acestea, a fost ceva în confesiunea lui Kemal care m-a convins să o consider la fel de valoroasă precum alte mari iubiri din adolescențăPe aripile vântuluiAnna KareninaContele de Monte Cristo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Vezi și recenzia cărții Muzeul inocenței

Hemingway și cu mine de Paula McLain

Hemingway și cu mine este o ficțiune istorică care are la bază povestea de dragoste dintre Ernest Hemingway, celebrul scriitor, și cea de-a treia lui soție, Martha Gellhart, una dintre cele mai cunoscute corespondente de război din toate timpurile. Deși nu am o pasiune pentru Hemingway, cartea asta mi s-a părut atât de bine documentată și scrisă, încât am devorat fiecare pagină. E o carte despre război, sacrificiu și o poveste de dragoste dintre doi oameni pentru care propria carieră și persoană a fost întotdeauna pe primul loc. Poate iubirea să treacă peste orice? Realitatea este că nu, iar Hemingway și cu mine e o frumoasă mărturie asupra acestui lucru. Despre cartea am povestit pe larg aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Cumpără cartea: ElefantLibris 

Voi ce cărți foarte bune ați citit de la început de an și până acum?

Foto: Martipaan

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

10 cărți scurte pe care le poți citi în câteva ore | Blog de idei 31 martie 2020 - 10:51

[…] lin este în scurta listă a celor mai bune cărți citite de mine în 2019. În Cântec lin finalul este dezvlăuit din prima pagină: doi copii mor, uciși de bona lor, […]

răspunde
Confidentul de Helene Gremillon | Micro recenzie de carte | Blog de idei 2 august 2019 - 21:13

[…] Confidentul mi s-a părut la fel de faină ca un film bun, m-a surprins plăcut, dar, cu toate acestea nu a fost una dintre acele lecturi memorabile ale anului. […]

răspunde
Mili - Literatura pe tocuri 7 iulie 2019 - 17:41

Foarte multe titluri noi, adevarate ispite. Anul acesta mi-am propus sa citesc cat pot de mult, dar sa aleg ce-mi place. Demult am vrut sa descoper cartile lui Orhan Pamuk.

răspunde
Gabriela 1 iulie 2019 - 21:19

“You are not so smart” de David McRaney e una dintre cele mai tari cărți peste care am dat. Are și site cu fragmente, să-ți faci o idee: https://youarenotsosmart.com/

“Esențialismul” mi-a plăcut și mie mult. “It doesn’t have to be crazy at work”, pe care am văzut că o citești acum, e într-o direcție similară și mi-a plăcut.

Din beletristică, “Zuleiha deschide ochii” cred că e cea mai faină de anul ăsta.

💕📚

răspunde
andreeachiuaru 6 iulie 2019 - 15:58

Eu am abandonat Zuleiha, nu puteam să citesc 5 pagini fără să mă simt obosită, nu prea m-a prins nici după aproape 100 de pagini. Poate că n-a fost vremea ei.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe