Acasă Cărți dragi Vanessa mea cea întunecată de Kate Elizabeth Russell | Micro recenzie de carte

Vanessa mea cea întunecată de Kate Elizabeth Russell | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Deși Vanessa mea cea întunecată e cel puțin la fel de prezentă pe bookstagram-ul din afară la fel ca Sora mea, ucigașa în serie, mie nu mi-a atras atenția. Apoi am tot văzut traducerea în română și motivul pentru care am decis să o citesc a fost review-ul prietenei mele, Ana (also known as @martipaan). De obicei, nu avem gusturi foarte similare. Eu sunt ceva mai critică cu lecturile ușoare, însă se mai întâmplă să ne intersectăm din diferite motive. Vanessa mea cea întunecată a fost genul de excepție de la regulă.

Despre ce e Vanessa mea cea întunecată?

Cum definești corect un abuz? Este o relație în care minorul își dă acordul una abuzivă, chiar dacă e etichetată drept „dragoste?” – întrebarea asta a fost trigger-ul care m-a făcut pe mine să vreau să citesc Vanessa mea cea întunecată.

Câte ceva despre filtre personale

Deși cartea a fost comparată cu o Lolita modernă și și-a atras cu sine critici de genul nu se compară cu Lolita eu nu am citit-o în cheia asta. Dovadă că, încă o dată o zic, noi nu citim aceeași carte aproape niciodată – de aceea e probabil ca mie să-mi placă la nebunie o carte care ție să ți se pară mediocră sau proastă. De asta nici nu mă supăr eu pe recomandări venite de la alți oameni. Dacă am decis să o citesc, e pentru că am vrut. Oricât de promovată ar fi sau oricâtă încredere aș avea în recomandările cuiva, e clar că experiența finală a lecturii este despre mine.

Am adus în discuție aceste filtre proprii pentru că pe mine m-a cutremurat povestea Vanessei tocmai pentru că am recunoscut un mindset comun acolo. Dacă aș fi citit cartea asta la 18 ani, probabil aș fi plâns cu ea în brațe. Însă citind-o acum, când am înțeles ce s-a petrecut cândva, în adolescența mea (nu o să intru în detalii mai mult decât e necesar), mi-a fost teribil de milă de Vanessa. Pentru că ea este o victimă a abuzului. Iar faptul că un copil de 16 ani își dă constimțământul pentru o relație cu un adult nu îl face vreo Lolita modernă. Din punctul meu de vedere e doar un copil dezorientat care a ajuns în contact cu cine nu trebuie.

Înapoi la Vanessa mea cea întunecată

Suntem în anul 2017, în mijlocul valului de acuzații #metoo. Jacob Strane, profesor la o școală privată, este acuzat de hărțuire asupra unor eleve. Nu există dovezi suficiente, iar școala nu pare prea dornică să creadă zvonurile. Însă undeva în Maine există o femeie despre care se știe că la 16 ani a avut o relație cu Jacob Strane. Doar ea ar putea să dea verdictul, însă își dorește să o facă?

Când Vanessa este contactată de Taylor, fata care aruncă acuzații asupra lui Strane, ajunge într-un impas. Pentru ea, relația cu Strane a fost povestea de dragoste care i-a definit adolescența. Mulți ani s-a considerat norocoasă că ea a avut pe cineva care a iubit-o și a prețuit-o cu adevărat și că, spre deosebire de alte colege, nu și-a lăsat inima frântă de un tip de vârsta lor care avea în minte doar sex. Însă pe măsură ce Vanessa se întoarce în trecut începe să vadă că lucrurile nu sunt 100% așa cum și le aduce aminte.

Ce mi-a plăcut la carte?

Principalul motiv pentru care mi-a plăcut atât de mult Vanessa mea cea întunecată este că am înțeles toată drama Vanessei. Și am înțeles, cred eu, și de ce a scris Kate Elizabeth Russell cartea asta. Eu nu cred că ea și-a dorit să reînvie mitul Lolitei. Cred că, prin intermediul literaturii, ea a reușit să-și spună povestea, urcându-se cumva pe valul #metoo. Nu spun că povestea asta nu e un roman. Spun doar că citită printre rânduri, Vanessa mea cea întunecată nu este o carte despre sex scandalos între o elevă de liceu și profesorul ei.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Când am terminat cartea, i-am spus Anei că nu a fost o carte de cinci stele pentru mine pentru că mi-aș fi dorit mai multă introspecție. Însă la câteva zile după, tot gândindu-mă la ea, mi-am dat seama că eu voiam soluții. Iar cartea asta nu e despre soluții.

Povestea Vanessei nu e despre bine și rău. Și în niciun caz nu e o poveste de dragoste. Mi s-a părut, mai mult decât orice, o poveste despre supraviețuire. Suntem prea tentați să aruncăm o etichete. Fata aceea de 15 ani care are un copil? O c****! Cine a pus-o?! Fata aceea de 20 și-un de ani incapabilă să aibă o relație sănătoasă? O nebună! Nu înțelege ce i se oferă. Și lista poate să continue la infinit.

Mi-ar fi plăcut ca Vanessa mea cea întunecată să vină la pachet cu o prefață (oare câți ar citi-o?) fix despre lucrurile astea. Eu cred că e genul de carte care ne poate învăța să fim ceva mai empatici dacă îi permitem.

Cui recomand Vanessa mea cea întunecată?

Nu știu cui aș recomanda cartea, dar știu cum aș recomanda să fie citită: cu mintea deschisă. Nu ca pe o carte despre victime și vinovați, ci ca pe o carte despre zonele gri în care nu știi pur și simplu să pui etichete. În final, concluzia Vanessei pe mine m-a lăsat cu un gol în stomac. La un moment dat ea spune că a avut nevoie să creadă că a fost o poveste de dragoste ca să facă față consecințelor. Cred că asta spune multe.

Știu că nu e o carte care să placă tuturor. De aceea recunosc și că recenzia asta e poate mai emoțională decât altele pentru că am simțit cumva nevoia să-i iau apărarea Vanessei și să povestesc puțin despre ce nu se vede pe copertă.


Cartea a fost publicată în colecția Buzz Book a Editurii Litera. Momentan o găsiți doar pe site-ul editurii și pe Elefant.ro. În limba engleză este disponibilă la Okian și la Books Express. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe