Acasă Cărți dragi Un gentleman la Moscova de Amor Towles | Micro recenzie de carte

Un gentleman la Moscova de Amor Towles | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
1 comentariu

Povestea mea cu Un gentleman la Moscova e atipică și ilustrează tare bine ideea de cartea potrivită la momentul potrivit. Am primit-o de la editură imediat ce a apărut. Însă am fost convinsă că e o carte statică, deloc pe gustul meu. Un an și ceva mai târziu, aflată deja în izolare, m-am gândit că nu se poate găsi alinare mai bună decât o poveste similară. Măcar într-o anumită măsură, firește. Și am ales cum nu se poate mai bine.

Despre ce e Un gentleman la Moscova?

Când ai fost condamnat la domiciliu forțat, cine și-ar fi închipuit că tocmai deveniseși cel mai norocos om?

Suntem în Rusia anului 1922, iar contele Rostov este condamnat în arest pe viață în cel mai luxos hotel al vremurilor din Moscova. Se poate plimba în voie oriunde în hotel, însă dacă decide, pentru orice motiv, să-l părăsească, autoritățile ruse îl pot ucide. Însă ceea ce pentru conte pare, pe moment, sfârșitul vieții, se transformă treptat într-o nouă viață. Obiceiurile și tabieturile sunt modificate, sunt nenumărate lucruri care îi lipsesc, însă chiar și așa adaptare este cuvântul cheie.

Un gentleman la Moscova este un roman despre numeroase prietenii și legături, despre loialitate și recunoștință, trădare și fidelitate.

Ce mi-a plăcut la carte?

Când a scris povestea gentlemanului de la Moscova în mod sigur Amor Towles nu s-a gândit la noi cei care o vom citi izolați în casele noastre. Inițial am ignorat-o pentru că am crezut că va fi prea statică. Culmea e că am iubit-o pentru că timpul curge altfel în cartea asta și am găsit o alinare ciudată în povestea lui Aleksander Rostov.⠀

Numărând atent zilele omul izolat bagă de seamă că a mai trecut un an de greutăți, că a supraviețuit, că i-a mers bine. Că a găsit puterea de a rezista fie printr-o hotărâre neobosită, fie printr-un optimism nebunesc. (…) Căci, la urma urmei, dacă atenția s-ar măsura în minute și disciplina, in ore, atunci ireductibilitatea trebuie să se măsoare in ani. Ori, dacă reflecția filosofică nu vă e pe plac, să spunem pur și simplu că înțeleptul sărbătorește ce poate.

Descoperirea acestui citat a fost momentul în care mi-am zis: poate că lucrurile nu sunt așa de gri cum îmi par acum. Și poate că cel mai înțelept lucru ar fi să fac același lucru ca Alexander Rostov. Să mă bucur de fiecare lucru și să iau întâmplările ca atare.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Am amânat momentul în care voi scrie despre Un gentleman la Moscova. Speram ca, pe măsură ce timpul va trece, voi putea să pun degetul pe ce mi-a plăcut și ce nu. Nu s-a întâmplat asta. Dar totuși am scris. Mai mult ca să vă aduc cartea în atenție, în caz că ați ratat postările de pe instagram. Mi-ar părea rău să nu existe pe blogul meu măcar o mențiune către ea. În mod sigur, o voi include și în topul cărților preferate de la editura Nemira.

Un gentleman la Moscova a fost pentru mine o stare. Mi-e greu încă să vorbesc despre el, de rău sau de bine, pentru că sunt încă sub vraja lui.

Cui o recomand?

Pe moment aș vrea să pun: tuturor. Dar așa cum am avut oarecare limitări în a recomanda O viață măruntă (cea mai bună carte de ficțiune citită de mine până acum) pentru că știam că nu oricine o va înțelege pe deplin, la fel simt și cu romanul lui Amor Towles. E o carte pentru cei capabili să o simtă, cei atenți la meșteșugul scrisului și pentru care poveste nu înseamnă surpriză după surpriză din partea personajelor, ci mai degrabă o evoluție graduală.

Șanse mari ca cel mai bun preț pentru carte să-l prindeți la Editura Nemira. Însă pentru cei care vor să plaseze comenzi pentru mai multe cărți, las totuși link-uri și către Elefant și Libris.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Editura Nemira | Top cărți preferate citite până acum | Blog de idei 21 iulie 2020 - 20:05

[…] ce am terminat de citit cartea asta, am scris un articol pe blog în care am menționat că a fost cartea potrivită la momentul potrivit. Am citit-o în perioada stării de urgență, când nu puteam ieși din casă și am găsit o anume […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe