Acasă Cărți dragi Un băiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson | Micro recenzie de carte

Un băiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
1 comentariu

Un băiat pe lista lui Schindler este volumul de memorii al lui Leon Leyson, un evreu supraviețuitor al Holocaustului și unul dintre copiii de pe lista lui Schindler. Eu, recunosc, nu am văzut încă celebrul film Lista lui Schindler. E pe o listă lungă cu filme pe care vreau să le văd, însă aproape întotdeauna aleg filme mai ușurele sau seriale. Eu nu sunt o mare amatoare de filme, de altfel. De fapt, aleg filme ușoare tocmai pentru că pentru mine sunt un prilej de relaxare aproape întotdeauna.

Despre ce e Un băiat pe lista lui Schindler?

Revenind la carte, așa cum v-am spus, e un volum de memorii. S-au scris numeroase cărți de memorii despre supraviețuitorii Holocaustului. Deși subiectul e unul dureros, de la un punct încolo, când vorbim strict despre cărți, eu am cam început să le consider similare. Nu sunt deloc insensibilă la atrocitățile acelei perioade, însă mi se pare că s-a scris puțin prea mult despre asta ca toate cărțile să fie cu adevărat bune. Un exemplu în acest sens este Tatuatorul de la Auschwitz..

Ce mi-a plăcut la carte?

Un băiat pe lista lui Schindler e, cu toate astea, una dintre cărțile foarte bune pe care le-am citit în 2019. Deși prima impresie a fost, cum ziceam, că e doar o altă poveste. E unul dintre puținele cazuri în care mă bucur că nu am abandonat o carte după prima jumătate. Am făcut asta pentru că e totuși o carte destul de scurtă, o carte pe care o poți citi chiar într-o singură zi. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult a fost punerea în context a faptelor. Sunt zeci de volume de memorii despre viața victimelor Holocaustului. Însă prea mult se încheie în momentul în care se încheie războiul.

Povestea lui Leon Leyson ne spune și continuarea. E povestea unui băiat căruia Războiul i-a pus viața pe pauză și care i-a răpit copilăria și șansa la a învăța. Cu toate acestea, este și povestea ambiției lui de a nu se lăsa marcat de acest eveniment. După eliberare, deși Leon și o parte din familia lui se reunesc, el nu-și poate relua viața de dinainte de Holocaust. Nu poate continuă să meargă la școală și nici nu se întoarce în vechea sa casă. Mai mult, prea mulți sunt cei care spun „noi nu am știut” când se aduce vorba despre tratamentele aplicate evreilor în lagăre. Oamenii de pretutindeni vor să-și continue viața. Oamenilor le e greu să înțeleagă pentru că nu au un termen de comparație. Mi-a amintit, pe alocuri, de Învățare, una dintre cele mai bune cărți citite în 2019.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Dezamăgirea inițială a venit din faptul că nu e o carte care excelează prin scriitură. Deși asta nu știrbește din greutatea poveștii, e mai degrabă o carte cu un stil simplu, aproape similar cu cel al unui interviu sau al unui discurs.

Cui recomand Un băiat pe lista lui Schindler?

E o carte pe care o recomand, firește, celor care vor să citească mai multe cărți despre Holocaust. Însă e o carte bună și pentru orice pasionați de istorie sau de categoria de memorii.

Cumpără cartea:

Poți cumpăra cartea de pe Libris, click aici.

P.S: save the link, e una dintre cărțile pe care am văzut-o frecvent redusă cu 40% – 50%

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Andra 28 iulie 2019 - 14:48

Pentru cautatorii de memorii din Auschwitz as recomanda si:
Eva Mozes Kor – Am supravietuit lagarului mortii https://www.libris.ro/am-supravietuit-lagarului-mortii-eva-mozes-kor-met978-606-93274-6-3.html
Si cartea lui Miklós Nyiszli – Am fost doctor la Auschwitz https://www.printrecarti.ro/70036-nyiszli-miklos-am-fost-medic-la-auschwitz.html

Ambele cred ca ne fac sa realizam mai bine ca holocaustul nu a fost ceva indepartat, ce nu are deloc legatura cu Romania.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe