Acasă Călătorii Viena în ianuarie – impresii de călătorie și buget pentru 4 zile în oraș

Viena în ianuarie – impresii de călătorie și buget pentru 4 zile în oraș

de andreeachiuaru
1 comentariu

În ianuarie 2019 am fost pentru prima dată la Viena. Nu am reușit să scriu despre experiență atunci, dar scotocind prin articolele de prin drafts, l-am găsit pe acesta. Dacă ai merge în Viena și ești curios cât de mult costă o vacanță sau pur și simplu vrei să știi ce ne-a plăcut nouă, citește în continuare. Pentru că n-am scris atunci și a trecut mai bine de un an, nu am povestit despre obiectivele vizitate, dar sunt convinsă că la un simplu search pe Google vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.


Cum am ajuns la Viena

Am un wishlist mare de tot cu orașe pe care vreau să le vizitez, iar Viena se afla pe el. De altfel, dintre capitalele europene, capitala Austriei mi s-a părut întotdeauna una dintre cele mai romantice și mai pline de artă. Firește, nu am o ordine în care vreau să vizitez toate locurile din wishlist, așa că jonglez foarte mult cu ofertele la biletele de avion și perioadele de concedii. Așa se face că, în urma unei oferte de prin toamnă, am găsit un zbor foarte ieftin către Viena. Singurul neajuns: era în luna ianuarie, deci mi-am dat seama de la început că grădinile și parcurile Vienei nu se vor afla pe lista mea de vizitat.

Bugetul nostru de călătorie

Pentru că iubesc bugetele de călătorie, îl voi lăsa în articol pe al nostru. Deși e clar că vor exista diferențe (poate chiar majore, mie-mi place să văd întotdeauna cam ce sumă au cheltuit alții într-un oraș). Ca să fac un scurt intro, noi nu sunt fani restaurante (sau foodies, în general) și rar mergem chiar și în țară. Nici la capitolul muzee nu pot spune că suntem mari amatori, de aceea city pass-urile ies întotdeauna din discuție.

Zborul cu avionul și transportul în oraș

Vă spuneam la început de articol că am prins un zbor foarte ieftin către Viena. Mai exact aproximativ 170 de lei, pentru două persoane. S-a întâmplat cu ocazia aniversării de 10 ani a celor de la Ryanair. Noi am zburat în regim non-priority (suntem ok cu bagajul mic de mână) și nu am avut alte servicii incluse (în afară de alegerea locurilor, căci am vrut musai să fim unul lângă altul).

În ceea ce privește transferul de la aeroport în oraș, ne-am făcut research-ul dinainte și am aflat că există un tren, S7 care face legătura aeroport – oraș. Două bilete până în oraș ne-au costat 8.40 euro. Alte variante de transport sunt un tren ceva mai rapid (și mai scump) sau clasicul taxi. Pentru noi, să ajungem în aprox. 20 de minute în oraș a fost tot ce a trebuit, iar raportul calitate preț ni s-a părut bun.

La transfer am mai adăugat și deplasările în oraș și, după un calcul rapid, am ajuns la concluzia că două abonamente de 72 de ore sunt mai potrivite decât bilete individuale. Transportul lor în oraș e ceva mai scump decât în România (deși nu există termen de comparație). Un abonament de 72 de ore costă 17 euro. Adică în total am plătit 34 euro. Dacă am fi mers pe vară, poate că am fi optat pentru bilete + mers pe jos. Însă fiind foarte frig, nu ne-am putut lipsi de metrou.

Ce mi s-a părut interesant și țin să vă spun este că, la ei la metrou poți trece și fără să ai o cartelă. Există aparate de taxat, însă acțiunea e 100% voluntară. Ne-am amuzant temeinic imaginându-ne ce s-ar întâmpla dacă s-ar introduce în București un sistem similar.

Cât costă transportul în Viena?

Dacă voi nu vreți abonamente, un bilet de călătorie este valabil pe toate mijloacele lor de transport și costă puțin peste 2 euro. Puțin cam mult, mai ales raportat la cât câștigăm noi și la prețurile față de care suntem obișnuiți. Ni s-a părut ciudat că nu prea am văzut oameni validând, așa că am căutat și am aflat că orice abonament (săptămânal, lunar sau anual) se validează o singură dată. Să nu vă gândiți să „economisiți” la această categorie, totuși: amenda este de 102 euro pentru cei prinși fără bilet. Recunosc, nu am dat nas în nas cu niciun controlor, dar nu mi-am dorit să risc.

Firește, la întors a trebuit să cumpărăm bilete noi pentru trenul care face legătura cu aeroportul. Adică încă 8.40 euro cheltuiți.

Total aproximativ pentru biletele de avion și transport: 88 euro / 400 ron

Cazarea în Viena

După experiența negativă de la Budapesta ne-am spus că ar fi bine să fim puțin mai atenți. Întâmplare a făcut ca o bună prietenă să meargă în noiembrie și să îmi recomande locul unde au fost ei cazați. Loc pe care îl recomand și eu mai departe. Am avut de toate (cameră spațioasă, curățenie, căldură și tot ce a fost necesar pentru a încropi micul dejun și a ne face cafea). În plus, cazarea este situată la doar 350 m de o gură de metrou care face legătura cu stațiile aferente principalelor obiective turistice.

Am stat la Queen Apartaments și am plătit, pentru 3 nopți de cazare 99 euro (dacă pun la socoteală și taxa de oraș, atunci 102 euro).

Nu e o cazare în centrul orașului, dar dacă nu te deranjează asta, o recomand din toate punctele de vedere, mai ales dacă vrei să economisești făcând cafea la cazare dimineața sau să mănânci ceva pe fugă înainte să pleci. De plătit transport oricum nu scapi chiar dacă îți iei cazare în centru (cum e la Roma, de exemplu) pentru că obiectivele nu sunt foarte aproape unul de celălalt.

Cheltuieli cu mesele și ieșitul în oraș

Vă spuneam ceva mai sus că nu suntem adepți ai mâncatului în oraș. De regulă, suntem atenți la cheltuieli pentru că știm orice sumă economisită poate fi folosită în viitor, într-o altă vacanță. Așa se face că am mâncat în oraș o singură dată, în a doua seară, masă pentru care am plătit 36 euro. Nu a fost cea mai fericită alegere pentru că am intrat într-un soi de terasă dintr-o piață și mâncarea nu și-a făcut în niciun caz prețul. Dacă vreți să mâncați mai des în oraș, bugetați o sumă mare pentru asta, o să aveți nevoie.

Mai adăugăm aici și o bere și o cafea servite în a treia zi la un pub drăguț din zona centrală – 10 euro

Totalul nostru pentru această categorie a fost de 46 euro.

Intrări la obiectivele turistice

Intrările la obiectivele turistice în Viena nu sunt chiar accesibile. Și nu, nu există reduceri pentru studenți, cel puțin nu la cele la care am fost noi. Desigur, există variantă unui city-pass însă noi n-am simțit nevoia să alergăm din muzeu în muzeu, ci am vrut să ne plimbăm, să simțim vibe-ul orașului etc. Vibe pe care, până la urmă, nu prea l-am simțit pentru că era atât de frig încât eram chitiți doar pe găsit mai repede gura de metrou.

Am achiziționat din țară bilete pentru muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds pentru că erau semnificativ mai ieftine. În felul acesta am economisit 16 euro și am plătit în total 32 de euro în loc de 46 euro cât am fi plătit la intrarea în muzeu. Biletele noastre achiziționate cu puțin timp înainte de plecare (în ianuarie) ar fi fost valabile până pe 31 martie. Le-am luat de pe site-ul oficial.

Pentru Palatul Schonbrunn și Grădina Zoologică am mai plătit încă 35 euro de persoană, adică 70 euro în total. Le-am luat de la Palat.

Alte muzee am tăiat de pe listă din lipsă de buget. Oricum plănuim să ne întoarcem la Viena și vrem să mai avem ce să vedem. 🙂

Total pentru intrări la obiective: 102 euro.

Alte cheltuieli 

Pentru cumpărături și alte mici cheltuieli în oraș și în aeroporturi am scos din buzunare încă 72 euro. Pentru că am stat la nici 100 m de un magazin Billa, am cumpărat, recunoaștem, mai mult decât ne era necesar (inclusiv foarte multe dulciuri „pentru acasă”).

Un total aproximativ

Am făcut și un total care v-ar putea ajuta să vă faceți o idee, deși poate diferi în funcție de costul biletelor de avion, cazarea pe care o alegeți și prețul ei și ce vă doriți să vizitați sau dacă vreți sau nu să mâncați mai des în oraș. Pe noi, vacanța la Viena ne-a costat 410 euro.

Trei lucruri care mi-au plăcut mult la Viena

Viena e un oraș în care vreau neapărat să revin pe o vreme mai prietenoasă pentru că am lăsat multe locuri nevizitate. În plus, mi-ar plăcea să merg mai mult pe jos, să fac mai multe poze și, per total, să nu simt că deger cu fiecare pas pe care îl fac.

Sistemul lor de transport foarte bine pus la punct

V-am mai spus cât de mult mi-a plăcut sistemul lor de transport? Da, e scump (2 euro o călătorie) dar acoperă tot orașul și niciodată nu aștepți mai mult de câteva minute până la următorul metrou. Nu am testat transportul de suprafață pentru că nu am avut nevoie, însă aș tinde să cred că se bazează pe aceleași principii.

Poți vedea Viena și cu mai puțini bani în buzunar

Viena e o atracție în sine. Iar dacă nu îți permiți să plătești bilete pentru toate obiectivele turistice, nu e un capăt de țară. Vă recomand cu drag articolul celor de la Aventurescu despre lucruri gratuite pe care le poți face în Viena. E drept, dacă ajungi pe timp de iarnă, multe dintre opțiuni pot fi tăiate de pe listă pentru că, crede-mă pe cuvânt, Grădinile de la Schonbrunn nu au nimic spectaculos pe timp de iarnă.

Oamenii, în general

Nu știu cât de relevantă este o experiență de doar patru zile în oraș, însă nu am văzut gunoaie pe jos și nici de clasicele îmbrânceli de la metrou nu am avut parte. Ah da, nici nu am asistat la conversații telefonice private într-un mijloc de transport public, cum mi se întâmplă aproape zilnic în București. Pe scurt, fiecare își vedea de treaba lui: există reviste puse la dispoziție în metrou. Ca să nu mai vorbesc de cât de mulți oameni am văzut citind în metrou.

Trei lucruri care mi-au plăcut mai puțin la Viena

Vă spun un secret: Budapesta mi-a plăcut mai mult, însă sunt conștientă că a ținut și de perioada în care am vizitat-o. Și de vremea de care am avut parte, căci în Viena a fost frig și a nins aproape tot timpul. Spun asta din papucii unei persoane care ar tăia cu totul iarna din calendar.

Orașul e (mai) lipsit de farmec în luna ianuarie

Pentru că am ajuns în ianuarie, nu m-am bucurat cum trebuie nici de Grădinile de la Schonbrunn, nici de Stadpark și nici de Prater. Dar e un motiv în plus să-mi fac drum să revin și pe o vreme mai prietenoasă. Mai am multe de vizitat.

Sunt (prea) multe locuri în care nu există nici măcar o indicație în limba engleză

Mi s-a părut ciudat ca un oraș atât de vizitat să nu aibă indicații în engleză. Stațiile de la metrou sunt exclusiv anunțate în germană. Indicatoarele prezintă, firește, numele stațiilor exclusiv în germană. Noroc cu automatele de bilete care pot fi setate în engleză. Nu de alta, dar eram pe aproape să pierdem trenul spre aeroport pentru că nu reușeam să ne orientăm.

În timpul săptămânii, orașul e destul de pustiu

Nu știu cum e iarna în weekend, dar noi am avut o surpriză neplăcută chiar luni, când am ajuns. Cum am ajuns la hotel la 7 și am mers să facem rapid câteva cumpărături (știam că ei închid magazinele devreme), la 8 am pornit spre oraș. Ne-am oprit la Karlsplatz, o zonă centrală a orașului. Am ieșit de la metrou și pe stradă nu era nimeni. Ni s-a tăiat cheful de plimbare după aproximativ 15 minute pentru că ne simțeam de parcă era 4 dimineața și mai mai că ne era frică să nu ne legitimeze un polițist.

Concluzii după 4 zile în Viena

E imposibil să vezi tot ce e de văzut în Viena într-un city-break. Deci ceva tot trebuie să tai de pe listă, oricât de dornic ai fi să descoperi orașul. Noi am ales să facem asta în privința muzeelor. Însă dacă ești pasionat de artă și îți place să vizitezi, probabil că vei găsi unde să faci un compromis.

În ceea ce privește prețurile, mie Viena nu mi s-a părut un oraș tocmai ieftin. Noroc cu biletele de avion foarte accesibile pe care le-am prins la ofertă. Altfel, cred că e un oraș care oferă alternative pentru toate buzunarele. Atât în privința mâncării, cât și în privința activităților.

Că nu a fost cea mai bună idee să mergem în ianuarie v-am mai spus deja. Însă ne dorim să revenim, deși nu o mai considerăm chiar o prioritate. Cel mai probabil, vom profita când vom mai prinde tarife promoționale, pe o vreme ceva mai prietenoasă.


Photo by Carlos Coronado on Unsplash

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Sărutul pictat de Elizabeth Hickey | Micro recenzie de carte | Blog de idei 8 aprilie 2020 - 9:27

[…] Sărutul pictat spune povestea lui Emilie Flodge, creatoare de modă în Viena secolului XX din perspectiva relației pe care ea a avut-o cu marele pictor Gustav Klimt. Pretextul de la care a pornit autoarea este unul dintre cele mai celebre picturi ale lui Klimt – Sărutul (momentan expus la Palatul Belvedere din Viena). […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe