Acasă Cărți dragi Tu de Caroline Kepnes – o poveste despre o obsesie dusă la superlativ

Tu de Caroline Kepnes – o poveste despre o obsesie dusă la superlativ

de andreeachiuaru
3 comentarii

 

TU intri în librărie și îți ții mâna pe ușă ca să te asiguri că nu se trântește. Zâmbești, rușinată că ești o fată drăguță, unghiile tale nu au ojă și pulovărul tău cu anchior e bej, și e imposibil să-ți dai seama dacă porți sutient, deși nu cred că porți. (…) De unde ai apărut tu?

 

Așa începe povestea lui Joe. Tu este un roman al obsesiei. Un roman care te ține în priză pe tot parcursul lecturii. Un roman la care te gândești mult timp după ce l-ai terminat. Pentru că Tu reușește să te pună față în față cu o întrebare: cât de ușor i-ar fi unui posibil atacator să afle totul despre tine doar urmărindu-ți activitatea de pe rețelele sociale?

Ați citit Colecționarul lui Fowles? Atunci Tu vă va aminti foarte mult de personajul principal. De fapt, aș merge până acolo încât aș spune că e un fel de variantă modernă a lui Fowles. O variantă care implică rețelele sociale și pericolul la care ne expunem atunci când ne afișăm viața pe internet.

Cât de ușor poate deveni cineva omul de care tu ai nevoie

Joe se îndrăgostește de Beck după ce o vede în librărie. Dacă am privi din perspectiva ei, am avea un tânăr librar simpatic, un fel de băiat (prea) perfect care ar face chiar și imposibilul pentru a-i fi alături. Doar că Beck este încă prinsă într-o relație proaspăt încheiată și nu este disponibilă emoțional.

Din perspectiva lui, lucrurile se văd complet diferit. Ea e tipa perfectă dacă ne luăm după aparențe, dar un dezastru emoțional dacă privești dincolo de ele. Joe e dispus să aștepte, dar nu doar atât. Joe e dispus să înlăture orice posibil obstacol, chiar dacă asta înseamnă să ucidă.

De fapt, motivul pentru care vă recomand să citiți Tu e acela că vă va provoca să vă gândiți la cât de mult vă expuneți de fapt. Cât de ușor ar putea fi pentru cineva să găsească răspunsurile pe care le căutați. Cât de multe spunem uneori despre noi fără să conștientizăm asta și cum cineva poate construi o poveste de la informațiile pe care noi le furnizăm involuntar.

Este Tu o carte care trebuie citită de fiecare dintre noi?

Dacă pun așa problema, nu, e departe de a fi un must-read. Am vrut cumva să clarific asta pentru că am văzut recenzii foarte pozitive.

Pe de altă parte, undeva după primele o sută de pagini, acțiunea devine puțin cam statică. Am citit thrillere mult mai bune de atât. La fel, dacă mă raportez la Colecționarul și aș avea de ales între cele două, nici nu s-ar pune problema să nu întind mâna după Fowles.

Tu rămâne însă un roman care te ține în priză și unul pe care l-aș recomanda mai ales adolescenților. Cine știe, poate că, la o anumită vârstă, acțiunile pe care eu nu le-am înțeles, ar fi mult mai clar explicate. E un roman despre noi și cotidian. Și asta cred că îl transformă, de fapt, într-o carte bună.

 

Dacă vă face cu ochiul, găsiți cartea lui Caroline Kepnes la Libris. P.S: transportul e gratuit și la fel și semnele de carte drăguțe marca Libris 🙂

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

3 seriale pentru cititori | La ce să te uiți dacă iubești cititul 9 august 2019 - 22:24

[…] dacă ești în căutarea de cărți serioase. Dar nu despre carte e vorba (despre care am scris aici, apropo), ci despre serial. Deși am auzit și critici de la iubitorii cărții, mie mi s-a părut […]

răspunde
Ioana Soare 21 septembrie 2018 - 13:59

Andreea, îmi place cum ai scris despre această carte. Am mai văzut recenzii pozitive și o am în wishlist. Abia aștept să-i vină rândul!

răspunde
andreeachiuaru 24 septembrie 2018 - 21:20

Sper tare mult să fie pe gustul tău!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe