Acasă Cărți dragi Viitorul fericirii de Amy Blankson | Micro recenzie de carte

Viitorul fericirii de Amy Blankson | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am pus ochii pe Viitorul fericirii imediat ce s-a lansat (de înțeles având în vedere coperta superbă realizată de o ilustratoare din România). Apoi, încântată peste măsură, am venit cu ea acasă și am intrat pe goodreads. Mi-au tăiat review-urile tot elanul. La non-ficțiune caut întotdeauna cărți care să-mi aducă ceva nou, nu să repete ceva ce știu sau să-mi piardă timpul. Însă nu cred că Viitorul fericirii m-a făcut să-mi pierd timpul și o să-ți spun de ce.

Despre ce e Viitorul fericirii?

Titlul sună destul de SF, știu. Cineva m-a întrebat pe instagram dacă e o carte tristă. Dimpotrivă, aș putea să adaug.

Viitorul fericirii are o abordare interesantă despre cum ne ajută tehnologia și de ce scopul nu e să renunțăm la device-urile noastre, ci să le folosim mai inteligent. Nu se rezumă doar la smartphone-uri și social media, dar vine cu soluții inteligente chiar și pentru ele.

Ce mi-a plăcut la carte?

Mi s-a părut totuși puțin că se adresează mai degrabă cuiva care nu prea a mai citit pe tema asta. Autoarea vine cu insight-uri interesante, dar cam tot ce am subliniat de dragul recenziei știam deja. Ca de exemplu faptul că dacă ne întrerupem din ceea ce facem pentru doar 2,8 secunde (durata medie pentru citirea unui sms) dublăm posibilitatea de a face o greșeală în sarcina pe care o efectuăm. Sau că există studii care arată că simpla prezență a unui celular în timpul unei conversații față în față reduce sentimentul de apropiere și încredere chiar dacă dispozitivul nu este folosit.

Ca să rezum: pe mine Viitorul fericirii nu m-a învățat ceva nou, dar m-a ajutat să citesc din nou despre aceste lucruri și să-mi amintesc de ce sunt în acest proces de luptă cu dependența de telefonul mobil și social media.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Aș fi trecut peste faptul că nu mi-a adus nimic nou și aș fi recomandat-o cu mai multă încredere dacă nu m-ar fi enervat teribil niște chichițe legate de editare și traducere. Nu știu cum este formatată cartea în limba engleză, n-am avut ocazia să o răsfoiesc. Însă în ediția din limba română există o dată la câteva pagini subtitluri îngroșate care reiau cuvânt cu cuvânt paragrafe din text. Dacă citiți ziare, probabil știți la ce mă refer. Pe o pagină de ziar e util să-ți arunci un ochi și să vezi un paragraf extras de la jumătate. Pe o pagină de carte e doar redundant. Eu nu-mi imaginez că oamenii răsfoiesc cărțile de non-ficțiune și că citesc doar paragrafele cu subtitluri interesante. Poate sunt eu idealistă și oamenii chiar fac asta.

A doua problemă e legată de traducere. Mici probleme, însă apogeul a fost coach al vieții (traducerea găsită pentru life coach) care este acum pe primul loc în topul celor mai tâmpițele traduceri (până acum locul I era ocupat de traducerea acronimului FOMO în cartea Homo Deus). N-am fost mulți ani prea sensibilă la traduceri. Însă de când citesc și în engleză (chiar dacă doar câteva cărți pe an),  îmi sar în ochi într-un mod fantastic.

Încă ceva, ce pe mine nu m-a deranjat așa tare. Pe tine s-ar putea să te deranjeze totuși dacă nu ai așa mult timp alocat cititului într-o zi/săptămână/lună. Pentru ideile prezentate cartea se lungește puțin cam mult. Autoarea e simpatică, vine cu exemple din viața ei. Doar uneori parcă ai vrea să dai skip și să treci la soluții.

Cui recomand Viitorul fericirii?

Dacă ești preocupat de ce impact are tehnologia în viața noastră, dar și de domeniul psihologiei pozitive, s-ar putea să-ți placă cartea lui Amy Blankson. Eu, recunosc, am fost mai încântată de ea decât de Minimalism Digital.


Te-am făcut curios? Găsești cartea la Libris, pe Elefant.ro și la Cărturești. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe