Acasă Cărți dragi [jurnal de bookworm] 7 trucuri ca să citești mai mult în fiecare lună

[jurnal de bookworm] 7 trucuri ca să citești mai mult în fiecare lună

de andreeachiuaru
4 comentarii

Cititul în serie se învață. Și tot așa cred că se deprinde și obiceiul de a citi. Nu toți ne-am născut în familii de cititori și am fost deprinși de mic cu pasiunea pentru lectură. Însă dacă vrei să perseverezi, n-ar strica să afli cum fac cei care citesc mult lună de lună. Nu susțin necesitatea unor cursuri de rapiditate în citire, însă pot să vă dau câteva trucuri ca să citești mai mult care mă ajută pe mine.

Numărul de cărți citite nu e totul

Nu alege doar cărți fără substanță doar ca să citești zece într-o lună. În fond, nu-ți faci niciun serviciu. Dacă la finalul fiecărei luni constați că ai citit doar cărți care nu ți-au plăcut în mod special, atunci înseamnă că ar trebui să lucrezi mai mult la ceea ce alegi decât la numărul de pagini. E firesc să citești un clasic de 300 de pagini mai greu decât ai citi un romance super digerabil.

Fă-ți liste la început de lună

Dacă te-ai regăsit la punctul 1, atunci probabil că ar trebui să începi să-ți faci liste – măcar sezoniere. Asta o să te ajute să-ți setezi niște obiective. Ai grijă să fie realizabile și să alternezi între obiective cantitative și calitative. Nu-ți propune să citești 7 cărți dacă tu în mod normal citești doar 3 în fiecare lună. Pentru că, la final de lună, vei fi fie dezamăgit că nu ți-ai îndeplinit obiectivul, fie tentat să citești orice doar de dragul de a citi. Un obiectiv calitativ corect formulat poate fi: să citesc o carte de non-ficțiune în fiecare lună. Sau să citesc o carte a unui clasic la fiecare trei luni.

Citește două cărți în paralel

Dacă ai probleme în concentrarea atenției sau îți pierzi ușor atenția, un truc care te-ar putea ajuta e să citești două cărți în paralel. Alege-le cât mai diferite, dacă ești la început. În caz contrar, s-ar putea să încurci acțiunea și personajele și să iasă un haos. Trucul ăsta o să te ajute mai ales dacă te trezești spunâdu-ți că nu ai așa chef de lectura alertă pe care ai purtat-o cu tine toată ziua și ai vrea mai degrabă ceva cu descrieri și care să te facă să visezi cu ochii deschiși. E doar un exemplu, firește.

Alternează între cărți grele și cărți ușoare

Nu contează numărul de cărți citite într-o lună. Însă dacă alegi două cărți de câte 800 de pagini fiecare s-ar putea să fii dezamăgit că nu le-ai terminat pe ambele. De asemenea, dacă citești o carte grea, s-ar putea să nu-ți vină natural să începi o altă carte dificilă chiar a doua zi. Pauzele sunt binemeritate, însă dacă vrei să citești chiar zi de zi, o idee bună ar fi să alternezi între lecturi grele și lecturi ușoare. Strecoară o carte de proză scurtă scrisă într-un stil lejer între două romane clasice. Sau alege o poveste de dragoste accesibilă de citit după o carte de memorii care te-a pus pe gânduri.

Fiecare carte la timpul ei

Alege doar cărțile de care te simți foarte atras în momentul acela. E ok să-ți faci o listă de cărți (vezi punctul 2). Însă nu face din asta un scop în sine. Dacă ți-ai pus o carte foarte solicitantă pe listă, dar simți că nu ai energie pentru ea sau timp de acordat, permite-ți să trișezi și să alegi ceva mai ușor.

Poartă mereu o carte cu tine

Ai pierdut autobuzul și ai de așteptat 10 minute? Sau, dimpotrivă, ai ajuns cu 10 minute mai devreme la programarea la medic? Scoate-ți cartea și citește câteva pagini. Nu știu dacă te-ai gândit vreodată la asta, dar cu 10 pagini citite pe zi vei citi o carte de 300 de pagini lunar. Sună bine pentru un om care nu citește deloc, nu? Ține foarte mult de alegeri, iar timpul pentru citit poate fi strecurat oricând în programul tău zilnic. Dacă, de exemplu, decizi să citești 20 de pagini în timp ce-ți bei cafeaua, în 10 zile vei fi citit deja 200 de pagini – o carte de grosime medie. Iar ăsta poate fi un mod bun de a adăuga încă o carte la lista ta de cărți citite într-o lună.

Fă-ți rezerve de cărți

… însă nu cumpăra o carte care nu te interesează doar pentru că e ieftină. Cel mai probabil nu o vei citi. Ideea e să nu rămâi în pană de citit, însă nici să nu cazi în cealaltă extremă. Nu te ajută cu nimic să deții 100 de cărți pe care nu le vei citi niciodată. Alege deștept și cumpără-le pe cele 30 pe care ți le dorești cu adevărat. Chiar dacă, în final, vei plăti puțin mai mult. Pentru asta există trucurile care să te ajute să citești mai ieftin.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, m-ar ajuta foarte mult să îi dai un share la tine pe facebook sau să-l recomanzi oamenilor care te urmăresc pe instagram.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

loredanamanciu 7 august 2018 - 11:29

Eu de regula citesc mai mult in trafic..in masina, in ratb, in statie eventual…deci trucul acela as spune ca functioneaza. Nu imi place sa citesc doua carti in acelasi timp..prefer sa incep una si sa o termin inainte de a incepe alta. Dar mi se mai intampla sa patesc si asta.

răspunde
andreeachiuaru 7 august 2018 - 11:31

Cum reusesti sa citesti in masina? E cred ca singurul loc din lume unde nu pot citi. Mi se face rau de acel tip de miscare, desi in ratb citesc bine mersi

răspunde
Emil Calinescu 1 august 2018 - 15:14

Stiu ca tu esti old school, dar ajuta foarte mult sa ai un ebook reader. Atat la partea cu SA AI TOT TIMPUL O CARTE LA TINE, ai nu una, ci sute de carti, cat si la partea CITESTE 2 CARTI IN PARALEL. Poti citi 2 carti in paralel chiar si-n deplasare, cand nu te poti cara cu sute de carti dupa tine.

răspunde
andreeachiuaru 1 august 2018 - 16:35

Ei, nu sute, dar două merge să cari. :)) Nu știu de ce nu m-am împrietenit eu cu e-book reader-urile pentru că n-am nimic împotriva lor. Poate pur și simplu pentru că am prea multe cărți în format fizic și tot adaug titluri în bibliotecă.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe