Acasă Cărți dragi Valetul de pică de Joyce Carol Oates [recomandare de carte]

Valetul de pică de Joyce Carol Oates [recomandare de carte]

de andreeachiuaru
2 comentarii

unblogdeidei

O carte de citit într-o singură noapte

Valetul de pică de Joyce Carol Oates a reușit să mă facă să nu o las din mână. Am citit mare parte din roman (adică de la pagina 20 încolo) în câteva ore, prelungindu-mi lectura până în jurul orei două.

Nu știu cât timp a trecut de când nu am mai citit o carte într-o singură noapte. De altfel, în ultima vreme nu prea am mai reușit să citesc până târziu în noapte, așa cum obișnuiam în timpul liceului sau în primul an de facultate. 

Cartea are 200 de pagini, însă eu am resimțit-o ca fiind mult mai scurtă, deoarece se citește extrem de ușor și e foarte antrenantă

Am început lectura cu mari așteptări, deoarece citisem un articol în care Laura o asemăna cu ,,Adevărul despre cazul Harry Quebert”, cea mai bună carte pe care am citit-o în 2015.

Așteptări vs. realitate

Entuziasmul mi-a fost rapid diminuat când am citit primele pagini. Andrew J Rush este un scriitor de succes de romane polițiste de duzină, cu mare succes la publicul larg. Dincolo de asta, Andrew este un om cu o viață banală, iar vocea lui narativă m-a enervat teribil încă din primele pagini ale cărții. 

Mi s-a părut, de asemenea, că cititorul este băgat prea brusc în poveste. Încă din primele pagini afli că Jack of Spades este alter-ego-ul noir al scriitorului de succes. Urmează o paralelă între Andrew J. Rush – tipul bun și Jack of Spades – tipul rău. De altfel, dacă ați citit deja Straniul caz al doctorului Jeykill și al domnului Hyde, primele pagini vă vor părea, cel mai probabil, o slabă interpretare a nuvelei clasice.

În timp ce Andrew J. Rush scrie ,,romane cu suspans, mister și un dram de macabru deloc excesiv, imoral sau deranjant, niciodată obscen și nici măcar sexist” în care „binele învinge întotdeauna răul”, Jack of Spades scrie cărți macabre, șocante, depravate (deși din exemplele date de narator aș zice, aș zice că sunt mai degrabă doar niște thrillere psihologice bine scrise).

Așa se face că am citit aproape 20 de pagini și am „uitat” intenționat cartea în geantă. Asta până joi seară când aveam poftă să citesc ceva. Mi-am zis să-i mai dau o șansă, puțin neconvinsă că o voi termina până la urmă. Și aici s-a întâmplat surpriza.

O intrigă inteligent țesută

Cartea m-a prins în intriga inteligent țesută și am citit-o aproape pe nerăsuflate. În momentul în care Andrew J. Rush este convocat de o necunoscută într-un proces pentru furt și plagiere, cititorul începe să-și pună întrebări. 

Intriga se domolește spre finalul cărții, acțiunea devenind, în cele din urmă, destul de previzibilă. Ce m-a enervat foarte tare este că, la un moment dat, se deschide o nouă intrigă care este pur și simplu abandonată. 

Ce mi-a plăcut la Valetul de pică:

  • acțiunea este foarte antrenantă 
  • cartea se citește ușor și reușește să te țină în priză pe tot parcursul lecturii

Ce nu mi-a plăcut la Valetul de pică:

  • felul în care este spusă povestea, de fapt, vocea narativă a lui Andrew J. Rush
  • faptul că la finalul lecturii câteva dintre pistele pe care este construită acțiunea sunt abandonate brusc
  • asemănarea evidentă cu Straniul caz al doctorului Jeykill și al domnului Hyde 

Recomand Valetul de picăDa, dacă ai chef de o lectură antrenantă și atât, de citit la drum lung sau într-o seară de stat acasă.

(P) Găsiți cartea Valetul de pică de Carol Joyce Oates, alături de  alte cărți de beletristică, la librăria online Libris.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Bookhaul de casă nouă - noutăți în biblioteca mea | Blog de idei 12 ianuarie 2018 - 18:29

[…] Știu foarte puține despre carte și autoare, însă m-a atras recomandarea Laurei Câlțea, așa cum vă spuneam mai sus. Între timp, am reușit să postez și recenzia, pe care o găsiți aici. […]

răspunde
#recomandaredecarte: Două cărți de la Publica care m-au ajutat la licență – blog de idei 25 iulie 2017 - 11:37

[…] nu-s deloc mândră) să termin doar trei cărți de când v-am făcut ultima #recomandaredecarte: Valetul de pică de Joyce Carol […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe